fbpx

Savjetnik načelnika Opštine Kotor Varoš Velimir Sakan dobio je tužbu upravo protiv ove opštine, a koja mu na osnovu toga isplatila više od 5.000 maraka, potvrđeno je iz više izvora za Moju Hercegovinu.

Velimir Sakan i njegov advokat Vukan Šelver pokušali su zataškati ovaj slučaj i prikriti da je donesana presuda, ali nam je između ostalog i u Osnovnom sudu u Kotor Varošu potvrđeno da je slučaj okončan.

Predsjednik Osnovnog suda Kotor Varoš Zdenka Gajanin potvrdila je za naš portal da je u ovom predmetu donesena presuda.

Foto baza

Velim Sakan je podnio tužbu zbog naknade štete na automobilu koju su mu načinili psi lutatlice. Tužena Opština Kotor Varoš je navedenom presudom obavezena na naknadu štete uz zakonsku zateznu kamatu i troškove postupka”, rekla je za Moju Hercegovinu Gajaninova.

Ovo je do sada nezabilježen slučaj, jer se ranije nije dešavalo da neki funkcioner tuži opštinu u kojoj radi.

Kako je na čelu lokalne vlasti u Kotor Varošu PDP, partija koja je opoziciona na nivou Republike Srpske, ovo je samo jedan u nizu primjera koji pokazuju da njeni predstavnici i pored deklarativne opredijeljenosti, nisu suštinski spremni djelovati na drugačiji način od svojih oponenata na vlasti, okupljenih u koaliciji na čelu sa SNSD-om.

Jer Velimir Sakan nije puki član PDP-a već ima dugu političku karijeru, zbog čega njegov postupak sa pravom otvara pitanje iskrenosti opozicije kada tvrdi da bi, ukoliko bi došla na vlast, Srpsku vodila “domaćinski”.

Sakan je jedan od prvih članova PDP i njen osnivač u Kotar Varošu, u tri saziva je bio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a bio je i delegat u Vijeću naroda RS. Osim toga, bio je i savjetnik srpskog člana predsjedništva BiH Mladena Ivanića, a kada je Ivanić izgubio prošle izbore, Sakana ubrzo njegov blizak rođak i načelnik Opšttine Kotor Varoš Zdenko Sakan angažuje kao svog savjetnika.

Velimir Sakan

Podsjetimo, Velimir Sakan je tužio Opštinu Kotor Varoš još prošle godine, a za cijeli slučaj krivi su mačka i četiri psa, koji su mu oštetili privatni automobil. Vještačenjima koje je obavio Sakan, navedeno je da su mu psi pričinili štetu od čak 4.838 maraka.

Velimir Sakan je 3. jula prošle godine prijavio policiji da je oštećen njegov automobil “pasat” koji je bio parkiran u Ulici vojvode Radomira Putnika u Kotor Varošu, u kojoj se nalazi i zgrada gdje on stanuje. On je u izjavi policiji, a u koju smo imali uvid, rekao da je automobil to veče ranije parkirao, a da je ujutru primjetio da je oštećena prednja strana vozila i da je mislio da je to neko namjerno uradio.

Policija je tada izašla na lice mjesta i obavila uviđaj, a policiji se javio njegov komšija koji je rekao da je tokom noći vidio mačku koja se zavukla ispod haube vozila i da su četiri psa pokušali doći do nje i tom prilikom pokidali prednji dio vozila.

Sakan potom angažuje vještake koji utvrđuju da mu je pričinjena šteta od oko 5.000 maraka, te se odlučuje na nevjerovatan potez – angažuje advokata Šelvera i podnosi tužbu protiv opštine, iako od nje dobija platu.

Načelnik Zdenko Sakan je nakon podnošenja pomenute tužbe pokušao opravdati rođaka Velimira, te je govorio kako je on tužbu podnio kao građanin. Načelnik Kotor Varoša je dodao da je Velimir zatim došao do njega i pitao mogu li se dogovoriti oko ovog, gotovo bizarnog, događaja.

Rekao sam da pokrene sudsku procedure. Kada sud i vještaci zaključe šta je tu bilo, Opština će stati iza toga”, objasnio je Zdenko Sakan prošlogodišnje podizanje tužbe.

Tako se i desilo, pa je po dolasku ove presude blokiran račun opštine, a Velimiru Sakanu isplaćena šteta plus kamata i svi troškovi.

