fbpx

Bivšem načelniku Bosanskog Grahova Dušku Radunu oduzet je poslanički mandat u Skupštini Kantona 10 kao i mandat delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Piše: eTrafika.net

Ovu odluku donijela je Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjoj sjednici, a razlog jeste presuda Opštinskog suda u Livnu po kojoj je Radun osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Podrži eTrafiku

Da je ova odluka rezultat pisanja našeg portala govori podatak da je Radun osuđen još u martu a odluka o oduzimanju mandata nije uslijedila ni šest mjeseci nakon presude. Prošle sedmice, 25. septembra, eTrafika je prva obavjestila javnost o pomenutoj presudi, a samo sedam dana kasnije uslijedila je i reakcija nadležnih.

Maksida Pirić, predsjednica CIK BiH, rekla je kako su, postupajući po odredbama Izbornog zakona BiH, na jučerašnjoj sjednici utvrdili prestanak mandata Radunu u Skupštini Kantona 10 i Domu naroda Parlamenta FBiH. Odluke o prestanku mandata, dodala je, nisu pravosnažne i na njih postoji mogućnost ulaganja žalbe u vremenskom periodu od dva dana.

Kada odluke postanu pravosnažne, CIK će dodijeliti zamjenske mandate i to na način da će mandat u Skupštini Kantona 10 dobiti idući kandidat sa liste SNSD-a, dok će mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH biti dodijeljen po posebnoj proceduri.

Zloupotreba službenog položaja: Bivši načelnik Bosanskog Grahova dobio zatvorsku kaznu

Podsjećamo, Opštinski sud u Livnu, pored presude na osam mjeseci zatvora, naredio je i da se Radunu oduzme imovinska korist pribavljena pomenutim krivičnim djelom, i to u visini od preko 23.500 KM. Naš portal dalje saznaje da je Radun umjesto zatvorske zatražio novčanu kaznu, imajući u vidu da je kazna niža od godinu dana, što mu je odobreno u zamjenu za 24.000 KM novčane kazne, pa će tako morati platiti ukupno više od 47.500 maraka.

Potvrdu pomenutih informacija dobili smo i od sekretara Opštinskog suda u Livnu Marije Vile-Robović.

Inače, Radun je član Srpske napredne stranke, koji je na lokalnim izborima 2016. godine osvojio natpolovično povjerenje birača Bosanskog Grahova, ostavivši iza sebe kandidate dvije najveće partije u Republici Srpskoj, SNSD i SDS.

Dvije godine kasnije, na Opštim izborima 2018. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Livanjskog kantona, nakon čega se odriče načelničkog mandata i politički angažman nastavlja u pomenutom parlamentu.

Napiši komentar