fbpx

Sve više preduzeća iz Republike Srpske nelegalno vadi na stotine hiljada kubnih metara pijeska i šljunka, čime je budžet ovog entiteta do sada izgubio na desetine miliona maraka, saznaje Moja Hercegovina!

Piše: O. Tešić / G. Obradović – Mojahercegovina.com

Zbog toga je, prema saznanjima našeg portala, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pokrenulo više istraga protiv preduzeća koja posluju širom Srpske. Direktori prema kojima je istraga usmjerena, istovremeno, za sve optužuju bivše rukovodstvo Javne ustanove “Vode Srpske”, koje im je, kako tvrde, pravilo problem oko dobijanja dozvala za pomenuta iskopavanja zbog čega su ih vršili bez papira te nisu plaćali nikakvu naknadu.

Podrži eTrafiku

Pomenute informacije zvanično su nam potvrdili i u samom MUP RS, koji se zadnjih mjeseci, kako tvrde, posebno uhvatio „u koštac“ sa ovim problemom. Portparolka MUP RS Mirna Miljanović potvrdila je za naš portal da je samo u prvih šest meseci ove godine otkriveno nekoliko slučajeva u kojima je ostvarena protivpravna imovinska korist od skoro 8,5 miliona maraka.

Mirna Miljanović

„U toku prvih šest mjeseci ove godine MUP je nadležnim tužilaštvima podnio izvještaje protiv šest fizičkih i dva pravna lica. Osim toga, podnesena su i četiri izvještaja i jedna dopuna o počinjenom krivičnom djelu. Četiri izvještaja podnesena su zbog krivičnih djela zloupotreba ovlaštenja u privredi, tri zbog protivzakonitog zauzimanja i eksplotacije prirodnih bogastava i dobara od opšteg značaja, te po jedan izvještaj zbog falsifikovanja ili uništavanja službene isprave i nezakonitog postupanja u privrednom poslovanju“, rekla je za Moju Hercegovinu Miljanovićeva.

Naš sagovornik iz MUP RS, koji je upućen u ovu problematiku, pojasnio je da postoje preduzeća koja se godinama bave nelegalnom eksploatacijom šljunka, ali da je to, u principu, vrlo teško dokazati.

Vlasnici preduzeća sa kojima smo razgovarali ističu da tokom prošle godine nijedno preduzeće u Republici Srpskoj nije imalo dozvolu za vađenje šljunka iz riječnih tokova na području rijeke Vrbas. Darko Sekimić, kojeg MUP tereti da je protivpravno zaradio više od četiri miliona maraka, ističe za naš portal da je niz problema sa kojima se suočavaju svi koji žele da se bave ovim poslom a da je na prvom mjestu (ne)dobijanje dozvola.

U februaru ove godine Uprava kriminalističke policije podnijela je Okružnom javnom tužilaštu Banjaluka izvještaj protiv njega kao zamjenika direktora firme „Darko komerc“ iz Laktaša te njegovog oca, Ostoje Sekimića, direktora firme zbog, kako je saopšteno, postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

Naime, otac i sin se sumnjiče da su iz rijeke Vrbas, na lokacijima Mala Ada i Bistrica, organizovali, vodili i nadzirali iskop i eksploataciju riječnog šljunka. Oni su ovim krivičnim djelima, kako se navodi u izvještaju, pribavili imovinsku korist privrednom društvu u iznosu od 4,78 miliona maraka, a budžet Srpske oštetili u najmanjem iznosu od 501.183 KM na ime izbjegavanja plaćenja naknade na izvađeni materijal-šljunak iz vodotoka rijeke Vrbas na pomenutim lokacijima.

„Svojim imenom i prezimenom i svom imovinom garantujem da prošle godine nijedna firma nije imala dozvolu da se bavi eksplotacijom pijeska i šljunka iz rijeke Vrbas. Ako neko kaže da je imao, onda vas laže“, tvrdi Sekimić u razgovoru sa našim novinarima.

Na naše pitanje zbog čega je bio problem da se dobije ova dozvola, on kaže da je za to krivo prošlo rukovodstvo u firmi „Vode Srpske“ koje nije radilo svoj posao.

„Ranije je stanje bilo katrostrofalno, međutim dolaskom novog direktora Miroslava Milovanovića stvari su krenule na bolje. Aplicirao sam za jednu lokaciju i platio sve što je potrebno, te očekujem da bi uskoro trebao dobiti tu dozvolu. U međuvremenu sam zatražio dozvolu za još jednu lokaciju“, poručio je Sekimić za Moju Hercegovinu.

