fbpx

Banjalački studenti nastavljaju borbu za svoje zahtjeve. Nakon što se nisu pojavili na jutrošnjem sastanku sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, jer, kako kažu, hoće konkretne aktivnosti, a ne prazne sastanke, uputili su otvoreno pismo predsjedniku gdje su iznijeli svoje konkretne zahtjeve koji treba da budu riješeni.

ova_studentiSastanak sa Dodikom najavljen je jutros za 8 časova i 30 minuta, ali studenti se nisu pojavili. Umjesto toga uputili su otvoreno pismo predsjedniku. Dodik je rekao novinarima da smatra da su studentski zahtjevi više nego politički motivisani, ali da će to pokazati i dani koji dolaze. Takođe je najavio da će već danas početi sa rješavanjem zahtjeva studenata.

“Oni sami ne smatraju da su dovoljno snažni da mogu istrpiti dijalog i razgovor sa institucijama sistema, jer niko nije odbio da rješava njihova pitanja, ali je očigledno da su neke druge stvari u pitanju”, rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Podrži eTrafiku

Studenti, međutim, tvrde, da njihovi protesti nemaju apsolutno nikakvu političku pozadinu, pa su i na proteste u srijedu zabranili dolazak predstavnika bilo kojih političkih partija.

„Ne želimo tamo da vidimo predstavnike bilo koje političke stranke, ni poziciju ni opoziciju, nama ti ljudi ne trebaju. Ni jedni ni drugi nisu radili svoj posao unazad toliko godina, pa sumnajmo da bi nam i taj jedan dan nešto pomogli“, rekao je na današnjoj pres konferenciji potpredsjednik Studentskog parlamenta u Banjaluci, Siniša Srdić.

Dodik je takođe najavio da će Univerzitet u Banjaluci sutra raspisati tender za izgradnju četvrtog paviljona Studentskog doma u Banjaluci, a da će Vlada Srpske finansijski podržati ovaj projekat. Studenti, međutim, ne vjeruju ni ovom obećanju, i najavljuju proteste sve dok ne počne izgradnja četvrtog paviljona.

„Tender je bio objavljivan već nekoliko puta, a gdje je sada taj tender? Nećemo stati s našim demonstracijama dok bageri ne uđu u okruženje Kampusa. Nema više laganja, dosta nam je, ne vjerujemo više nikakvim obećanjima. Znate dobro da je sa bivšim ministrom prosvjete i kulture sve ušlo u finalnu proceduru, tender kao bio objavljen, a kada je došao novi ministar od toga nije bilo ništa, čak ni odobrene kreditne linije. Predlažem da bageri samo pređu iz “picinog parka” u Kampus i počnu da kopaju“, rekao je predsjednik Skupštine studenata Studentskog Centra “Nikola Tesla”, Igor Macanović.

Dalje, Dodik smatra i da su studenti zluoptrijebili izjavu Rajka Vasića.

„Iskoristili su izjavu Rajka Vasića da bi svoje zahtjeve proširili i na upravljanje SNSD-om i odlučivanjem unutar stranke i Vlade. Čak su znali da će vlada obezbijediti novac za gradnju četvrtog paviljona i da Univerzitet priprema dokumentaciju, ali su zloupotrijebili tu informaciju“.

Studeti, naprotiv, zahtjevaju isključenje Rajka Vasića iz SNSD-a, i nije im dovoljno što je dao ostavku na funkciju, već su, kako kažu, očekivali reakciju izvršnog odbora stranke.

„Pogledajte gdje su naši očevi bili kada smo mi, kako kaže Rako Vasić, postajali kopilad, a gdje je bio Rajko Vasić i oni iz njegove stranke što se sada pozivaju na Republiku Srpsku. Niko ne može da voli više Republiku Srpsku od nas jer naši su očevi u nju krv ugradili, kaže predsjednik Unije Studenata, Nikola Dronjak.

Studenti su za srijedu, 12. juna najavili nove proteste, a u današnjem otvorenom pismu  Dodiku naveli su svoje konkretne zahtjeve.

„Tražimo što skoriju izgradnju četvrtog paviljona u Banjaluci i bolji smještaj za studente u Istočnom Sarajevu, punu implementaciju Zakona o studentskom standardu, smjenu ministra Gorana Mutabžije, isključenje Rajka Vasića iz SNSD-a, oštru i beskompromnisnu borbu protiv kriminala i korupcije, smanjenje cijena master studija, i niz drugih zahtjeva. Dok ne bude počelo rješavanje naših zahtjeva nećemo se ni sastajati sa predstavnicim državnih isntiticija”, poručuju studenti.

Studenti su naglasili i da njihova akcija „Gužva nam je“ predstavlja simbol borbe protiv generalno lošeg stanja u državi i društvu.

„Molimo sve studente i ostale učesnike protesta u srijedu da budu civilizovanii da se ponašaju kao akademski građani, da ne dozvolimo bilo kakav incident niti bilo kakvo uništavanje javne ili privatne imovine, jer poruke koje budemo poslali sa našeg protestnog skupa biće bačene u drugi plan ukoliko bude došlo do bilo kakvog problema. Ne želimo mržnjom da odgovaramo na mržnju i pozivamo sve građane da budu civilizovani. Želimo da pošaljemo našem društvu poruku da zahtjevamo promjene“, rekao je Radomir Jerkić, predsjenik Upravnog odbora Unije studenata Republike Srpske.

Akcija „Gužva nam je“ prva je akcija u kojoj zajedno djeluju sve studentske organizacije Univerziteta u Banjlauci, koje su juče potpisale zajednički memorandum pod nazivom „Studentski pokret za bolje sutra“.

Novi protesti biće održami u srijedu, kada će se studenti okupiti u 11: 54 u Kampusu i odatle krenuti u protestnu šetnju do zgrade Vlade, gdje je predviđeno da odigraju već najavljivano Kozaračko kolo.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar