fbpx

“Pripremili smo odgovor i dostavili ga na potpis i…”, rekao je Jasmin Čalija, zamjenik šefa Odjeljenja za imenovanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, na sjednici održanoj 18. jula.

Piše: eTrafika.net/Žurnal.ba

“Ja sam htio, prije nego što potpišem, da Vijeće upoznam sa odgovorom. Dijelim mišljenje navedeno u odgovoru”, ubacio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.

Foto baza

Time je prvi čovjek VSTS potvrdio pisanje našeg portala da o žalbama sudije Nedeljka Tabakovića, kandidata za poziciju predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, nisu odlučivali članovi Savjeta već Tegeltija sam, o čemu je eTrafika detaljno pisala početkom avgusta ove godine:

Članovi VSTS nisu ni razmatrali prigovore: Tegeltija odlučio sam, Tabaković traži poništavanje odluke

Podsjećamo, VSTS je sredinom jula imenovao Jadranka Grčevića za predsjednika Osnovnog suda u Brčkom iako on nije ispunjavao uslove za imenovanje na pomenutu poziciju jer mu je u istoj instituciji zaposlena i supruga, a što je u suprotnosti sa Pravilnikom o radu VSTS. Istovremeno, Komisija za imenovanje je nepravilno bodovala rezultate i dala je netačnu prosječnu ocjenu rada sudije Nedeljka Tabakovića, i tako ga, iako je jedini ispunjavao uslove, diskvalifikovala. Treća nepravilnost jeste da prigovore koje je Tabaković uputio prije održavanja sjednice na kojoj je trebao da se imenuje predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta nisu razmatrali članovi VSTS-a, iako predsjednik ove institucije Milan Tegeltija tvrdi da jesu, već je odluku donio on lično dva dana prije imenovanja.

Sudija Tabaković je nekoliko dana prije održavanja sjednice VSTS, 17. i 18. jula, a na kojoj je predviđeno imenovanje predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, pisao VSTS. Naveo je da on ispunjava uslove predviđene Pravilnikom a da drugi kandidat, sudija Grčević, iste ne ispunjava. Pored odgovora Komisije za imenovanje, sudija Tabaković je zaprimio i odgovor koji potpisuje Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, a koji je sporan iz više razloga.

Ono što je najvažnije, iako VSTS broji 15 članova, na sjednici održanoj 18. jula, oni uopšte nisu razmatrali prigovore sudije Tabakovića na konkursnu proceduru, već ocjenu osnovanosti tih prigovora daje isključivo jedan čovjek i to Milan Tegeltija.

Tegeltija u svom odgovoru navodi „da je VSTS na sjednici održanoj 18. jula ove godine razmatrao predmetni prigovor“, međutim, kao datum pisanja tog odgovora u zaglavlju stoji datum 16. jul, zbog čega je nemoguće da je VSTS mogao da razmatra prigovore na sjednici koja je održana dva dana kasnije.

Dalje, kada je u pitanju činjenica da je supruga kandidata Jadranka Grčevića zaposlena u Osnovnom sudu Brčko distrikta, što prema Pravilniku o radu VSTS podrazumijeva da isti neće biti pozvan na razgovor bez obzira na broj bodova, Milan Tegeltija navodi da je ”kandidat već sudija tog suda i u slučaju da ne bude izabran za predsjednika suda nastaviće obnašati dužnost sudije Osnovnog suda Brčko distrikta”. Time je isključena mogućnost da je datum u zaglavlju greškom naznačen dva dana ranije.

Jer, ako je zaista tačno da je „VSTS na sjednici održanoj 18. jula razmatralo predmetni prigovor“ i ako je zaista tačno da je Tegeltija ovaj odgovor pisao nakon održane sjednice, onda mu je podatak oko imenovanja sudije Grčevića za predsjednika suda morao biti poznat u vrijeme pisanja, jer je isti imenovan 18. jula (što takođe proizilazi iz izvještaja objavljenog na stranici VSTS). To znači da je u podatke oko imenovanja morao pisati u prošlom, a ne u budućem vremenu, ako je odgovor uopšte pisan nakon donošenja odluke o imenovanju, jer sve navedeno upućuje baš na suprotno.

Snimak sa sjednice VSTS, koji je objavio portal Žurnal, potvrđuje naša ranija pisanja, da je Tegeltija odgovor pripremio prije njenog održavanja.

O pomenutoj aferi eTrafika je pisala u više navrata:

U najavi nova bruka VSTS: Za predsjednika suda imenuju sudiju koji ne ispunjava uslove!

VSTS, uz neuvjerljivo obrazloženje, imenovao sudiju koji ne ispunjava uslove

Članovi VSTS nisu ni razmatrali prigovore: Tegeltija odlučio sam, Tabaković traži poništavanje odluke

Proizvoljna primjena Poslovnika VSTS: Tegeltija ne zna ili svjesno obmanjuje javnost?

Sudija Tabaković traži tonski zapis sa sjednice VSTS i poručuje: Afera „Grčević“ nije jedina

Napiši komentar