“U vrijeme podnošenja inicijative za besplatne udžbenike Vlada Srpske je shvatila da je inicijativa naišla na opštu podršku javnosti i nisu imali kud već da istu podrže i donesu određene zaključke. Sada se očigledno pokušava da vrijeme učini svoje, odnosno da se sve zaboravi.”

Piše: eTrafika.net

Rekao je ovo u razgovoru za portal eTrafika Duško Tadić, banjalučki atletičar i aktivista te pokretač inicijative da se udžbenici za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj finansiraju iz budžeta, o čemu je naš portal prvi pisao u julu prošle godine.

Obezbijediti besplatne udžbenike svim osnovcima i srednjoškolcima u RS

Poslanici podržali, na redu Vlada

Nakon početne ideje Tadić je organizovao peticiju koju je potpisalo 4.500 građana što je omogućilo da se o ovome izjasne i poslanici u Narodnoj skupštini RS. Početkom ove godine narodni poslanici su podržali ovu građansku inicijativu, uz zaključak da se pripremi Zakon koji će regulisati ovu oblast. Zaključivši da je “uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola od javnog i opšteg interesa za Republiku Srpsku”, poslanici su zadužili Vladu RS da pokrene postupak donošenja i usvajanja zakona koji bi isto i omogućio. Zaključak o prihvatanju inicijative objavljen je u Službenom glasniku RS 18. marta, a stupio na snagu dan nakon objavljivanja.

Međutim, sedam mjeseci kasnije, na pitanje šta je po ovom pitanju urađeno do sada i kada će se nacrt zakona naći u NSRS, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su poručili da im “to nije u planu za ovu godinu”, ali i da “ulažu napore”.

“Novca ima i besplatni udžbenici su važni, posebno jer bi ih dobila sva djeca. Kakve sve gluposti plaćamo, a da za ovo nema. Za koga treba da bude, ako ne za našu djecu? Nisam siguran koliko se o svemu pita resorno ministarstvo, ali bez obzira na praksu, očekivao sam da će Ministarstvo prosvjete i kulture biti zainteresovano da djeca imaju besplatne udžbenike. I na kraju, 2019. godinu smo sačekali jer su se izjasnili da sredstva nisu planirana, ali zato u 2020. godini će pokazati da li je to bilo samo mazanje očiju javnosti ili će zaista preduzeti mjere kojima će ispuniti obećano. Roditelji i školarci su spremni da se zajedno borimo za olakšice koje će im značiti mnogo pa makar svakodnevno morali sjediti ispred Narodne skupštine RS i tražiti da ispune ono za šta su glasali”, rekao je za naš portal Tadić.

Podsjećamo, procijenjeno je da bi za udžbenike iz budžeta Srpske tokom jedne godine trebalo izdvojiti između 10 i 12 miliona maraka. Poređenja radi, Vlada RS je ove godine odlučila da nabavi novi avion marke “Cesna” za koji će se iz budžeta izdvojiti oko 19 miliona maraka.

Inače, od školske 2007/08. godine udžbenike ne plaćaju roditelji učenika prvog i drugog razreda osnovne škole već je trošak preuzela Vlada RS, za šta je do danas izdvojeno više od 10,5 miliona maraka.

Aktivnosti

Duško Tadić je prepoznatljivo ime u Banjaluci jer je do sada organizovao niz humanitarnih akcija te inicijativa od kojih je izgradnja trim staze u parku “Mladen Stojanović” najznačajnija. Takođe, zajedno sa kolegama iz Atletskog kluba “Banjaluka” izgradio je teretanu u sklopu Gradskog stadiona.

Duško Tadić: Radim na način koji se pokazao kao dobar i koristan za zajednicu

Napiši komentar