fbpx

Tokom dva mjeseca trajanja akcije “Hrana za mlade mozgove”, udruženje građana eTrafika.net iz Banjaluke prikupilo je 1.159 lektira! One će naredne sedmice biti donirane školama iz Kola, Šargovca, Bistrice, Dragočaja, Zalužana i Vrbanje. 

Ovom akcijom, osim obogaćivanja školskih biblioteka, želeli smo promovisati kulturu čitanja među djecom te im olakšati školovanje. Početkom oktobra kontaktirali smo sve škole iz ruralnih sredina Banjaluke kako bismo od njih dobili konkretnu informaciju o broju naslova koji su im potrebni. Šest gorenavedenih škola se oglasilo i navelo da im je ukupno potrebno 2.543 knjiga!

Foto baza

eTrafika je zatim uz pomoć prijatelja akcije formirala pet punktova za prikupljanje donacija – kafići Yoko i Eklektik, optika Visus, pozorište Jazavac, te omladinski centar “Zdravo da ste”. Upravo oni su odigrali bitnu ulogu u ovoj akciji, nesebično nam ustupili dio svog prostora i pomagali prilikom prikupljanja i distribucije. Veliko hvala ide i knjižarama MyBook, Kultura i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, koji su skladištili lektire kupljene u njihovim poslovnicama.

Akciju ne bi bilo moguće realizovati bez ogromne podrške građana, koji su nesebično donirali primjerke iz ličnih biblioteka, ali i kupovali nova izdanja lektira. Tu su i udruženja građana Imperativ, Oštra nula, Zdravo da ste i Transparency international, koji su donirali značajan broj prikupljenih knjiga. Tu je i čitalački, D klub iz Banjaluke, čiji su članovi organizovali internu akciju prikupljanja knjiga, kako bi ih donirali našoj akciji.

eTrafika je u prethodnom periodu kontaktirala javna preduzeća u Republici Srpskoj, ministarstva, kabinet gradonačelnika Banjaluke, kabinet predsjednice RS, političke partije, kao i privatne firme sa molbom da se odazovu našoj akciji i da nam pomognu da prikupimo što više knjiga. Pozitivan odgovor je stigao samo od kompanije Krajina Klas, koja je donirala značajan broj naslova, kao i UniCredit banke, čiji su se radici organizovali i između sebe prikupili čak 200 primjeraka! Tu su u radnici Gradske uprave, koji su takođe donirali određen broj lektira, kao i agencija Ideas iz Brčkog. Štamparija Compex izradila je i donirala 2.000 bukmarkova posebno dizajniranih za ovu akciju.

Većina institucija je jednostavno ignorisala našu molbu za donaciju, dok je Ministarstvo prosvjete i kulture imalo riječi hvale za našu akciju, ali su se suzdržali od učešća u njoj.

“Akcija prikupljanja lektira za osnovne škole iz ruralnih dijelova Banje Luke, koju provodi eTrafika je veoma korisna i za svaku pohvalu. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u okviru svojih nadležnosti planira budžetom sredstva za nabavku opreme za osnovne škole a u okviru te stavke i nabavku knjiga za školske biblioteke. Takođe, u okviru kampanje ‘Čitajmo zajedno’ već tri godine pomažemo obnovu bibliotečkih fondova u nerazvijenim opštinama a ove godine smo lektire uručili Udruženju ‘Četiri plus’ za potrebe višečlanih porodica. Školske biblioteke se opremaju i putem donacija te brojnih akcija, kao što je i akcija ‘eTrafike’”, saopštili su oni.

Još jednom HVALA svima koji su podržali našu akciju na bilo koji način. Bez bilo koga od vas, ovo ne bi bilo moguće. Uvijek se loše osjećamo kada tražimo od građana da preuzmu ulogu institucija i popravljaju njihove propuste, kao što je bilo i u ovom slučaju, ali nas uvijek obraduje spremnost tih istih građana da mijenjaju stvari u svojoj zajednici.

Napiši komentar