fbpx

Konferencija “Usmena istorija Banjaluke” će se održati u petak 13. decembra u konferencijskoj sali Socijalno-edukativnog centra “SEC”, ulica dr Mladena Stojanovića 6 u Banjaluci sa početkom u 12:30h.

Izvor: Saopštenje

Javnosti će biti predstavljena digitalna platforma Društvena istorija Banjaluke, koja ujedno predstavlja arhiv – ali i alat svim građanima koji žele da učestvuju u njenoj izgradnji.

Foto baza

Na konferenciji će učestvovati Dražana Lepir i Milica Pralica (predstavnice Udruženja građana Oštra Nula), Željko Stanetić (direktor Vojvođanskog građanskog centra), Mišo Kapetanović (istraživač, antropolog, postdoktorant na univerzitetu u St. Gallenu), Tamara Šmidling (osnivačica Mirovne akademije u Sarajevu), Armina Galijaš (Univerzitet Graz), Miodrag Živanović (profesor), Srđan Puhalo (psiholog) i Aleksandar Trifunović (novinar).

Panel diskusije za vrijeme konferencije odgovaraće na pitanja poput: Zašto je bitna kultura i politika sjećanja? Koliko je bitno na lokalnom nivou ukazati na brisanje prošlosti? Na koji način ovakve transformacije utiču ili mijenjaju društvene odnose, sjećanja i ostalo? Banjaluka prije, tokom i poslije rata.

Projekat “Usmena istorija Banjaluke” podržan je od strane fondacije Forum ZFD – Bosnia and Herzegovina, a realizuju ga Udruženje građana “Oštra Nula” i Banjalučki socijalni centar “BASOC”.

“Dođite da zajedno otvorimo nove mogućnosti sjećanja”, poručuju organizatori.

Učešće na konferenciji je besplatno.      

Program:

12.00 – 12.45 Prezentacija projekta Usmene istorije Banja Luka

Dražana Lepir i Milica Pralica, Udruženje građana Oštra Nula

12:30 – Konferencija za medije

12.30 – 13.00 Kafe pauza

13.00 – 15.00 Panel diskusija: Zašto je bitna kultura i politika sjećanja? Koliko je bitno na lokalnom nivou ukazati na brisanje prošlosti? Na koji način ovakve transformacije utiču ili mijenjaju društvene odnose, sjećanja i ostalo?

Željko Stanetić, direktor Vojvođanskog građanskog centar

Mišo Kapetanović, istraživač, antropolog, postdoktorant na univerzitetu u St. Gallenu

Moderatorka: Tamara Šmidling

15.00 – 17.00 Pauza za ručak

17.00 – 19.00 Panel diskusija: Banja Luka, prije, tokom i poslije rata

Armina Galijaš, Univerzitet Graz,

profesor Miodrag Živanović

Srđan Puhalo, psiholog

Moderator: Aleksandar Trifunović, novinar

 

Napiši komentar