fbpx

Sudija Osnovnog suda u Brčkom Nedeljko Tabaković poslao je nedavno zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) da mu se dostavi dio tonskog zapisa sa njihove sjednice na kojoj se birao predsjednik suda u kojem je zaposlen, a koja, uvjeren je, sadrži niz neregularnosti.

Piše: Ognjen Tešić/Fotografija: Nedeljko Tabaković

Podsjećamo, VSTS je sredinom jula imenovao Jadranka Grčevića za predsjednika Osnovnog suda u Brčkom iako on nije ispunjavao uslove za imenovanje na pomenutu poziciju jer mu je u istoj instituciji zaposlena i supruga, a što je u suprotnosti sa Pravilnikom o radu VSTS. Istovremeno, Komisija za imenovanje je nepravilno bodovala rezultate i dala je netačnu prosječnu ocjenu rada sudije Nedeljka Tabakovića, i tako ga, iako je jedini ispunjavao uslove, diskvalifikovala. Treća nepravilnost jeste da se prigovori koje je Tabaković uputio prije održavanja sjednice na kojoj je trebao da se imenuje predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta nisu ni našli pred članovima VSTS-a, iako predsjednik ove institucije Milan Tegeltija tvrdi da jesu.

Podrži eTrafiku

VSTS je na sjednici održanoj 18. jula ove godine za predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta imenovao Grčevića, koji je na pomenutoj poziciji već 18 godina a taj podatak stoji i u zapisniku sa pomenute sjednice (Izvjestaj sa sjednice VSTS 17. i 18. jul).

„Kao jedan od kandidata za predmetnu poziciju i prije i poslije održavanja te sjednice, odnosno u toku konkursne procedure, ukazao sam na niz nepravilnosti i kršenja Poslovnika o radu VSTS-a (Poslovnik o radu VSTV), te uložio niz prigovora na konkursnu proceduru, nakon čega sam od VSTS-a u skladu sa odredbom člana 44. stav 2. Zakona o VSTS-u tražio da poništi odluku o imenovanju“, ističe Tabaković u svom zahtjevu.

Podsjećamo, o pomenutoj aferi detaljno i više puta je pisao portal etrafika, tekstove možete pronaći OVDJE, a potom i brojni drugi mediji.

Da imenovani Grčević ne ispunjava uslove propisane Poslovnikom o radu VSTS, Tabaković je ukazao još prije sjednice ove institucije, kao i samog imenovanja.

„Međutim, VSTS o tome na sjednici nije raspravljao. Umjesto svih članova, o prigovoru je odlučio samo jedan član, predsjednik VSTS Milan Tegeltija, iako isti tvrdi suprotno. U Tegeltijinom dopisu od 16. jula se navodi da je ‘VSTS na sjednici 18. jula razmatrao prigovor’. U VSTS-u to objašnjavaju „tehničkom greškom“. Međutim, kako se onda objašnjava činjenica da u tom dopisu Tegeltija decidno navodi da je ‘kandidat (op. aut. Jadranko Grčević) već sudija tog suda i u slučaju da ne bude izabran za predsjednika suda, nastaviće obnašati dužnost sudije OS Brčko distrikta’. Jer, ako Tegeltija datum na dopisu pravda ‘tehničkom omaškom’, kako objašnjava činjenicu da o imenovanju koje se već desilo piše u budućem, a ne u prošlom vremenu, jer mu je podatak o imenovanju Grčevića u trenutku pisanja dopisa, ako je pisan nakon odžavanja sjednice, morao biti poznat“, ističe Tabaković.

Pored toga, navodi dalje, na zapisniku sa sjednice VSTS-a, održane 18. jula, ni u jednom dijelu izvještaja ne stoji da su se prigovori koje je istakao na konkursnu proceduru našli pred članovima VSTS-a, niti kakvu je odluku VSTS donio razmatrajući te prigovore.

„Jer ako je VSTS razmatrao te prigovore, kao što to tvrdi Tegeltija, odnosno, ako su se prigovori našli pred članovima VSTS-a onda bi javnosti i meni samom morala biti poznata odluka o tim prigovorima. Kao jedan od kandidata, imam pravo da znam kakvu je odluku VSTS donio o mojim prigovorima. Sve navedeno otvara sumnju da je odgovor na moje prigovore pisan nakon donošenja odluke o imenovanju, jer sve gore navedeno upućuje na suprotno“, ističe Tabaković u pomenutom zahtjevu.

Iz tog razloga, dodaje, kako bi se otklonile evetualne sumnje da li su se prigovori koje je uputio na konkursnu proceduru našli pred članovima VSTS-a i da li su se predmetni prigovori razmatrali, kao što to tvrdi Tegeltija, traži da mu se u skladu sa odredbom člana 17. Stav 2. Poslovnika ustupi dio tonskog zapisa koji se odnosi na tačku imenovanja predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta.

„Imajući u vidu da sam jedan od kandidata za predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta i da sam tražio poništenje odluke VSTS-a, da su o predmetnoj aferi mediji više puta pisali i izvještavali, da suprotno navodima predsjednika VSTS-a, a na osnovu datuma i sadržaja dopisa i zapisnika sa sjednice VSTS-a, tvdim da se moji prigovori nisu našli pred članovima VSTS-a, pa da shodno tome isti nisu ni mogli biti razmatrani, odnosno kako za ovo imenovanje postoji izražen interes javnosti, tražim da se meni kao jednom od kandidata, kao zainteresovanoj osobi ustupi dio tonskog zapisa sa sjednice održane 18. jula kada se raspravljalo i odlučivalo o mojim prigovorima“, naveo je sudija Tabaković.

On je članove VSTS-a podsjetio i da je već zatražio poništavanje odluke o imenovanju Jadranka Grčevića za predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta.

“Takođe, tražim da me se kao nepravedno i suprotno Pravilniku o radu VSTS-a isključenog kandidata iz konkursne procedure pozove na sljedeću sjednicu VSTS kako bih članove upoznao sa svim navedenim nepravilnosti i kako bih pred njima lično obrazložio navedene činjenice, nakon čega će moći donijeti pravilnu odluku, kakva god ona bila”, zaključio je Tabaković.

Inače, Tabaković je u nedavnom razgovoru sa novinarkom Oslobođenja naglasio da afera “Grčević” nikako nije jedina i da je samo još jedna u nizu te, između ostalog, naglasio da se u zakon mora uvesti mogućnost žalbi na odluke VSTS-a BiH.

eTrafika.net

 

Napiši komentar