fbpx

Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po miliona) za finansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine, a pojedine firme i njihovi vlasnici koji su dobili sredstva su krajnje sporni iz više razloga.

Jedna od spornih firmi je i “MG Sunce” iz Mrkonjić Grada, koja je tekuće finansijske godine (a kako Moja Hercegovina nezvanično saznaje i godinu dana ranije), dobila 50 000 konvertibilnih maraka od Fonda za projekat “Nastavak projekta za uređenje i izgradnju
lokacije za sakupljanje, razdvajanje i tretman ambalažnog otpada”.
Vlasnik ovog preduzeća je Snježana Ždrnja, rođena sestra supruge istaknutog funkcionera Socijalističke partije Republike Srpske Blaška Kaurina. Interesantno je i da je Kaurin vlasnik trgovinske radnje pod identičnim imenom u Mrkonjić Gradu. Ranije je bio šef kabineta Milenka Savanovića, donedavnog ministra rada i boračko-invalidske zaštite, a kada je Savanović podnio ostavku na mjesto predsjednika Opštinskog odbora SP-a u Mrkonjić Gradu, na njegovo mjesto je došao upravo Kaurin.

Partijske veze između direktora Eko fonda i Blaška Kaurina su očigledne. Naime, direktor Fonda je Srđan Todorović, koji je ujedno i poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a Kaurin je, osim predsjednik Opštinskog odbora socijalista u Mrkonjiću, takođe i član Glavnog odbora SP-a.

Podrži eTrafiku

U razgovoru za naš portal Kaurin tvrdi da nikada nikakav novac nije dobio od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

“Ja vodim trgovinsku radnju “MG Sunce” u Mrkonjić Gradu i nisam od navedenog fonda nikada dobio novac”, kaže Kaurin i interesantno, naglašava da ne zna ko je Snježana Ždrnja i da nikada nije čuo za nju.  

Inače, kako smo rekli, Ždrnja je rođena sestra Kaurinove supruge Biljane, a fotografije sa njihovih profila na društvenim mrežama to jasno pokazuju.

Lijevo na fotografiji Snježana Ždrnja, desno Biljana Kaurin

Kada smo Kaurina ponovo nazvali i saopštili mu da postoje dokazi da je Snježana Ždrnja sestra njegove supruge, on je izjavio da nije dobro čuo prezime i da je zbog toga tako odgovorio.

“Niste vi u razgovoru dobro rekli prezime”, objasnio je Kaurin.

Zašto je firma sporna?

Inače, kompanija “MG Sunce” d.o.o. bavi se “trgovinom na veliko ostacima i otpacima” i nema niti jednog zaposlenog, ali to nije smetalo Fondu da joj dodijeli sredstva.

Iz izvještaja bilansa stanja i uspjeha i izvještaja o novčanim tokovima, vidljivo je da kompanija postoji tek nešto više od dvije godine, a da se poslovanjem ne mogu pohvaliti, jer su u 2017. zabilježili minus od 2 800 konvertibilnih maraka, a u 2018. minus od čak sto hiljada KM. 

Firma “MG Sunce” prijavljena je u Aleji Svetog Save 59/8 u Banjaluci, a mi smo otišli na adresu da provjerimo o kojoj se firmi tačno radi i da li možemo da razgovaramo sa vlasnicom Snježanom Ždrnjom. Simptomatično je da na navedenoj adresi postoji tabla sa natpisom firme “MG Sunce”, ali se firma tu ne nalazi, odnosno, registrovana je na računovodstvenu radnju. Zaposleni su nam rekli da ne znaju gdje se kompanija “MG Sunce” zaista nalazi i da je tu samo prijavljena, a da vlasnica živi u Srbiji, te da iz računovodstva nisu ovlašteni da nam daju njen kontakt tj. broj telefona.

Nakon što je Moja Hercegovina prije 15-ak dana objavila članak o malverzacijama u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i nakon što smo istakli da ćemo u narednom periodu analizirati firme koje su dobile ogromna sredstva od Eko fonda, sa sajta ove republičke institucije skinuta je lista firmi koje su dobile novac novembra prošle godine. Stoga, u ovom članku objavljujemo spisak svih kompanija koje su “nagrađene” od strane Eko fonda, a veze socijalista sa mnogobrojnim firmama sa liste su i više očigledne, stoga ćemo ih dalje analizirati.

Iz Eko fonda nisu odgovarali na naše pozive, stoga smo im poslali pismeni upit, a odgovor koji dobijemo ćemo naknadno objaviti.

Kako saznajemo, i pravosudne institucije Republike Srpske interesuju se za proces dodjele javnih sredstava iz Eko fonda.

Autor: Stefan Blagić, mojahercegovina.com

Napiši komentar