fbpx

Zbog sve većeg odliva ljekara i specijalista, koji posljednjih godina odlaze u inostranstvo, zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su pokrenule brojne tužbe protiv njih, jer kako kažu, to je jedini način da zaštite uloženi novac.

Piše: Goran Obradović

Prema informacijama portala eTrafika, sve više bolnica i kliničkih centara tuže ljekare koji su dali otkaz, a nisu ispoštavali ugovore koje su potpisali.

Podrži eTrafiku

“Kada ljekari odlaze na specijalizaciju oni potpisuju da će nakon što je završe raditi u toj ustanovi duplo duže od trajanja obuke. U jednom članu zakona je navedeno da, ukoliko oni prekinu radni odnos, su dužni vratiti uloženi novac. Upravo zbog tih ugovora mi smo dužni da pokrećemo tužbe protiv njih, ako ga prekrše. Ako to ne uradimo onda mi kršimo zakon”, pojasnio je Popović za naš portal.

On je dodao da specijalizacija jednog ljekara u prosjeku zdravstvenu ustanovu košta između 110.000 i 215.000 maraka, zavisno od toga koliko godina ona traje.

“Tu je uračunata njihova obuka, ali i bruto plata koju dobijaju dok su na specijalizaciji. Mi trenutno imamo pet aktivnih slučajeva na sudu u kojima smo tužili ljekare koji su dobili otkaz. Imali smo i nekoliko prvostepenih presuda”, rekao je Popović.

On je dodao i da imaju jedan slučaj koji je okončan još 2010. godine, ali da je tada bila manja odšteta jer su bile i manje plate.

“Taj ljekar je dao otkaz i otišao u Sloveniju, pa smo morali pokrenuti tužbu protiv njega. Pošto je bio u Sloveniji morali smo angažovati i međunarodni tim advokata. Na kraju nam je isplatio 40.000 maraka”, istakao je Popović te dodao da prosječna tužba sada iznosi oko 150.000 maraka.

Sa sličnim problemima se susretao i direktor Opšte bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj koji nam je ispričao da su i oni pokrenuli tužbu protiv jednog doktora koji je dao otkaz i da od njega potražuju 146.000 maraka odštete.

“Problem je što je taj ljekar u inostranstvu pa smo morali obavijestiti našu ambasadu, pravosuđe, a sve su prilike da ćemo morati angažovati i advokate u toj zemlji kako bismo došli do naplate”, rekao je Sovilj za eTrafiku.

Direktori bolnica ističu i da je bilo slučajeva gdje su ljekari svjesni da su prekršili ugovor i da onda postepeno uplaćuju novac i tako otplaćuju svoj dug.

Sovilj kaže da je nedavno imao slučaj gdje mu se jedna doktorica obratila sa namjerom da podnese otkaz i pitala koje su njene obaveze u tom slučaju.

“Kada smo joj objasnili šta je dužna platiti ako da otkaz, ona je odustala od toga”, istakao je direktor ove bolnice.

Direktor bolnice “Srbija” iz Istočnog Sarajeva Nenad Šešlija kaže da je u istim problema kao i njegove kolege, ali se požalio i na rad sudova.

“Problem je i što ti predmeti traju presporo. Nijedan ovaj slučaj na sudu nije trajao kraće od dvije godine”, kaže Šešlija za naš portal.

On dodaje da oni imaju trenutno tri aktivne tužbe protiv ljekara koji su dali otkaz, ali da planiraju podnijeti još jednu tužbu.

“Visina tužbe zavisi i od toga koliko su godina ti ljekari radili nakon specijalizacije. Ove tužbe koje su u toku su otprilike ‘teške’ po oko 100 hiljada maraka. Planiramo još jednu tužbu uskoro da podnesemo i ona će biti za oko 200.000 maraka”, kaže Šešlija.

Prema njegovim riječima, on razumije neke doktore koji odlaze jer misle da će se negdje bolje usavršiti, dobiti nova znanja, ali da oni moraju podnositi tužbe protiv njih jer je to jedini način na koji mogu zaštiti uloženi novac.

Iz UKC Republike Srpske jedino nismo dobili odgovore koliko su oni tužili ljekara zbog toga što nisu ispoštovali ugovore koje su potpisali.

8 Komentara

  1. 1.Ugovor o specijalizaciji nije usaglašen sa Ustavom Republike Srpske čl 39,koji kaže da radnik ima pravo na zaradu, što znači da se ne mogu potraživati zarade.
    2.Obaveza ostanka u bolnici je duplo od dužine specijalizacije i više je nego problematična sa aspekta slobode kretanja garantovane Ustavom.
    3.Vrijeme koje je preostalo treba umanjiti za provedena dežurstva, i to dežurstvo jedan dan.
    4.Za odrađeno vrijeme treba procentualno smanjiti potraživanja.
    Ovakva sudska praksa je u Hrvatskoj i Srbiji

Napiši komentar