fbpx

“Zabranjeno vam je da se okupljate na Trgu. Ako ne odete, bićete legitimisani i lišeni slobode”, upozorio je policijski službenik večeras članove grupe “Pravda za Davida”, zamolivši ih da se presele na prostor pored Hrama Hrista Spasitelja.

Piše: Vanja Stokić

Nakon što je sinoć desetak policajaca primoralo građane Banjaluke da napuste Trg Krajine, jer su ih identifikovali kao članove grupe “Pravda za Davida”, a njihovo prisustvo na Trgu okarakterisali kao skup, slična scena ponovljena je i večeras. Pet policijskih službenika bilo je prisutno na Trgu već od 17:30. Kada se pojavilo desetak članova grupe, policajac ih je upozorio da nemaju dozvolu za okupljanje, da su okupljanja na Trgu zabranjena, te ih zamolio da pređu na prostor pored Hrama. Policijski službenici nisu koristili silu i bili su smireni sve vrijeme.

Foto baza

Građani su ih pitali šta je konkretno njihov prekršaj, s obzirom na to da nisu imali nikakva obilježja, transparente, niti su remetili javni red i mir.

“Stojimo ovdje godinu i po, ovo ja jako ružno i sramno. Ovo je naša zajednička Banjaluka. Njih boli istina, svi je znaju. Nismo mi ovdje došli iz nekakvog bijesa, već da podržimo roditelje u borbi protiv nepravde. Sve vrijeme smo mirni i dostojanstveni, više nereda oni naprave nego mi”, kazala nam je starija gospođa koja se nalazila na Trgu.

Član grupe Ozren Perduv ističe da ovakve situacija doživljava još od Nove godine. Kako kaže, nevjerovatno je da se ljudima brani da stoje na jednom mjestu, a da se tim istim ljudima, čak u većem broju, dozvoljava da stoje na drugom mjestu.

“Ne vičemo, ne remetimo javni red i mir, nemamo transparente. Ja čak nemam nikakvo obilježje. Ja sam neko ko stoji na Trgu Krajine i razgovara sa svojom majkom, jede kokice i možda čeka termin za film u bioskopu. Je li to znači kad god budem čekao nekoga na Trgu da će mi reći da se pomjerim do Hrama?”, pita on.

Takođe podsjeća na zahtjev koji je predat Osnovnom sudu Banjaluka još prije pet mjeseci, ali još uvijek odgovor nije stigao.

“Ovo je potpuno diskriminatorsko ponašanje, mi smo zbog toga u junu ove godine podnijeli Osnovnom sudu zahtjev za zaštitu Ustavom zagarantovanih prava. Mi još uvijek čekamo odgovor, a Sud bi trebalo hitno da reaguje. Mi konstantno isto doživljavamo i niko ne reaguje. Sa druge strane, dobro reaguju kada se sudi nama. Juče je bilo suđenje za 24 ljudi, sutra je za 16, u utorak za 27… Taj niz je nezaustavljiv. Gušenje sloboda je blaga riječ, ovo je očigledno gaženje sloboda i prava na koje ne reaguje ni Ombudsmen ni međunarodne organizacije. Radi se na tome da se ovo potpuno uguši, da mi sami stavimo tačku na ovu priču”, naglašava on.

Šesnaest članova grupe “Pravda za Davida” se mora pojaviti ujutru u 8:30 na Osnovnom sudu, gdje im počinje suđenje zbog dešavanja od 30. decembra prošle godine. Podsjetimo, tada je “Pravda za Davida” imala svoj posljednji veliki skup na Trgu Krajine, nakon čega su hiljade ljudi šetale ulicama Banjaluke. Tokom šetnje su zastajali ispred Narodne Skupštine RS, RTRS-a, kao i zgrade u kojoj živi patolog Željko Karan koji je uradio obdukciju na tijelu Davida Dragičevića. Zatim su se građani zaputili na prostor na kome se trebao održati koncert Harisa Džinovića, te insistirali da se koncert otkaže. Kada su krenuli kući preko Trga Krajine, tamo su ih dočekali pripadnici Jedinice za podršku i nastao je svojevrsan lov na ljude. Te večeri Davor Dragičević posljednji je put viđen u Banjaluci.

Napiši komentar