fbpx

Svjetska organizacija za zaštitu prava žena UN Women organizovala je nedavno u Banjaluci događaj povodom kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“, gdje je novinarka Milkica Milojević pozvana da govori o ovoj temi. Neposredno prije održavanja samog događaja otkazano joj je učešće, dok se među govornicama našla direktorica Gender centra RS Mirjana Lukač, za koju se sumnja da sprovodi mobing nad svojim radnicama.

Piše: Melani Isović, naslovna fotografija: privatna arhiva

Milkica Milojević je nagrađivana novinarka iz Banjaluke, zaposlena u redakciji dnevnih novina EuroBlic. Dobitnica novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za odgovorno izbveštavanje o marginalizovanim grupama 2012. godine, te godišnje nagrade Parlamenta BiH i OSCE BiH za doprinos ravnopravnosti polova (liderica rodne ravnopravnosti) za 2014. godinu. Dobila je posebno priznanje – zahvalnicu UNICEF u BiH za dugogodišnji novinarski doprinos promociji i zaštiti prava deteta 2016. godine. Najavljena je kao jedna od govornica na događaju koji je organizovao UN Women, a zatim zamoljena da se ipak ne pojavi.

Podrži eTrafiku

Milojevićeva je u više navrata pisala i upozoravala javnost da postoji sumnja da direktorica Gender centra RS Mirjana Lukač vrši mobing nad svojim radnicima, o čemu se između ostalog izjasnila i institucija Ombusdmana za ljudska prava.

„Za mnoge navodne zaštitnike ženskih, pa i drugih ljudskih prava, moglo bi se reći svašta. Kakvi su nam zaštitnici i koliko nas štite, najbolje govori stanje ljudskih prava u BiH. Globalna kampanja ’16 dana aktivizma’ je najznačajnija kampanja na planeti za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, odnosno nasilja nad ženama. UN Women je najznačajnija međunarodna organizacija, čija je misija rodna ravnopravnost, pa i borba protiv nasilja nad ženama, a BiH je zemlja u kojoj stotine hiljada žena trpi nasilje i u kojoj svake godine po nekoliko žena nasilnici ubiju. I kada u jednoj takvoj zemlji takva organizacija otvara takvu kampanju, onda bi to trebalo da bude vrlo značajan skup, sa kojeg se šalju jasne i ozbiljne poruke. Nažalost, u ovom slučaju, značajan skup se pretvorio u cirkus, a  poruka je bila: ne talasaj i budi dobar sa onima koji su na poziciji moći – po svaku cijenu. Neka sve izgleda divno i krasno, a ‘teške teme’ ćemo ćušnuti pod tepih! Ta me situacija podsjeća na balkanski scenarij nasilja u porodici: nije važno što muž ‘u svoja četiri zida’ mlati ženu, važno je da se ne vide modrice i da komšije ne saznaju. A ako i saznaju, ‘pristojne’ komšije će se praviti da ništa ne vide i ne čuju: sklanjaće se s puta nasilniku, pozivaće ga na slave i svadbe i nuditi mu počasno mjesto“, navodi Milkica za eTrafiku.

Tema događaja bila je da se mladima pruži prilika da više saznaju o načinu sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

 „To je katastrofalan primjer za sve koji trpe nasilje, i za sve građane, a ne samo za mlade. Pošto UN Women ne zavisi ni od Vlade RS, ni od SNSD-a, bilo bi pošteno da su upravo oni ‘raspakovali’ slučaj navodnog mobinga u Gender centru RS, da su poslali poruku da je to ozbiljan problem i da, dok se taj problem ne riješi, Gender centar RS ne može biti njihov kredibilan partner. Ali, avaj! Licemjerje je  teško izlječiva bolest“, objašnjava Milkica.

Iako joj na kraju nije bilo omogućeno da na skupu UN Women održi predavanje, o nasilju nad ženama i ljudskim pravima je govorila mnogo puta. Nije od onih osoba koji se boje da glasno govore u problemu u društvu.

„Na kojem skupu? Ovom o kojem govorimo? Ma, vi se šalite! Na tom skupu ne bih rekla ništa. Kao novinarka i aktivistkinja, svoje sam stavove o nasilju nad ženama  i o neodgovornosti onih koji primaju platu da bi se protiv nasilja borili, iskazala mnogo puta. I činiću to i ubuduće. Nisam od onih koji se nasilnicima sklanjaju s puta i koji se dive carevom novom ruhu“, govori Milkica.

