fbpx

Nova stranka, PDP 1999, koja će danas biti zvanično osnovana u Doboju, lokalna je priča koja neće posebno uzdrmati političku scenu Republike Srpske a jedini razlog zašto se za kratko vrijeme našla u udarnim terminima medija jeste njen naziv koji asocira na cijepanje druge po snazi opozicione stranke, PDP-a.

Piše: Ognjen Tešić/Izvor fotografije: Klix.ba

U posljednjih pet godina samo iz Socijalističke partije nisu nastale nove stranke (što ranije nije bio slučaj), a rekorder je svakako SDS, najveća opoziciona stranka, iz koje je nastala Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića, Uspješna Srpska Zlatka Maksimovića, ali i poslanički klub u prošlom mandatu, SDS-K. Njeno ime bilo je sadržano u Prvoj SDS, a sa njima se identifikovali i Stvaraoci RS. Krajem prošle godine „pocijepao“ se i vladajući DNS, nakon što su iz njega izbačeni predsjednik republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović i još troje novoizabranih narodnih poslanika, koji su ubrzo potom osnovali Demos. Čak je i najveća stranka u RS imala jedno, doduše lokalno, cijepanje, kada je dio odbornika iz Prnjavora kratko djelovao u klubu nazvanom „SNSD plus“.

Podrži eTrafiku

Zajedničko svima bilo je prozivanje bivših stranaka da su se udaljile od izvornih ideja i programa, dok su sa druge strane upotrebljavane klasifikacije o izdaji, “papcima” te ličnim interesima.

Večeras u 19 časova politička scena Srpske dobiće još jednu partiju, PDP 1999. Inicijativu za osnivanje pomenute stranke podnio je Tihomir Gligorić, bivši socijalista i SNSD-ovac, kasnije i kritičar istih, koji je dio PDP-a postao 2015. godine, nakon što je u ovu stranku integrisao “Srpsku alternativu”, čiji je bio predsjednik, a koja je postajala svega 1,5 godinu.

Kako bivši direktor Geodetske uprave RS prije dvije decenije nije bio među osnivačima PDP-a, a primjetno je da će se nova stranka referisati na “izvorne principe” te stranke, na čelo PDP 1999 će doći Siniša Đorđević, jedan od saradnika Mladena Ivanića iz vremena kada je ta stranka nastajala.

Sam Đorđević najavljuje da će novoj partiji pristupiti mnoga “PDP-ova zvučna imena”, a nešto slično je na svom blogu objavio i poslanik SDS-a Nebojša Vukanović tvrdeći da se sprema njena podjela, slična onoj u DNS-u. On tvrdi da bi ova stranka vrlo brzo mogla postati i parlamentarna jer će joj pristupiti “jedan ili više poslanika Narodne skupštine RS”. Sa druge strane, lider PDP-a Branislav Borenović, ali i nekoliko poslanika sa kojima smo razgovarali, odbacuju takve navode, smatraju da je PDP 1999 “priča dva čovjeka”, da se stranka neće cijepati te da u vrhu PDP-a nema problema.

Sagovornici eTrafike ističu da će nova partija ipak biti lokalna priča, koja PDP-u istinsku štetu može nanijeti samo u Doboju i Stanarima ili eventualno u još nekoj lokalnoj zajednici, ali se neće reflektovati na nivo Republike Srpske. Nezadovoljstvo Đorđevića i Gligorića, bivših predsjednika dobojskog PDP-a, nastalo je nakon Borenovićeve odluke da otkažu podršku skupštinskoj većini u ovom gradu, čiji je dio SNSD. Međutim, treba imati u vidu da je danas na čelu SNSD-a u Doboju bivši gradonačelnik Obren Petrović, koji je decenijama vodio lokalni SDS, a PDP, odnosno Đorđević i Gligorić, sa njim odlično sarađivali. Ovaj dvojac očito smatra da Petrovićeva promjena stranačkog dresa nije dovoljan razlog da se dosadašnja saradnja prekida.

Međutim, sa vrhom stranke se složio jedini odbornik PDP-a u dobojskoj skupštini, Slobodan Vasiljević, koji je krenuo djelovati opoziciono. Ovo se nije svidjelo Đorđeviću i Gligoriću, koji su Vasiljevića isključili iz stranke, zbog čega je reagovao i sam Borenović, raspustivši odbor u Doboju te imenovavši Vasiljevića za povjerenika. Tih dana je zabilježena bizarna scena kada je Vasiljević držao konferenciju za medije u obližnjem parku dok je isto uporedo radio i Gligorić, održavši svojevremeni kontraskup.

Novinar Saša Bižić u razgovoru za eTrafiku ističe da motiv za osnivanje ove partije treba tražiti upravo u događajima u Doboju te dodaje da ne očekuje kako će PDP 1999 stvoriti veće probleme Partiji demokratskog progresa.

“Ne sumnjam da će oni imati naglašen medijski prostor za promociju, neproporcionalan njihovom značaju, ali, ukoliko ‘doguraju’ do prvih narednih izbora, maksimalan domet može da im bude kao u slučaju sličnih verzija SDS-a, pri čemu mislim na Prvu SDS i ‘Uspješnu Srpsku’ i njihove rezultate, manje od jedan odsto na nivou RS. Za Borenovićev i Ivanićev PDP, ako pretpostavimo da žele da zadrže jasan opozicioni odnos prema aktuelnoj vlasti u Srpskoj, znatno veći izazov biće oni kadrovi – a njihov broj nije zanemarljiv – koji rezonuju slično kao i Siniša Đorđević, ali nemaju namjeru da napuštaju partiju, već će iznutra pokušavati da nametnu ulazak u aranžmane sa SNSD-om kao zvaničnu politiku stranke”, ističe Bižić.

Što se tiče Siniše Đorđevića i Tihomira Gligorića, dodaje Bižić, čini se da je riječ o specifičnom slučaju, jer politička pravila iz ostalih dijelova RS, naprosto, ne važe u Doboju.

“Međutim, nisam siguran da se u narednom periodu neće dogoditi obrnut proces, jer ne isključujem mogućnost da gotovo cijela Srpska, u političkom smislu, postane jedan veliki Doboj, u kojem skoro niko – bar kada je riječ o strankama, ne mislim na građane – ne želi da bude u opoziciji”, zaključio je naš sagovornik.

Politikolog Velizar Antić za naš portal ističe da mu PDP 1999 zvuči kao lokalna priča te dodaje da ne očekuje kako će, bar na početku, ova priča ići ka nivou Republike Srpske.

“Vjerujem da će nova stranka napraviti štetu PDP-u samo na lokalu, u Doboju, Stanarima ili možda još nekoj lokalnoj zajednici u Srpskoj. Na tom nivou mogu se nadati da na izborima sljedeće godine osvoje jedan ili dva mandata u lokalnim skupštinama. Mislim da sam PDP nije bio nešto posebno jak u ovim sredinama pa šteta samim tim može biti još manja”, ističe Antić.

Priča bi, dodaje on, bila mnogo ozbiljnija ukoliko je podržana od vrha vlasti u RS.

“Kada bi dobili finansijsku podršku, mogućnost zapošljavanja u javnim preduzećima i slično, ta partija bi brzo rasla. Vidjeli smo Ujedinjenu Srpsku i Demos. Ne vjerujem da je PDP 1999 ta priča, ali ako jeste, to će vrlo brzo postati ‘golim okom’ vidljivo”, zaključio je za eTrafiku Antić.

Napiši komentar