fbpx

Trgovci polovnim automobilima koji ih prodaju preko interneta, i za to ne plaćaju nikakve dažbine i poreze, mogu i dalje da se bez problema bave tim poslovima, jer ih gotovo niko ne kontroliše.

Piše: Goran Obradović

Iako o ciframa za koje takvom prodajom budžet Republike Srpske godišnje bude oštećen zvanično nisu željeli govoriti ni u Poreskoj upravi RS, Inspektoratu RS niti MUP RS, eTrafika nezvanično saznaje da je riječ o najmanje nekoliko stotina hiljada maraka, a vjerovatno i mnogo više.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Naš portal saznaje da je najveći problem takve prodaje to što ju skoro niko ne kontroliše pa je tako prodavcima dozvoljeno da se gotovo nesmetano bave ovim nelegalnim radnjama.

Osim preko interneta, oni često vozila izlažu i u dvorištima kuća, ali i pored lokalnih puteva.

“Češljanja” u Prijedoru, ostali bez rezultata

Kako je pokazalo istraživanje našeg portala, jedini koji su se ozbiljno uhvatili u koštac sa ovim problemom jesu pripadnici Policijske uprave Prijedor, koji su posljednjih godinu dana podnijeli više izvještaja protiv nekoliko osoba zbog sumnje da su se bavili upravo ovim krivičnim djelom. Osim njih i Policijska uprava Zvornik je takođe nedavno osumnjičila jednu osobu da je prodajom vozila oštetila budžet za više desetina hiljada maraka. Ostale Policijske uprave su bez rezultata.

Vesna Pačariz

Portparolka Policijske uprave Prijedor Vesna Pačariz nam je rekla da oni kontrolišu nelegalnu prodaju automobila na području Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada i da su zabilježili značajne rezultate.

“Do sada smo podnijeli 16 izvještaja protiv isto toliko osoba. One se sumnjiče da su prodale na stotine automobila, ali da nisu imale registrovanu djelatnost da se sa tim poslovima bave”, pojasnila je Pačarizova.

Iako portparolka prijedorske policije nije navodila detalje, prema našim saznanjima pomenutih 16 osoba prodalo je vozila vrijednosti više miliona maraka, što, u prevodu, znači da porez, za koji su oštetili budžet, iznosi nekoliko stotina hiljada maraka.

Dalje, eTrafika saznaje da su postojala tri načina na koje su ove osobe prodavale nelegalna auta, prvenstveno na širem području Prijedora.

Tako je Goran K. iz Novog Grada (identitet poznat redakciji) nelegalno i bez dozvola prodao 29 automobila za ukupnu cijenu od 206.000 KM. Inspektori su u ovom slučaju izuzeli 29 kupoprodajnih ugovora u kojima je navedena cijena vozila, ali i on kao prodavac. Provjerom je utvrđeno da on nikada nije imao dozvolu da se bavi ovom djelatnošću.

Inspektori su utvrdili i da je jedna osoba na području Prijedora prodala vozila u vrijednosti većoj od 600.000 KM! Policija je prvo došla do saznanja da ova osoba nelegalno prodaje automobile preko interneta. Zatim je na nekoliko stranica za prodaju auta pregledano i utvrđeno da je prodavac imao više profila sa kojih je prodavao vozila. Prema cijenama na tim sajtovima, vrijednost je bila veća od 600.000 KM.

Jedan dio automobila je uvezen iz inostranstva, a drugi nabavljen i preprodovan na području Republike Srpske ali i cjelokupne Bosne i Hercegovine.

Istraživanje našeg portala je pokazalo da postoji i treći način ove vrste prevara. Naime, na javnim površinama izlagan je veći broj vozila, a kada bi došli kontrola i inspekcija utvrdili bi da nemaju registrovane firme da bi se sa tim bavili. Bilo je nekoliko sličnih policijskih akcija.

Zajedničko svim ovim prepodavcima auta je to što nisu birali proizvođače automobila, nego su prodavali sve. Najviše je bilo „folksvagen“ automobila, najčešće “pasati” i “golfovi”, ali i “audija”, “renoa”, “sitroena” itd.

Miljan Bobar

“Mršav”, ali za razliku od drugih, bar nekakav rezultat, zabilježio je Zvornik. Da su se nedavno u ovu akciju uključili i pripadnici Policijske uprave pomenutog grada potvrdio nam je njihov portparol Miljan Bobar te istakao da su podnijeli izvještaj protiv jedne osobe zbog sumnje da je posljednje tri godine uvozila i prodavala automobile bez dozvole.

Pored prodavaca, ističe naš izvor iz MUP-a, i kupaca, koji nisu ni svjesni da učestvuju u koruptivnim radnjama, dio odgovornosti snose i nesavjesni pojedinci iz nadležnih institucija koji saznaju za ovakvu vrstu nelegalnih aktivnosti ali ipak ne pokreću adekvatne radnje.