I drugi sagovornici našeg portala iz pojedinih preduzeća koje se bave ovom djelatnošću ističu da su sa dolaskom novog direktora u preduzeće “Vode Srpske” stvarili krenuli na bolje i da je određeni broj preduzeća već dobio dozvolu za legalnu eksplotaciju.

Vlasnik druge firme, koji je insistirao na anonimnosti, ističe, kada je u pitanju vađenje šljunka na području banjalučke regije, da su, kako tvrdi, uvijek bile firme koje su povlaštene.

„Postoje neke firme koje godinama vade šljunak, ali njih niko ne kontroliše. Policija i inspektori imaju pik na određene firme i uvijek samo njih kontrolišu, dok ostale bez ikakvih problema vade na desetine hiljada kubnih metara pijeska bez ikakvih dozvola“, kaže naš sagovornik.

Zanimljiva je i informacija da je Republičkom tužilaštvu podneseno više prijava protiv bivšeg direktora „Voda Srpske“ Milana Kikića zbog sumnje da je nezakonito eksploatisao šljunak iz Drine. Prijava je podnijeta i protiv novog-starog poslanika u Narodnoj skupštini RS Milana Dakića.

Milan Kikić

Obojica su bili dugogodišnji funkcioneri Demokratskog narodnog saveza (DNS) sve do prošlogodišnjeg sukoba lidera stranke Marka Pavića i njegovog zamjenika Nedeljka Čubrilovića, aktuelnog predsjednika NSRS, nakon čega su pristupili novoformiranom Demosu.

Jednu od krivičnih prijava protiv Kikića podnijela je i grupa radnika JU “Vode Srpske”, inžinjera, u kojem su teško optužili tadašnjeg šefa.

“Želimo da iskoristimo posljednju šansu da ukažemo na malverzacije, kriminalne radnje i mobing koje direktor ‘Voda Srpske’ Milan Kikić provodi. Upozoravamo nadležne na nezakonite, samovoljne radnje koje provodi direktor Kikić, a koje se ogledaju u angažovanju trećih lica i raspisivanju sumnjivih tendera. Negativno poslovanje rukovodstva ‘Voda’ na čijem čelu je Kikić, ovu ustanovu vodi u bezizlaznu situaciju“, pisali su, između ostalog, nezadovoljni radnici uz navođenje konkretnih primjera.

Dok se Kikić krajem prošle godine hvalio kako je 2018. godina bila jedna od najuspješnijih u radu preduzeća na čijem je čelu bio, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS prošlogodišnje poslovanje “Voda Srpske” ocijenila je sa rezervom, dok su za usaglašenost sa zakonima dobili negativno mišljenje.

Takođe, otkrili su da su “Vode” prošle godine zaposlile 20 radnika bez propisanih uslova i kriterijuma za zapošljavanje i da to nije urađeno u saglasnosti sa resornim ministrom, što je bilo neophodno. Ministar poljoprivrede u tom periodu bio je Stevo Mirjanić. Revizori su naveli i da rukovodstvo “Voda” kod velikog dijela javnih nabavki nije poštovalo odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Bez obzira ne optužbe za loš rad ali i pomenute krivične prijave, Kikić se iz fotelje direktora “Voda” premjestio u upravu RiTE Ugljevik, gdje je i danas.

Pored istrage protiv vlasnika firme „Darko komerc“, MUP RS je 29. maja ove godine podnio i izvještaj protiv bivšeg ministra odbrane RS Milana Ninkovića i preduzeća „Dijamant“ iz Doboja. Prema nezvaničnim infromacijama, on se sumnjiči da je protivzakonito zauzimao i eksplotisao prirodna bogastva i dobra. Stavlja mu se na teret da je na ovaj način pričinio štetu od skoro dva miliona maraka, jer je nezakonoti „izvadio“ više od 120.000 kubnih metara šljunka.

Samo 15 dana nakon ovog slučaja, podnesen je izvještaj i protiv njegovog sina Slobodana Ninkovića. Njega sumnjiče da je bez odobrenja Javne ustanove “Vode Srpske” Bijeljina i bez saglasnosti resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske za uređenje riječnog korita rijeke Bosna na lokalitetu Velika Bukovica-Doboj, u ime i za račun Društva organizovao, vodio, izdavao usmena upustva i naloge, nadzirao iskop i dislokaciju mineralne sirovine-riječnog šljunka. Ovim zaobilaženjem propusta i on je nelegalno zaradio skoro dva miliona maraka.