Kako kaže, iz organizacije UN Women odlučili su da je bolje da ne dolazi, kako ne bi „ugrozila događaj“ ili da neko iz Gender centra ne pomisli da se radi o „namjernoj provokaciji“.

„Prvo mi je poručeno da ‘ne žele da me izlažu neprijatnostima’, a kada sam odgovorila da meni nije problem da sjednem za sto i razgovaram otvoreno sa bilo kim o bilo kojoj temi, uslijedilo je drugo ‘objašnjenje’. Otprilike, oni ne žele da mojim prisustvom ugroze događaj i da, nedaj Bože, neko iz Gender centra pomisli da je moj dolazak ‘namjerna provokacija’. Sve u svemu, nisu znali da sam JA pisala o slučaju navodnog mobinga u Gender centru, što implicira: da su znali, ne bi me ni zvali! To vam je kao ona situacija sa srednjevjekovnim glasnicima. Kad glasnik donosi vijest da prijeti epidemija kuge, lijepo ubiju glasnika, da se vlastodršci ne bi potresali i da se ne bi širila panika. Ali to ne zaustavlja epidemiju, jer kad ubiješ glasnika, nisi ubio kugu, nego si joj širom otvorio vrata“, objašnjava Milkica.

Na pitanje novinara zašto se nije pojavila organizatori su rekli „da nemaju pojma“.

„Vrhunac je što se nisu pobrinuli ni da sakriju svoju sramotu. Naprotiv, uporno su slali medijima pozive, na kojima piše da ću i ja, kako su naveli, ‘održati predavanje’.  I na kraju, kad su novinari pitali, zašto nisam došla, hladno su slagali da nemaju pojma. Kao, ja sam neka neodgovorna osoba, koja eto tako, iz čistog ćeifa, ne ispunjava preuzete obaveze. U svakom slučaju, ćutanje, pristajanje na silu i nepravdu, na licemerje i ‘zakon’ jačeg, zatvaranje očiju pred nasiljem i lopovlukom ne vodi ka dobru. Dakle, do nas je“, govori Milkica.

Iz organizacije UN Women na pitanje šta se konkretno desilo dobili smo odgovor koji to zapravo nije.

„UN Women snažno podržava rad novinara i novinarki i zalaže se za osiguranje medijskih sloboda. Gđa Milojević je bila pozvana da učestvuje na otvaranje kampanje ’16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’ u Banjaluci. Tokom komunikacije koja je uslijedila shvatamo da je došlo do nesporazuma vezano za dostupnost gđe Milojević da učestvuje na otvaranju kampanje. Želimo podsjetiti da je nasilje nad ženama ozbiljan društveni problem, te se i ovom prilikom zahvaliti svima koji učestvuju u sprečavanju nasilja nad ženama“, rečeno nam je iz bh. kancelarije UN Women.

Milkica tvrdi da nesporazuma nije bilo.

„Nije ‘došlo do nesporazuma’, nego su mi naknadno, dan i po uoči događaja, jasno poručili da ne dolazim. Neka me ne vuku za jezik i ne tjeraju da na laž odgovorim kako dolikuje, dakle, sa mnogo manje obzira nego do sada“, komentariše Milojevićeva njihov odgovor.

Slični primjeri posljednjih dana

Dva primjera slična ovom desila su se tokom posljednjih sedam dana u Banjaluci.

„Na obmanu –istinom! To je jedini djelotvoran lijek. Ćutanje nije zlato, ćutanje je otrov, koji podstiče širenje obmana i ubleha. Kad nešto nije jasno, karte na sto, pa javno raspraviti nejasnoće. Kad je jasno da nas, na primjer, prave budalama, onda javnim istupom pokazati apsurd. Eto, imali smo nedavno sjajan performans ‘Pravda za igračke’ – uhapsiše čovjeka zbog ‘neprijavljenog skupa’ nekoliko plišanih igračaka na Trgu. Kud ćeš jasnije slike o slobodi kretanja, okupljanja, javnog iznošenja stavova. I o nasilju režima. I o gluposti koja caruje ovim društvom. Potom ‘slučaj’ sa Filozofskim fakultetom, kada je cijeli jedan skup, dan uoči održavanja, proglašen nepoželjnim na Filozofskom fakultetu. Samo zato što na njemu učestvuje aktivista ‘Pravde za Davida’ Ozren Perduv. Njega su proglasili ‘personom non grata’, a cijeli skup, zajedno sa uvoničarima ‘preselili’ u hotel Bosna“,  podsjeća Milkica na nedavna dešavanja.

Napiši komentar