fbpx

Konferencija po nazivom “Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu”, koja je trebala biti održana na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, u posljednji čas premještena je na drugu lokaciju. Udruženje građana “Oštra nula” iz Banjaluke, koje je organizator događaja, tvrdi da im je Filozofski fakultet otkazao saradnju zbog učešća člana grupe “Pravda za Davida” Ozrena Perduva na konferenciji. Na fakultetu pak tvrde da saradnja nije ni dogovorena, te da “izbjegavaju politizaciju i zloupotrebu studenata od strane bilo koje društvene grupe”.

Piše: Vanja Stokić, Foto: Buka

Predsjednica “Oštre nule” Milica Pralica kaže da je konferencija sa Filozofskim fakultetom dogovorena još u septembru, dok je konačan program objavljen 20. novembra. Kako kaže, tada su nastali problemi, jer se među govornicima navodi i član grupe “Pravda za Davida” Ozren Perduv.

Foto baza

“Sugerisano da ne možemo dobiti traženu prostoriju jer je već zakazano neko dešavanje i da se konferencija seli u amfiteatar Filozofskog fakulteta, što je nama bilo u redu. U ponedjeljak naveče je stigla informacija da postoje pritisci na dekana Filozofskog fakulteta da se izmijeni program, povuče fakultet kao jedan od organizatora ili da se otkaže održavanje zbog člana grupe Pravda za Davida Ozrena Perduva. Smatraju da članovima grupe tu nije mjesto. Zatim smo dobili informaciju da je sve to poteklo sa smjera za istoriju Filozofskog fakulteta”, navodi Pralica za eTrafiku.

Kako dodaje, ovo je pokazatelj da u Republici Srpskoj ne postoje ni akademske ni javne ni građanske slobode, te da su ljudska prava mrtvo slovo na papiru.

Na Filozofskom fakultetu pak tvrde da nikada nisu dobili bilo kakav zahtjev za održavanje pomenute konferencije.

“O samom programu konferencije smo saznali dva dana prije konferencije i to preko društvenih mreža. Ne smatramo se obaveznim da učestvujemo u organizaciji bilo kog događaja ako u to nismo na profesionalan način uključeni od samog početka. Takođe, nismo u mogućnosti da ustupimo prostor bilo kom pojedincu, udruženju ili instituciji kada god oni to požele, jer to pored ostalog ometa i naš nastavni proces. Smatramo da iz površne organizacije bilo kog javnog događaja na fakultetu gdje se školuje oko 1000 studenata, mogu proisteći razne neželjene posljedice, koje želimo da izbjegnemo. Prije svega, izbjegavamo politizaciju i zloupotrebu studenata od strane bilo koje društvene grupe. Uz poštovanje protokola Institucije i prostornih kapaciteta iste to su najvažniji razlozi zašto se konferencija ‘Pitanje sloboda u
akademskom i javnom diskursu’ neće održati u prostorijama Filozofskog fakulteta”, saopšteno je iz ove ustanove.

Kako se navodi u dopisu upućenom eTrafici, sve ostale interpretacije dešavanja smatraju nekorektnim i špekulativnim.

“Poštovanje akademskih sloboda podržavamo o čemu svjedoči i činjenica da pojedini saradnici Filozofskog fakulteta nesmetano učestvuju u radu te konferencije”, kazali su.

Sa druge strane, iz “Oštre nule” navode da njihova saradnja sa ovim fakultetom traje nekoliko godina, te da im je uvijek naglašavano da nije potrebno podnositi zahtjeve za održavanje konferencije već samo program koji se zatim upućuje Rektoratu na odobrenje.

Napiši komentar