Novinar Moje Hercegovine pokušao je razgovorati sa Velimirom, ali i Zdenkom Sakanom, kao i sa advokatom Šelverom, međutim to nije bilo moguće.

Velimorov advokat Vukan Šelver slagao nas je da ova presuda još uvijek nije donesena. Na pitanje novinara koliku je odštetu dobio Velimir i da li mu je isplaćena, on je rekao da još nije donesena presuda i da ne želi pričati o tome, a zatim prekinuo vezu.

Slilčnog raspoloženja je bio i Velimir. Na naše pitanje koliko je dobio odštete i kada mu je isplaćena on je rekao „Nisam upućen u to“ i takođe prekinuo vezu.

Više sreće nismo imali ni sa načelnikom Zdenkom Sakanom. On se javio i kada se novinar predstavio, Zdenko je rekao da ga pozovemo kasnije jer vozi, ali više se nije javljao na naše pozive.

Međutim, mještani Kotor Varoša su bili spremni da razgovoraju na ovu temu, jer su, kako kažu, ogorčeni ovakvim potezom rukovodstva opštine.

Nevjerovatno je šta oni sebi dopuštaju. Prvo smo bili razoračarni kada je načelnik svog rođaka zaposlio za savjetnika kada je ostao bez posla. Čula sam da mu je sada isplaćeno odšteta za auto. To je strašno, ako Opština ima viška para bolje da su pomogli neku sirotnju”, rekla je jedna od mještanki, čije je ime poznato redakciji.

Njen sugrađanin kaže da Velimir Sakan u vrijeme kada mu je oštećen automobil nije bio savjetnik, ali da je ipak morao povući tužbu kada je izabran na to mjesto.

“Pa sve i da nije bio savjetnik načelnika u to vrijeme, moralno bi bilo da sada, kada je na toj funkciji, povuče tu tužbu. Međutim, njih ne interesuje puno šta narod misli kada su u pitanju pare”, rekao je naš sagovornik.

Politički analitačar Tanja Topić kaže za Moju Hercegovinu da ovakva odluka političara prestavlja preslikan naš mentalitet i ponašanje.

Sistem se doživljava kao nešto što dominatno služi za iskorištavanje ličnih interesa, a sve ono što je od opšteg interesa je marginalizovano. Svi pokušavaju što više izvući lične koristi i ne obraćaju pažnju na druge”, istakla je Topićeva.

Sakanov partijski kolega Draško Stanivuković, koji je i narodni poslanik, te predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka, kaže da po pitanju sporne presude ima jasan stav i to bez dvostrukih aršina.

Ova priča je identična onoj kada je gospodin Lukač naplatio odštetu Republici Srpskoj, a borio se za Republiku Srpsku. Tražiti odštetu od zemlje za koju si se borio, ili opštine za koju, ili u kojoj radiš, politika je koju ne podržavam. Ako smo lokal-patriote i patriote, onda se odšteta ne traži od onogo za šta se boriš”, rekao je Stanivuković za Moju Hercegovinu.

Draško Stanivuković

Dodaje da, kada su u pitanju ovakvi primjeri, nije bitno da li je osoba iz SNSD, PDP ili bilo koje druge stranke.

Ne podržavam takvu politiku bez obzira o kojoj se stranci radi. Isto tako ne podržavam ni to što načelnika Kotor Varoši savjetuje čovjek za koga se ispostavilo da je srednju školu završio u 32. godini (op. aut. riječ je o Goranu Đuriću), bez obzira na to što je načelnik funkcioner PDP”, rekao je Stanivuković, naglašavajući da dvostruki aršini ne treba da postoje nigdje.

Nije jedina afera

Podsjećamo, ovo nije jedina afera sa kojom se povezuje savjetnik Velimir Sakan. Pojedini mediji su ranije objavili informaciju da je u vrijeme dok je bio zaposlen u Predsjedništvu BiH, odjavio prebivalište iz Kotor Varoša i prijavio se u Doboju, čime je stekao pravo na naknadu za odvojeni život. Kotor Varoš je od Banjaluke udaljen tridesetak kiliometara, a za isplatu naknade razdaljina između mjesta prebivališta i rada treba da bude najmanje 80 kilometara, pa se on, zbog toga, kako su objavili mediji, prijavio da živi u Doboju.

Ognjen Tešić, Mojahercegovina.com

Napiši komentar