Bivšem načelniku Bosanskog Grahova Dušku Radunu oduzet je poslanički mandat u Skupštini Kantona 10 kao i mandat delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Piše: eTrafika.net

Ovu odluku donijela je Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjoj sjednici, a razlog jeste presuda Opštinskog suda u Livnu po kojoj je Radun osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Da je ova odluka rezultat pisanja našeg portala govori podatak da je Radun osuđen još u martu a odluka o oduzimanju mandata nije uslijedila ni šest mjeseci nakon presude. Prošle sedmice, 25. septembra, eTrafika je prva obavjestila javnost o pomenutoj presudi, a samo sedam dana kasnije uslijedila je i reakcija nadležnih.

Maksida Pirić, predsjednica CIK BiH, rekla je kako su, postupajući po odredbama Izbornog zakona BiH, na jučerašnjoj sjednici utvrdili prestanak mandata Radunu u Skupštini Kantona 10 i Domu naroda Parlamenta FBiH. Odluke o prestanku mandata, dodala je, nisu pravosnažne i na njih postoji mogućnost ulaganja žalbe u vremenskom periodu od dva dana.

Kada odluke postanu pravosnažne, CIK će dodijeliti zamjenske mandate i to na način da će mandat u Skupštini Kantona 10 dobiti idući kandidat sa liste SNSD-a, dok će mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH biti dodijeljen po posebnoj proceduri.

Zloupotreba službenog položaja: Bivši načelnik Bosanskog Grahova dobio zatvorsku kaznu

Podsjećamo, Opštinski sud u Livnu, pored presude na osam mjeseci zatvora, naredio je i da se Radunu oduzme imovinska korist pribavljena pomenutim krivičnim djelom, i to u visini od preko 23.500 KM. Naš portal dalje saznaje da je Radun umjesto zatvorske zatražio novčanu kaznu, imajući u vidu da je kazna niža od godinu dana, što mu je odobreno u zamjenu za 24.000 KM novčane kazne, pa će tako morati platiti ukupno više od 47.500 maraka.

Potvrdu pomenutih informacija dobili smo i od sekretara Opštinskog suda u Livnu Marije Vile-Robović.

Inače, Radun je član Srpske napredne stranke, koji je na lokalnim izborima 2016. godine osvojio natpolovično povjerenje birača Bosanskog Grahova, ostavivši iza sebe kandidate dvije najveće partije u Republici Srpskoj, SNSD i SDS.

Dvije godine kasnije, na Opštim izborima 2018. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Livanjskog kantona, nakon čega se odriče načelničkog mandata i politički angažman nastavlja u pomenutom parlamentu.

Napiši komentar