fbpx

Najnoviji slučaj nasilja nad migrantima je počinjen u Sarajevu, u opštini Stari Grad i to, barem prema riječima očevica, od strane policijskih službenika.

Piše: Nataša Tomić, Foto: Pixabay

Naime, prema tvrdnjama Maide Zagorac, svjedokinje ovog slučaja, trojica policajaca su brutalno pretukla četvoricu migranata koji su mirno šetali ulicom. Slučaj se desio 10. januara oko podne na centralnoj saobraćajnici, odnosno na mjestu gdje se ukrštaju Ulica obale Kulina bana i Ulica zelenih beretki, sa zadnje strane Zavoda za statistiku BiH i Unicredit banke.

Podrži eTrafiku

“U tom momentu sam se kretala trotoarom na Obali Kulina bana u smjeru Vijećnice, a iz suprotnog pravca mirno su se kretala četvorica mladih migranata šetajući. U tom momentu se na saobraćajnici pored mene zaustavio policijski automobil iz kojeg su istrčala trojica policajaca, dotrčali su do migranata i nasilno su ih odvukli sa trotoara u Ulicu Zelenih Beretki, gdje su počeli vršiti nasilje nad njima. Napominjem, ulica u koju su odvukli mlade migrante ne predstavlja dio saobraćajnice, nego dvorište gdje su parkirana vozila i iz kojeg se dalje ne može pobjeći. Malo je reći da sam se u tom momentu sledila od šoka, straha, uznemirenosti i nevjerice apsolutno nisam znala kako postupiti i kome da prijaviti pomenuti slučaj policijskog nasilja i brutalnosti, kada je policija ta koja bi zapravo trebala da brine o javnom redu i miru i štiti sve nas, a u ovom slučaju je policija bila ta koja vrši nasilje. U datom momentu malo dalje od mjesta događaja zadesila i grupa građana/ki, od kojih je jedan prišao do mjesta događaja i počeo se smijati, što me dodatno uznemirilo i ostavilo u nevjerici”, tvrdi Maida.

Ističe da je, i dalje u šoku i nevjerici, napustila mjesto događaja i potom srela dvojicu migranata koju su, kada im je ispričala šta se desilo pobjegli, što ju je uvjerilo da ovo nije prvi ovakav slučaj.

“Čim su čuli ‘policija’, pobjegli su, što mi je donekle pokazalo da je možda ovo nije izolovan slučaj i da su se slični slučajevi već dešavali. Otišla sam do kancelarije da se smirim, vratila sam se kasnije sa kolegicom, nakon nekih 40-ak minuta da bismo provjerile da li je prostor pokriven kamerama, uočene su dvije kamere. Jedna kamera je dio sigurnosne opreme Zavoda za statistiku BiH, u razgovoru sa djelatnikom Zavoda za statistiku potvrđeno je da je on na datom mjestu vidio policiju i migrante. Druga kamera je dio sigurnosne opreme Unicredit banke, u razgovoru sa djelatnicima Unicredit banke potvrđeno je je kamera njihova i da će snimci biti predati policiji ukoliko ista to bude zahtijevala”, govori dalje naša sagovornica.

Ona je prijavila nasilničko ponašanje policajaca Policijskoj upravi Stari grad. Prvo je to uradila telefonskim putem, a nakon usmene, podnijela je i pisanu prijavu protiv policijskih službenika, a slučaj je dalje prepušten internoj kontroli Policijske uprave Stari grad.

“Kada sam pojasnila šta se konkretno desilo, gospodin sa druge strane telefonske linije je rekao da je moja sreća da su naišli policajci jer su ti ljudi (migranti) počinitelji krivičnih djela. Tada sam pitala da li bi i mene, da sam počiniteljica krivičnih djela, na taj način pripadnici policije nasilno odvukli sa trotoara i počeli tući, gospodin sa druge strane linije je rekao pa ‘Naravno da ne bismo’. Potom sam zahtijevala da dobijem u pisanoj formi zabilješku da je slučaj prijavljen, također sam pitala da li treba lično da dođem da prijavim slučaj, na šta mi je rečeno da nema potrebe i da će se zavesti evidencija o mojoj prijavi. Još nekoliko puta sam insistirala da mi se dostavi pismena zabilješka o prijavljenom slučaju i ostavila sam svoje lične podatke za tu svrhu”, govori Maida.

Iz Policijske stanice Stari Grad tvrde da su objedinili predmet i dalje ga poslali na razmatranje Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koja će donijeti konačnu odluku o ovom slučaju.

Kako su, prema Maidinim riječima, kamere Agencije za statistiku BiH i UniCredit banke zabilježile ovaj slučaj, eTrafika im se obratila sa željom da sazna da li su pregledali kamere i da li je neko od njihovih radnika svjedočio nasilju policije nad migrantima.  Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine poručuju da za ovo nisu nadležni te da se obratimo odgovornim institucijama.

“Prema Zakonu o statistici BiH, Agencija za statistiku BiH nije nadležna za praćenje javnog reda i mira na javnim mjestima niti davanje te vrste informacija u javnost. U skladu s tim, molimo Vas da se obratite nadležnim institucijama”, glasio je odgovor Agencije.

Iz UniCredit banke su poručili da nisu upoznati sa ovim slučajem niti je neko od zaposlenih u banci primijetio dešavanja od 10. januara.

“Objekat banke gravitira na uglu ulica Zelenih beretki i Hadžiristića, a ne sa ulicom Obala Kulina bana, gdje se nalaze privatne stambene zgrade, te u skladu s tim naše kamere nisu zabilježile opisani slučaj. Ovom prilikom ističemo da banka postupa i koristi video nadzor u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima koji tretiraju tu oblast. Shodno tome, banka ne može i ne smije koristiti iste u druge svrhe već isključivo za interne potrebe koje se konkretno odnose na štićeni prostor i može ustupiti snimke video nadzora isključivo po osnovu naredbe suda”, istakli su.

 

Napiši komentar