fbpx

“Maj je mjesec prepun tuge, bola i razočarenja, 21. po redu. Naša djeca bi ovih dana proslavljala svoj 21. rođendan. Umjesto rođendanskih torti i svjećica danas smo im palile svijeće na groblju. Bol je nepodnošljiva, sjećanja se vraćaju na maj 1992. godine. Savjet bezbjednosti UN-a je bio neumoljiv da dozvoli prenos kiseonika u Kliničko bolnički centar u Banjoj Luci, i životi naših beba su se gasili, 12 života koji nikome nisu ništa skrivili, a već su svojim rođenjem osuđeni na smrt. Danas, nakon 21 godinu naša tuga je još veća, boli nas spoznaja da nakon toliko vremena niko nije odgovarao za ovaj zločin koji je poznat u cijelom svijetu”, rekla je Željka Tubić, majka jedne od 12 nevino stradalih beba maja 1992. godine.

Obilježavanju 21. godine zločina nad nevinim bebama kod skulpture “Život” u Banjoj Luci prisustvovali su najveći entitetski zvaničnici, porodice, te brojni građani. Ovaj događaj je način da se tragedija nikad ne zaboravi, te da se učini sve da se takvo nešto nikada ne ponovi.

“Bol majki za izgubljenom djecom nikada neće prestati, bol očeva, braće i sestara, ali sigurno i svih nas ovdje, koji iz godine u godinu posjećujemo ovo mjesto i prisjećamo se tih teških dana i boli koja je nanešena potpuno neopravdano. Oni bi danas imali 21 godinu, slavili bi rođendan, a mi posjećujemo njihove grobove i ovaj spomenik kao dokaz da su već tada, na samom početku rata, oni koji odlučuju o globalnim procesima, odlučili da kazne Srbe i srpski narod, Republiku Srpsku, Banja Luku i svakoga ko je ovdje na ovim prostorima već bio okarakterisan kao krivac”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Podrži eTrafiku

Skulptura „Život“ postavljena je u znak sjećanja na ovih 12 beba, ali i kao podsjetnik i pomen svoj djeci koja su stradala u proteklom ratu. Ona je svojevrsni zapis ovog tragičnog događaja koji nikada ne smije izblijediti iz pamćenja, kao i žrtve koje su podnijele majke tih beba – Dušanka Đukić, Živka Knežević, Fatima Dedić, Željka Tubić, Zilha Murica Dedić, Safeta Medić, Nađa Puška, Dragoslava Marić, Milena Sandić, Dragica Komljenović, Maida Đuran i Grozda Rauš.

“Još niko od strane naše vlasti nije pokrenuo tužbu protiv svjetskih moćnika koji su nam ubili nedužnu djecu. Smrt 12 banjalučkih zvjezdica je bila motiv Vojsci RS da krenu u svoju najveću bitku, probor koridora koji nosi naziv „Koridor života“. Ipak se nadamo da će se nekom savjest probuditi i da će neko za ovaj zločin odgovarati. Dogovorili smo sastanak sa predsjednikom Dodikom u ponedjeljak ili utorak”, rekla je Tubićeva.

Vijence na spomenik 12 banjalučkih beba danas su, osim majki tragično stradale djece, položili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović sa ministrima, savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Milan Grubor, gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović, direktor Policije Gojko Vasić i konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

“Banja Luka se danas prisjeća jednog stravičnog događaja, jednog nezapamćenog zločina na ovim prostorima, nezapamćenog po svojoj okrutnosti, po jednom svirepom ponašanju onih koji treba da brinu brigu o miru i prosperitetu. Oni su presudili potpuno nevinoj djeci, tek rođenim bebama. Banja Luka će se uvijek prisjećati ovih nemilih događaja, a spomen obilježje koje ovdje imamo uvijek će nas posjećati na nemile događaje od 22. maja do 19. juna, koliko je trajala agonija u Kliničkom centru”, rekao je gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović.

Manifestaciji je prisustvovao i bivši načelnik Kliničkog Centra Banja Luka dr Miloš Bajić. On je rekao da su to bili najteži dani njegove karijere.

“To su najcrnji dani moga radnog staža, mog rukovođenja i rada na pedijatriji. Mi doktori dijelimo smrti na one koje su posljedica nemoći medicine kao nauke i one koje su posljedice toga što nam neko ne da lijek. Zabranili su avionu iz Beograda da dostavi kiseonik, a bez kiseonika se ne može živjeti. Od dvanaest beba, samo dvije imaju svoje ime, druge nisu stigle ni ime da dobiju”, rekao je Bajić.

 Pored navedenih, vijence su položili i predstavnici Kliničkog centra Banjaluka, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Studentske organizacije Univerziteta u Banjoj Luci, Crvenog krsta, te pjesnik Rade Radović koji je ovom prilikom recitovao nekoliko stihova.

“Vama koji ste čedno začeti i na svijet nevini donjeti, Vama koji niste osjetili toplinu krila majčinog, ni ljubav sestre ni brata, Vama kojima su od svih jedino ostala otvorena rajska vrata, Vama, Vama pjevam. Vama koje ste čedo svoje rodile, rodile, a nijeste na grudi privile ni pridoljile. Vama koje ste najveću ljudsku golgotu preživjele, smrt pobijedile i život nadživjele. Sa vašim bolom k’o sa svojim živim, pred vašom snagom na koljena padam, Vama pjevam i Vama se divim”.

 

 

eTrafika.net – Jovana Savanović

Napiši komentar