fbpx

Svečanim otvaranjem četvrtog paviljona i spaljivanjem povelje o Univerzitetu, nekoliko stotina banjalučkih studenata izrazilo je svoje nezadovoljsto što nadležne institucije ne ispunjavaju svoja obećanja, i što već godinama ne počinje izgradnja četvrtog paviljona. Njihovoj svečanosti prisustvovali su i improvizovani zvaničnici koji se se obratili studentima, svako u svom stilu.

Nakon kratkog obraćanja organizatora, predsjednika Unije studenata i Skupštine studentskog doma Nikola Tesla Nikole Dronjka i Igora Macanovića, uslijedio je performans gdje su se prisutnima obratili i zvaničnici.

Improvizovani predsjednik Dodik došao je na skup u svom stilu, uz pratnju gorilla, i uputio studentima ohrabrujuće riječi.

Podrži eTrafiku

“Nemojte se bojati da ćete biti gladni, ima moj sin jabuka pa će vam dati. Za gradnju vaših zgrada tu je moj prijatelj Slobo Stanković. Kredite slobodno dižite u Hipo banci, ja radim s njima, dobri su to ljudi. Za one koji studiraju u Beogradu imam vilu tamo na Dedinju pa mogu otići..”, velikodušno je rekao predsjedik Dodik.

U kratkom, ali  konciznom govoru, studentima se obratila i premijerka Cvijanović:

„Faktički ja podržavam predsjednika, jer je faktički sve dobro rekao”.

Nezaobilazna karika ovog događaja bio je novoizabrani ministar prosvjete i kulture u Vladi  RS, Goran Mutabžija, koji je na skup došao avionom jer se upravo vratio s puta.

“Bio sam malo u obilasku Španije, Italije, Francuske, sutra idem na put oko svijeta. Toliko putujem da me naša premijerka zove Marko Polo.  Nadam se da ćemo imati dobru saradnju kad se vratim s puta a do tada imate moju punu podršku”, reče “skoro pa pravi” Mutabdžija.

Nakon obraćanja zvaničnika uslijedilo je i svečano otvaranje četvtrog paviljona, a vrpcu je presjekao predsjednik Dodik.

Uslijedilo je sahranjivanje povelje o univerzitetu, u kojem je učestvovao Nikola Dronjak koji je prije nešto manje od godinu dana tu povelju sam potpisao. Nešto kraće od minute ćutnje prisutni su odali počast povelji.

Namjera studenata bila je da protestnom šetnjom odu do zgrade Vlade i tamo odigraju Kozaračko kolo, ali im je komunalna policija zabranila šetnju zaprijetivši im novčanom kaznom. Umjesto toga studenti su zapalili sijeno  na mjestu gdje je trebalo da bude izgrađen četvrti paviljon, i na nekoliko minuta blokirali raskrsnicu ispred kampusa.

Jedan od organizatora protesta je Unija studenata Banjaluka čiji predsjednik, Nikola Dronjak, kaže da je povelja sahranjena jer ništa od onoga što je u njoj navedeno do sada nije ispunjeno.

“Četvrti paviljon ništa, hotel Krajina ništa, cijena mastera ista, nije bilo borbe protiv korupcije, najbolji studenti nemaju prilku da postanu asisteniti..  Dosta je više da rade ovo što do sada rade, nećemo dozvoliti da se bogate na naš račun”, rekao je Dronjak.

Predsjednik  Skupštine studenata SC “Nikola Tesla”, kažu da se ne obaziru ni na jučerašnju izjavu ministra Mutabdžije koji je rekao da će u ponedjeljak biti raspisan tender za izgradnju četvrtog paviljona.

“Pa otkud gospodo sada kreditna linija, koga više zavarate..  Mi smo već danas poslali zahtjev CJB Banjaluka  da nam daju odobrenje da u utorak opet izađemo na ulice“, kaže Macanović

Studenti su za utorak, 11. juna najavili nove proteste, kada će, kako kažu, odigrati oko zgrade Vlade Kozaračko kolo koje im je danas zabranjeno.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar