fbpx

Vjerovatno su svima do sada, pošto je već 26. u mjesecu, na kućnu adresu stigli računi za prethodnu mjesečnu potrošnju. Stigla vam je, vjerujem, i M:tel – ova “čestitka”, kako naš narod, šaljivo, ali i ironično, voli da nazove račune za komunalije, ukoliko koristite usluge fiksne telefonije ovog telefonskog operatera.

Ali, ovaj put nije nam (vam) stigla samo uobičajena “čestitka”, već i, ako ste dobro zavirili u kovertu i pročitali sve što vam je dostavljeno, M:tel – ova OPEN usluga i “novogodišnja bajka”.

U slučaju da niste skrenuli svoju pažnju na taj dodatak, ili ste pomislili da je ne zavrijeđuje, pročitajte u nastavku o kakvoj je ponudi riječ, kao i savjete kako da nađete svoju sreću, eventualno da je upotpunite:

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

 „OPEN novogodišnja bajka“

Nekad nedavno, živjela je jedna princeza. Imala je sve, ali i pored toga joj je bilo dosadno i dosadno. Nije joj pomogao ni shopping, ni časovi pilatesa, jednostavno, ona se dosađivala.

Cijelo kraljevstvo je bilo očajno, kako da pomognu jadnoj princezi?

Mjeseci su prolazili. Jednog dana, princeza je primila SMS od svoje kume vile. U poruci je bilo rješenje!

Kuma je u SMS – u napisala da je ona u svoju kuću uvela OPEN uslugu i da je od tada presrećna. Najviše su joj se svidjeli čarobnjački forumi na brzom internetu!

Kada je kralj čuo za ideju, oduševio se! Naložio je svome ministru zabave da odmah uvedu OPEN uslugu u dvor!

Od tog dana pa do danas na dvoru su svi bili sretni: kralj je uživao u preko 70 digitalnih IPTV kanala, kraljica je sa kraljicama iz komšiluka razgovarala dan i noć besplatno, a princeza je svog budućeg princa upoznala preko Facebook-a – zajedno su članovi svih kraljevskih grupa!

Svi još uvijek srećno žive uz svoj OPEN odabir!

Pročitavši, zapitah se, da li se prethodno nekome svidjelo, kakva impresija je ostala i trebala da ostane nakon čitanja? Da li je ova bajkovita pričica, koja po karakteristikama vjerovatno pripada nekom savremenom, modernom žanru, mogla nekoga zaintrigrirati i navesti na odluku da u svoje domaćinstvo uvede OPEN paket? Skeptična sam. I onda kreću da naviru nedoumice, troumice i dvoumice, šta je zaista ključna poruka, cilj, poenta, svrha poruke u formi i sadržaju bajke!

Nešto kao uvreda inteligencije? Da li je naš mentalni sklop ostao na nivou djeteta koje još uvijek čita (sluša) bajke, koje ima svoj mali svijet bez mogućnosti percepcije života i realnosti?

Da li je tekst namjenjen upravo najmlađoj populaciji? Djeca kao ciljna publika koja će u svoj bajkoviti svijet ubaciti i taj OPEN paket, a potom zahvaljujući svojoj, nevinoj ubjeđivačkoj moći, navesti roditelje da ostvare želje u njihovom svijetu!

Da li pokušavaju narušiti čistotu našeg djetinjstva i ljepotu čitanja (slušanja) bajki, tako što će se pod isti koš sa Pepeljugom, Trnoružicom, Snežanom, ubaciti i pokretače naše „sreće“ koji suzbijaju dosadu: Internet, IPTV i 70 digitalnih kanala, SMS poruke, Facebook.

Pa u našim bajkama princeze su upoznavale prinčeve tako što su ih poljupcem vraćali u život; Tako što su u liku žabe prepoznali svog životnog saputnika; Prinčevi su po izgubljenoj cipelici prepoznavali onu pravu i nazamjenljivu; Tako što je put penjanja uz kosu zaljubljene bio jedini mogući put do nje.

Na razne načine su se spajali i zaljubljivali u našim bajkama, ali nikada preko Facebook-a. Tamo se ne može ubosti na vreteno, poljubiti žaba, niti izgubiti cipelica, kako bi se izazvala lijepa sudbina.

Dalje, da li možda žele da nas otrijezne koliko duboko je savremena tehnologija zadrla u naše živote, da je nemoguće bez nje zamisliti i svijet za koji bi se možda, nekad i negdje mogli zakleti da je nedodirljiv i neuprljan, svijet bajki.

Najzad, nepogrešiv, siguran, potkovan korak na putu do naše sreće, ključni faktor koji nedostaje da se čaša ispunjenog života i života bez dosade napuni.

Eto, drage djevojke (princeze) koje se dosađujete u životu, kojima ne mogu pomoći ni šoping, ni časovi pilatesa, uvijek možete srećno da živite uz svoj OPEN odabir. Ako ne možete (možemo) sami to uraditi, pa možda da uvedemo i to ministarstvo zabave, vjerovatno je još i baš to ministarstvo ono koje nam je svo vrijeme nedostajalo.

Ko zna, možda neke kasnije, nadolazeće bajke za djecu, budu završavale nešto kao: „Živjeli su tako, uz ministarstvo zabave i OPEN odabir, srećni do kraja života“

Izaberite objašnjenje koje želite, poruku koja bi, po vama, mogla da važi kao ključna u poručenom, ili jednostavno imajte svoje tumačenje. Jedno je očito i vrlo razgovjetno, ovako izgledaju velike priče u boji u kojima tačno stoji kako izgleda sreća kad se uveća!

eTrafika.net – Vedrana Džudža

Napiši komentar