Dalje, izvještaji su podneseni i protiv Vlade Đorđevića zbog sumnje da je eksploatacijom pijeska oštetio budžet za 1.635.300 maraka. On je šljunak vadio na području mjesta Osiječko kod Doboja i zatim ga prodavao domaćim kupcima. Prema našim saznanjima sumnja se da je prodao oko 197.000 kubnih metara pijeska, a za to nije plaćao doprinose koji su obaveza.

Osim njih, policija sumnjiči i Dušana Jevtića da se bavio istim poslovima, te je vadio i prodavao šljunak bez ikakvih dozvola, a takođe kada proda šljunak nije plaćao poreze i druge doprinose.

Direktor “Voda Srpske” Miroslav Milovanović, koji je i bivši ministar poljoprivrede u Vladi RS, ističe za portal Moja Hercegovina da su štete prouzrokovane nelegalnim radnjama u eksploataciji materijala iz vodotoka nemjerljive.

“I ta šteta se može sagledati sa dva aspekta, finansijskog, te aspekta zaštite životne sredine”, navodi naš sagovornik.

On dodaje da je preduzeće na čijem je čelu od početka godine do 2. avgusta zaključilo ugovor sa 33. privredna subjekta o dislokaciji i vađenju materijala iz vodotoka.

Miroslav Milovanović

Na konstataciju naših novinara da mnogi optužuju “Vode Srpske” kako pravi probleme oko dobijanja dozvola za eksploataciju, Milovanović nije bio konkretan.

“Preduzeće ima jedinstven sistem izdavanja dozvola za dislokaciju materijala iz vodotoka, koji je određen zakonskim odredbama Zakona o vodama RS i Pravilnikom o uslovima i načinu dislokacije i vađenja materijala iz vodotoka. ‘Vode Srpske’, u saradnji sa resornim ministarstvom, rade na izradi novog pravilnika koji za cilj ima ubrzavanje procedura dobijanja ugovora, jasniju i bolje definisanu kontrolu realizacije ugovora i jasno definisanu mogućnost da “Vode Srpske” mogu jednostrano raskinuti ugovor sa izvođačem koji krši ugovor”, zaključio je Milovanović za Moju Hercegovinu.

Inspektoratu Republike Srpske rekli su da oni kontrolišu nelegalnu eksploataciju šljunka, ali da su njihovi inspektori ranije doživljavali fizičke napade, prijetnje i vrijeđanja, te da zbog toga sa njima ide policija. Takođe, u Inspektoratu ukazuju i na problem kontrola na vodotocima gdje su međudržavne granice, Drina, Sava i Una, i međuentitetske granice na Bosni.

„Inspektori nisu ovlašteni da utvrđuju liniju razgraničenja ako zateknu nekoga da dislocira riječni nanos u zonama granice. Prekogranične vode, entitetska granica i imovinsko-pravni odnosi su još prisutni problemi u našim kontrolama“, navode oni.

Istovremeno, po podacima Ministarstva poljoprivrede RS, prihodi od naknada za izvađeni materijal iz vodotoka prošle godine su iznosili nešto više od 1,5 miliona KM, što je četiri odsto manje u odnosu na godinu prije.

Takođe, iz udruženja za zaštitu ekologije upozoravaju da nelegalno vađenje šljunka predstavlja i veliku opasnost po prirodu i okolinu.

„Ljudi vade šljunak bez ikakvog plana i dozvola, Zbog toga se dešava da su nekim rijekama u potpunosti promijenjeni tokovi ili uništen životinjski i biljni svijet“, upozoravaju ekolozi.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, kaže da ga nimalo ne čudi to što pojedine firme ne mogu dobiti koncesije, jer je to, kako kaže, standarna praksa u Republici Srpskoj.

Miladin Stanić

“Kako radi vladajuća struktura najbolje se vidi na primjeru izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj. Na toj dionici puta od koncesija za materijale država je trebala dobiti 10 miliona maraka, a dobili su samo 300.000 KM”, kaže za Moju Hercegovinu Stanić.

Kod nas je, dodaje poslanik najveće opozicione stranke u Srpskoj, cijela država privatizovana i sve je u rukama samo jednog čovjeka.

“Proputovao sam pola svijeta i mislim da nigdje ne postoji korumpiranija zemlja od nas”, ističe za naš portal Stanić.

Prema njegovim riječima ne čudi ga praksa da neke firme dobijaju kazne što se bave nelegalnom eksplotacijom šljunka, dok druge koje to isto rade se provlače bez kazni jer je neko od njih blizak vlasti.

* Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Napiši komentar