fbpx

Poslodavci u Srpskoj često svjesno krše Zakon o radu RS, čime se radi na štetu radnika. Zakon je jasan da radnik, ukoliko je bio zaposlen dvije godine, treba da dobije stalno zaposlenje. U praksi, situacija je drugačija. Radnika ponekad nakon što prođu dvije godine radnog odnosa, prebacuju u srodnu firmu, čime se onemogućava ugovor na neodređeno.

Piše: Snježana Aničić

U takvoj situaciji se našla i Slobodanka Todorić iz Dervente koja je bila zaposlena u preduzeću „Amika“.

Foto baza

„Ona je zaposlena 5. avgusta 2016, a 31. jula 2018. njene papire su prenijeli u drugu srodnu firmu ‘Relaxshoe Bosna’, iako je ostala da radi na istom mjestu u ‘Amici’“, počinje priču Slobodankin suprug Mladen.

Ona je tri godine radila na određeno, na istom radnom mjestu i sa istim nadređenima. Todorićeva je krajem septembra dobila otkaz u „Amici“, iako je teško oboljela. Zbog tumora je operisana četiri puta, a sada je ostala bez prava kao radnik. O otkazu je obaviještena telefonskim pozivom.

Kontaktirali smo Transparency International i zatražili njihovo mišljenje o ovom slučaju. Rekli su da je iz Rješenja o otkazu vidljivo da poslodavac radnici nije produžio ugovor o radu, odnosno da je radnici prestao radni odnos zbog isteka trajanja  roka na koji je zasnovan.

Foto:Pixabay

Od aprila 2019. je na bolovanju, doznake su redovno dostavljane, a firma je ugovor produžavala.

„Moju suprugu je 30. septembra oko 19 časova nazvala majstorica i rekla da ugovor neće biti produžen. Jasno je rekla da više nije smjela da pita šefa za produženje ugovora moje supruge, jer se plaši za svoj status“, govori Todorić.

Rješenje o otkazu uzeo je Todorić 4. oktobra na portirnici firme, jer su mu zabranili ulazak.

„Niko me nije htio primiti, svi papiri su me čekali na portirnici. Portiru su rekli da mi prenese da im se obratim putem suda“, dodaje on.

Zakon o radu Republike Srpske propisuje da radni odnos, između ostalog, prestaje i istekom roka na koji je zasnovan, te da poslodavac i radnik mogu zaključiti jedan ili više ugovora o radu za period koji sa prekidima ili bez prekida ne može biti duži od ukupno 24. mjeseca, sa izuzecima u slučaju rada na projektu čije je trajanje unaprijed određeno, zbog zamjene privremeno odsutnog radnika, ili sa nezaposlenim do ispunjenja jednog od uslova za ostvarivanje prava na penziju.

Foto: Pexels

Asistent za istraživanje i pružanje pravne pomoći organizacije Transparency international BiH Marko Vujić ističe da „s obzirom da se prekid kraći od 30 dana, ne smatra prekidom, prvenstveno je potrebno provjeriti da li je poslodavac na zakonit način produžavao ugovore o radu na određeno vrijeme, jer ako je ugovor o radu na određeno vrijeme zaključen suprotno odredbama Zakona o radu ili ako je radnik ostao da radi kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koji je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vrijeme.“

Vujić ističe da je navedeno jako bitno iz razloga utvrđivanja vrste i trajanja ugovora o radu, a na osnovu čega dalje možemo tvrditi da li je radni odnos prestao zbog teže bolesti radnika ili protekom vremenskog perioda na koji je radni odnos zasnovan, što predstavlja razliku na osnovu koje radnik dalje može da usmjeriti aktivnosti na zaštiti svojih prava.

Foto: Pixabay

„Zakon o radu Republike Srpske ne daje mogućnost poslodavcu da pod opravdane razloge za otkaz ugovora o radu smatra privremena spriječenost za rad usljed bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja, dok je radnik dužan da najkasnije u roku tri dana od dana nastupanja privremene spriječenosti za rad o tome dostavi poslodavcu potvrdu nadležnog doktora“, objašnjava Vujić.

„Borim se za njezin život, ali i za prava drugih“

Todorić ističe da ne želi da se više iko ikad nađe u ovakvoj situaciji dok se bori za život.

„Borim se za njezin život, ali boriću se i za prava drugih. Stalo mi je da se sazna istina. Za nju je možda kasno, ali želim da ostali budu zaštićeni“, govori naš sagovornik.

On kaže da je njegovoj supruzi otkaz teško pao. Osim finansija, posao joj je značio da nije odbačena i da ima podršku.

Porodica Todorić je do sada o svemu obavijestila načelnika opštine Derventa Milorada Simića, te poslanika u Narodnoj skupštini RS Igora Žunića. Osim njih, kontaktirali su i kabinet predsjednice RS Željke Cvijanović, premijera RS Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Za pomoć su se obratili i predsjedniku Sindikata uprave RS Boži Mariću.

„Potrebno je napomenuti da Zakon o radu RS propisuje da se ugovor o radu, u pravilu, zasniva na neodređeno vrijeme, te da u cilju zasnivanja radnog odnosa čije je trajanje unaprijed određeno objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem tačno određenog posla ili nastupanjem unaprijed određenog događaja, poslodavac i radnik mogu zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme. Navedenu odredbu poslodavci mogu  zloupotrebiti na način da dvije godine imaju koristi od zaposlenog, izbjegavajući da zaključi ugovor o radu na neodređeno, a što stvara nesigurnost zaposlenog za svoje radno mjesto“, naglasio je Vujić.

On je rekao da „s obzirom da je radnica bila zaposlena kod poslodavca približno dvije godine, i to na poslovima pakovanja, potrebno je ustanoviti da li poslovi koje je obavljala predstavljaju takvu vrstu za koju se zaključuje ugovor na određeno vrijeme, a što je svakako zadatak za nadležne inspekcijske organe ili eventualno nadležni sud“.

 „Amika“: Oglasićemo se za nekoliko dana

Kontaktirali smo i „Amiku“, kako bismo čuli i njihovu stranu priče, ali nam je rečeno „da nas nemaju s kim spojiti i da će se o svemu oglasiti za nekoliko dana“.

Dodali su da ostavimo svoj kontakt i da će se javiti ukoliko neko bude htio da razgovara o ovom slučaju. Do objave teksta niko nas nije kontaktirao.

„Amika“ i „Relaxshoe Bosna“ 2017. su bile među deset najuspješnijih bh. kompanija koje se bave proizvodnjom obuće i odjeće od kože.

Napiši komentar