Dok god se ova pojava ne bude značajnije sankcionisala i na nju ne bude skretana dovoljna pažnja, vrata za korupciju će biti široko otvorena, jer će pojedinci koji pribjegavaju ovim nelegalnim radnjama bez većih problema “podmazivati” rijetke kontrolne organe koji im, često samovoljno, zakucaju na vrata, nakon što saznaju na njih. Zbog toga je potreban poseban akcent da se nelegalna prodaja putem interneta stavi pod kontrolu i da se uključe svi”, ističe za eTrafiku sagovornik iz MUP-a.

Varaju i na druge načine

U Inspektoratu Republike Srpske rekli su da oni nemaju načine da kontrolišu prodaju automobila preko interneta, ali da redovno obavljaju kontrole auto-placeva.

Sagovornik koji je upoznat sa ovim problemom objasnio nam je kako prodavači varaju državu i time joj dnevno nanose ogromnu finansijsku štetu.

Riječ je o osoboma koje preko interneta, a najčešće preko portala „olx.ba“ (bivši Pik.ba), prodaju godišnje na desetine automobila, ne plaćajući poreze i ostale dažbine.

“Te osobe automobile uvoze iz inostranstva, najčešće su to Holandija, Belgija, Austrija i Njemačka. Da bi ostali ‘ispod radara’ policije, oni u ponudi nikada nemaju više od šest ili sedam vozila. Ako stave da u jednom trenutku prodaju 20 ili 30 vozila, uvijek postoji mogućnost da ih neko prijavi nadležnim institucijama”, pojasnio je naš sagovornik.

On dodaje da oni čim prodaju jedno ili dva vozila, odmah ubacuju druga vozila u ponudu. Uglavnom je riječ o vozilama srednje klase, čija se cijena kreće između 10 i 20 hiljada maraka, a u zadnje vrijeme je sve više onih koji se okreću luksuznijim i skupljim automobilima.

“Pošto nigdje nisu registrovani kao firma oni nisu dužni plaćati poreze i druge troškove, tako da na samo jednom vozilu mogu oštetiti budžet i za iznos do 5.000 maraka”, ističe naš sagovornik.

On je dodao da ovo nije jedini način na koji pomenuti trgovci vozila varaju kupce. Kao glavni problem ističu to što oni često sa vozila skidaju ispravne dijelove i stavljaju one lošijih kvaliteta, a zatim te dijelove posebno prodaju preko interneta.

Foto: Pixabay.com

“Čim dođe vozilo oni ga pregledaju, prvo mu se skida katalizator, pa zatim ako su dobre gume mijenjaju ih sa onim lošijim. Tako se radi sa većinom dijelova koji se mogu zamijeniti”, kaže naš sagovornik.

On ističe da se to radi, jer znaju da ih niko ne kontroliše, a kada prodaju vozilo kupci se nemaju kome žaliti.

“Ima slučajeva da nabave svjesno vozilo lošeg kvaliteta, kojeg zatim cijene puno više od njegove stvarne vrijednosti. Pošto znaju da to vozilo nije ispravno, oni kupe novi broj telefona i koriste ga samo za prodaju tog vozila. Čim od kupca uzmu pare, taj broj telefona gase i kupac ih više ne može naći”, pojasnio je sagovornik našeg portala.

Oprez pri kupovini

Zoran Pavlović

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da, kad se neko bavi prodajom jednog ili dva automobila, to nije dovoljno da bi on registrovao svoju privrednu djelatnost, te je neophodno jasno naći granicu.

“To je pitanje koje moramo posmatrati sa nivoa zakonske regulative, koja mora definisinati oblik djelatnosti pojedinca. Ako ne postoji obaveza da se registruje, nego je dobra volja, onda je teško natjerati ljude do to rade”, ističe Pavlović.

On dodaje da, ako Poreska uprava smatra da je to aktivnost koja treba biti regulisana, onda to treba zakonski regulisati.

“A na nadležnim organima da sankcionišu one koji se masovno bave takvom vrstom prodaje”, zaključio je naš sagovornik.

Murisa Marić

Da treba biti oprezan prilikom kupovine automobila preko interneta upozorava direktorka udruženja građana „Don“ Murisa Marić.

Ona nam je rekla je da je svaka kupovina preko interneta još nije kod nas zaživljela na taj način da budemo zaštićeni.

“Pogotovo je problem ako nešto ne možemo da vidimo i ne možemo da provjerimo kvalitet i razgovaramo o garancijama. Automobil nije nešto za jednokratnu upotrebu. Vrlo je rizična ta kupovina, obično su to slike koje ne odgavaraju stvarnom stanju vozila”, pojasnila je Marićeva za eTrafiku.

Ona kaže da nas naša platežna moć tjera na kupovinu polovnih automobila, ali je puno bolje kada znamo od koga kupujemo ili kad odemo u neku auto-kuću.

“Tu imamo načine da se žalimo, jer imamo račun, pa imamo i inspekcije. Kada kupujete od fizičkih lica ne znate da li je to vozilo učestvovalo u nekoj pljački, da li je vozilo regularno i slično. Naš je savjet da se vozila kupuju u ovlaštenim kućama, koje su registrovane da se bave time, a ne na slijepo i preko nekih stranica za prodaju”, dodala je Marićeva.

eTrafika.net

Napiši komentar