fbpx

Udruženje multiple skleroze regije istočne Hercegovine je nedavno obilježilo 18 godina postojanja. U sedam opština istočne Hercegovine broj registrovanih lica oboljelih od najteže bolesti centralnog nervnog sistema je 96. Oko 50% oboljelih je slabo pokretno a drugoj polovini je neophodna pomoć drugog lica. Glavni cilj Udruženja je da se sistemski, kroz zakone, pokušaju riješiti svi problemi koje imaju oboljeli od ove okrutne bolesti. Kroz aktivnosti Udruženja sproveden je veliki broj aktivnosti, a uz svakodnevne probleme sa kojima su susreću oboljeli od multiple skleroze, najveću muku zadaje im novi Zakon o socijalnoj zaštiti koji je, prema riječima Branimira Tamindžije, predsjednika Udruženja, najveća diskriminacija. Spornim Zakonom oštećena su i lica iz kategorije gluvih i nagluvih osoba.

”Trenutno naš najveći problem koji sada radimo je novi Zakon o socijalnoj zaštiti. Prije godinu i po, dvije Vlada Republike Serpske je donijela odluku o isplaćivanju ličnih invalidnina za civilne invalide. Prvo ću da kažem da je ovo prva Vlada u Republici Srpskoj koja je donijela takvu odluku, evo sada i Zakon. Da ih pohvalimo ali sada ćemo da ih i kritikujemo. Ovaj Zakon o socijalnoj zaštiti je najveća diskriminacija, nažalost, od same Vlade jer u njemu pravo mogu da ostvare samo lica čije je oštećenje ili oboljenje nastalo do osamnaeste godine dok ostatak osoba koje imaju oštećenje nemaju to pravo.” – rekao je Branimir Tamindžija za naš magazin.

Slavko Bratić, predsjednik udruženja gluvih i nagluvih osoba istočnohercegovačke regije, kaže da oni zahtjevaju jednak tretman za sve, bez diskriminacije prema bilo kome.

Podrži eTrafiku

”Zahtjevam i tražim da se lične invalidnine podijele ravnomjerno svim civilnim žrtvama i osobama sa invaliditetom bez diskriminacije prema bilo kome. Glavna problematika nas jeste barijera u komunikaciji i neznanje okoline na koji način se komunicira sa gluvim i nagluvim osobama. Svi smo svjesni da je nedostatak tumača znakovnog jezika veliki problem pa i to utiče na diskriminaciju prvenstveno osoba sa oštećenjem sluha. Potrebno je razumijevanje okoline jer je jako važan način na koji pristupaju nama. Ima mnogo problema u našem okruženju ali se nadam da će se to postepeno rješavati.”

Branimir Tamindžija dodaje da mu neke stvari nisu jasne jer predstavlojaju potpuni apsurd, te ističe da su ispred Udruženja slali dopise i apelovali na izmjenu spornog Zakona, što nije naišlo na razumijevanje nadležnih, primorani na druge vidove borbe kako bi ostavrili svoja prava. On ističe kako on nema pravo na ličnu invalidninu, ali da ovo rade za oboljele koje imaju to pravo i poručuje da će istrajati u namjerama.

Opširnije pogledajte u video prilogu našeg novinara Igora Svrdlina.

Novinar: Igor Svrdlin
Kamera i montaža: Andrej Ćurčić

Napiši komentar