fbpx

Pravosnažna sudska presuda nije spriječila javna preduzeća i institucije u Republici Srpskoj da firmi Zvornik putevi, koja je osuđena za utaju poreza, dodijele poslove vrijedne 10, 3 miliona KM. Direktor firme tvrdi da su svi tenderi bili raspisani ranije i da već šest mjeseci ne mogu učestvovati u postupcima javnih nabavki.

Piše: Azra Omerović – Žurnal.info, foto: Zvornikputevi.net

U martu 2019. godine direktor firme Zvornik putevi Jelenko Vasić osuđen je na godinu dana zatvora  zbog utaje poreza. Pored zatvorske kazne Vasić je osuđen i na novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM. Zatvorsku kaznu Vasić je platio 36,5 hiljada KM i sada je slobodan čovjek. Pored direktora osuđena je i firma Zvornik putevi zbog utaje poreza. Sud BiH izrekao je ovoj firmi novčanu kaznu od 40.000 KM.

Podrži eTrafiku

IZBJEGAVANJE POREZA

Trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine početkom marta ove godine  donijelo je trećestepenu presudu u predmetu Jelenko Vasić i firme Zvornik putevi kojom je potvrđena drugostepena presuda Suda BiH od 06. 12. 2018. godine.

„Optuženi Jelenko Vasić kriv je što je izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000.00 KM. Stoga mu je Sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Sud je optuženom kao sporednu izrekao i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM. Optuženo pravno lice „Zvornik Putevi“ a.d. Zvornik odgovorno je što je raspolagalo protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 208.296,00 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario Jelenko Vasić u svojstvu direktora-odgovorne osobe u pravnoj osobi bez ograničenja ovlaštenja, čime je počinilo produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 54. i 124. KZ BiH. Shodno tome, Sud je navedenoj pravnoj osobi izrekao novčanu kaznu u iznosu od 40.000 KM“, saopćeno je iz Suda BiH.

Žurnal je ranije pisao o sudskom postupku protiv direktora i firme Zvornik putevi. Tada je u razgovoru za Žurnal direktor ove firme Jelenko Vasić tvrdio da su državni organi, odnosno institucije sa kojima posluju, glavni uzrok za podizanje optužnice.

– Mi sa državnim organima radimo skoro 99 posto poslova i vrlo često smo u situaciji da država odnosno, njene organizacije, opštine i institucije nisu u poziciji da finansiraju projekte koje izvode. Tako dođemo u situaciju da nam neko drži papire po 6 mjeseci nepotpisane i jednostavno ne možemo da budemo ažurni kada je u pitanju PDV. Onda nam dođe kontrola a mi nemamo dokumentaciju jer nam to drži neki nadzorni organ u Banja Luci i Sarajevu. Dovode nas u situaciju da smo neažurni, ne zbog našeg rada već zbog države. Vi morate platiti porez, a nemate papira na osnovu kojeg morate platiti PDV, kazao je  tada Vasić.

META POTKUSURIVANJA

Danas Vasić tvrdi isto. Iako je sudska presuda postala pravosnažna kaže da su ponovo uputili apelaciju Sudu BiH.

– Mi na dan današnji ne dugujemo ništa Upravi za indirektno oprezivanje niti smo dugovali u vrijeme kada je podnijeta krivična prijava. Mi smo već bili platili taj dio koji je bio predmet krivične prijave. Državi nikada nismo dugovali ni marke. Za pet godina mi smo platili 26 miliona PDV-a, ali jednostavno dođete u poziciju da budete meta nekog potkusurivanja, kaže Vasić.

O kakvom potkusirivanju je riječ Vasić nije želio govoriti.

Bez obzira na sudski postupak, ova firma od institucija u Republici Srpskoj prošle godine dobila je poslove vrijedne oko 19 miliona KM. Ni pravosnažna sudska presuda protiv Vasića i firme Zvornik putevi nije spriječila javna preduzeća i institucije u Republici Srpskoj da ovoj firmi i ove godine  dodijele poslove vrijedne oko 10,3 miliona maraka.

U avgustu ove godine od Javnog preduzeća Putevi RS ova firma dobila je tender vrijednosti 9,5 miliona maraka za  „rehabilitaciju magistralnog puta M-19, Drinjača-Milići-Vlasenica“.

Od Puteva RS firma je dobila i tender za „rehabilitaciju regionalnog puta R-452, Milići – Zeleni Jadar“ vrijedan 499.945,50 KM.

Pored ovih poslova Zvornik putevi su dobili poslove i od Grada Zvornika, Opštine Milići, Opštine Vlasenica i Pošta Srpske iako su  ove institucije prema Zakonu o javnim nabavkama BiH bili dužan odbaciti ponudu ako „je kandidat/ponuđač u krivičnom postupku osuđen pravosnažnom presudom za krivična djela organiziranog kriminala, korupciju, prevaru ili pranje novca, u skladu s važećim propisima u Bosni i Hercegovini ili zemlji u kojoj je registriran.

Direktor Zvornik puteva Jelenko Vasić u razgovoru za Žurnal tvrdi da već šest mjeseci ne mogu da učestvuju na tenderima. Za navedene tender koje su dobili nakon presude Vasić kaže da su bili raspisani ranije.

– To su bili već raspisani tenderi kada smo mi imali važeće papire i mogli se prijaviti. Mada mi po Zakonu o javnim nabavkama možemo ići na tender jer se tamo traži uslov da nije pravno lice osuđeno za krivično djelo prevare, a prevara je definisana entitetskim zakonom a ne Krivičnim zakonom BiH. Mi smo uputili zahtjev prema Sudu BiH i Agenciji za javne nabavke BiH za tumačenje, kaže Vasić.

Direktor Zvornik puteva Jelenko Vasić kaže da će vjerovatno morati ili smanjiti broj radnika ili zatvoriti firmu jer “od juna mi ne idemo na tendere jer nismo u mogućnosti da imamo adekvatnu potvrdu”.

Napiši komentar