fbpx

Iako udruženje studenata “BEST” postoji na 94 univerziteta u 33 evropske zemlje, u našoj zemlji egzistira samo na mostarskom Univerzitetu “Džemal Bijedić”. Mostarski “BEST” djeluje više od godinu dana, a uskoro će postati punopravan član evropske porodice.

“BEST” (Board of European Students of Technology) je neprofitna, apolitična i nevladina studentska organizacija koja od 1989. godine obezbjeđuje komunikaciju i saradnju sa studentima u oblasti tehnike i tehnologije. Udruženje broji više od 3.000 aktivnih članova na evropskom nivou, a njihovu ciljnu grupu čini million studenata tehnike koji studiraju na univerzitetima na kojima je “BEST” prisutan.

best_mostar_fotkaOvo udruženje svojim članovima nudi napredovanje kroz projekte, sticanje iskustva i unapređivanje vještina u internacionalnom radu. Često organizuju treninge odnosa sa javnošću, vođenja projekata, te razne soft skill treninge. “BEST” takođe radi na poboljšanju procesa obrazovanja studenata inženjera, te se bavi rješavanjem problema edukacije.

Podrži eTrafiku

Vizija ove organizacije jeste poštovanje i razumijevanje drugih, različitih kultura i društava, kao i kreiranje okruženja koje pruža podršku mladim ljudima da razviju svoje potencijale i djeluju odgovorno.

Da biste učestvovali na projektima dovoljno je da studirate na Univerzitetu “Džemal Bijedić” i da na vašem fakultetu postoji lokalna “BEST” grupa.

Nedavno je završen prvi stručni seminar studenata tehnike Evrope, čime je ova organizacija ispunila i posljednji uslov za prijem u punopravno članstvo evropske studentske inženjerske organizacije “BEST”. Mladi mostarski studenti ugostili su 22 učesnika seminara. Organizator projekta Haris Hadžiahmetović kaže da je zadovoljan kako je sve proteklo.

„Akcenat je stavljen na akademske aktivnosti, ali nisu potisnuti ni kulturni, istorijski i zabavni sadržaji koje nudi naša prelijepa država“, istakao je on.

Iz ove organizacije ističu kako su zadovoljni samim kvalitetom akademskog dijela seminara, jer kako kažu, imali su tu čast da glavni profesor na seminaru bude jedan od vodećih stručnjaka iz ove oblasti, doc. dr Jasmin Azemović, profesor i dekan na Fakultetu Informacijskih Tehnologija.

„Sretna sam zbog činjenice da je svaki dan projekta logistički izveden bez ijedne greške, što dokazuje kolika je ustvari snaga ove mlade organizacije i koliko puno mogu postići mladi ljudi u BiH, te da sada nema sumnje da će „BEST Mostar“ u novembru ove godine postati punopravni član ‘evropske inženjerske porodice’“, kazala je predsjednica Nermina Baljić.

Organizatori takođe napominju da bi bilo gotovo nemoguće ovako kvalitetno organizovati projekat bez nesebične pomoći glavnog partnera projekta – Unije Studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”, koja je i najzaslužnija za sve dosadašnje uspješno realizovane projekte “BEST Mostara”.

Stručni seminari koje ovo udruženje organizuje su na temu sigurnosti i zaštite informacijskih sistema. Predavači na seminarima su profesori i asistenti, učešće se ne naplaćuje, a na kraju svakoga seminara bude ispit koji nosi 1 ECTS bod.

Jako popularan događaj su sajmovi poslova preko kojeg se povezuju studenti, univerziteti i kompanije, a jedan takav je “EBEC Mostar – Dani inženjera”. Prvog dana je bio sajam poslova, dok je drugi dan organizovano takmičenje namijenjeno isključivo studentima tehničko–tehnoloških fakulteta koji su u bazu “BEST”-ovih biografija ostavili i svoju.

Prošle godine organizovali su stručne posjete kompanijama, gdje su studenti dobili priliku da se upoznaju sa zahtjevima koji ih očekuju kao buduće zaposlenike. U novembru su organizovali kongres mladih inženjera Južne Evrope gdje je učestvovalo više od 70 učesnika iz cijele regije.

 

 

eTrafika.net – Ilija Snigo Zorić /Jovana Savanović

Napiši komentar