fbpx

“Oko četiri sata ujutru su dvojica muškaraca upala u prostoriju u kojoj spavamo. Bili su maskirani, nismo im mogli vidjeti lice. Imali su policijska obilježja, ali ne znamo jesu li policajci. Bili su naoružani i imali su pendreke. Uzeli su nam novac i mobilne telefone. Uzeli su nam sve. Nekoliko puta su nas i udarili. Otišli smo u policijsku stanicu da to prijavimo, ali su nam rekli da idemo.”

Piše: Vanja Stokić

Ispričalo nam je ovo 15 muškaraca iz Avganistana, koji u Bihaću borave u jednoj od napuštenih zgrada, čekajući priliku za gejm (ilegalni prelazak hrvatske granice).

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Ekipa eTrafike posjetila ih je samo nekoliko sati nakon ovog događaja, a oni su nas dočekali zbunjeni i preplašeni. Pored hladnoće i gladi sa kojima moraju da se nose, tu je i nasilje koje proživljavaju.

“To nam se dogodilo prvi put, ali se ranije dešavalo drugim ljudima”, kazali su nam.

Policija u Bihaću nije imala više informacija o ovom događaju. Kako kažu, tokom posljednjih deset dana evidentirali su dvije prijave koje su se odnosile na izbjeglice i migrante. U jednoj prijavi navedeno je da je troje migranata optužilo četvrtog migranta za krađu telefona. Druga prijava odnosila se na krađu telefona i prevaru od strane državljana BiH.

“Patroli policije Policijske stanice Bihać obratili su se dva državljanina Iraka, trenutno smješteni u TRC ‘Sedra’ i prijavili da im je neposredno prije prijave od strane četiri lica – državljana BiH otuđen mobilni telefon te da su navedenim licima dali iznos od 1500 € za uslugu prevođenja preko državne granice. Prema izjavi migranata prijavljena lica su se udaljila u nepoznatom pravcu. Nakon zaprimanja prijave upoznat je dežurni kantonalni tužilac koji je naložio dalji rad po ovoj prijavi i prikupljanje dokaza za dokumentovanje krivičnog djela i pronalaska osumnjičenih”, kazali su nam u policiji.

Kako navode iz policije u Bihaću, od početka ove godine na štetu migranata počinjeno je 27 krivičnih djela  (krijumčarenje osoba – 13, ubistvo u pokušaju -1, prevara-2, razbojništvo-2, iznuda -1, teška KD protiv sigurnosti javnog prometa -2, nanošenje lakih tjelesnih povreda-2, nasilničko ponašanje -2, primanje dara ili drugih oblika koristi -1 i razbojništvo u pokušaju-1). Za ova djela prijavljeno je 38 osoba (BH državljani-36 i migranti-2), od kojih je 30 zadržano u policiji.  

Napiši komentar