fbpx

Objavljujemo dokumentaciju o vezama “biznismena” Alema Hodovića sa članovima narko kartela “Tito i Dino”. Preko fiktivnih firmi iz Sarajeva i Belgije kupovali nekretnine u Holandiji. Kartel sarađuje sa kolumbijskom mafijom. Braća Ćulum promijenila identitet da bi lakše putovali u Južnu Ameriku.

Piše: Avdo Avdić – Žurnal.info

U februaru 2007. godine u Ulici Smaila Šikala u sarajevskom naselju Buljakov potok izrešetan je audi Brigite Zovkić.

Podrži eTrafiku

“Ne znam ko bi mogao biti izvršilac. Moj muž Miralem Gačanin ima auto-kuću koja još nije registrovana. On je trenutno na putu”, kazala je tada “oštećena” Brigita Zovkić – Gačanin.

Brigita je nakon toga sve rjeđe dolazila u Sarajevo. Živjela je, sa suprugom Miralemom, u Holandiji gdje je, inače, živjela većina porodice Gačanin. Njihov sin Edin Gačanin je krenuo očevim stazama, a u biznisu su ga pratili rođaci među kojima se najviše isticao Mirza Gačanin. Kompletna porodica, zabilježit će kasnije policijske agencije širom svijeta, bavila se trgovinom narkoticima. Ovaj kartel, naveli su holandski tužioci, može se dovesti sa najmanje 14 tona kokaina koje su policijske agencije zaplijenile širom svijeta.

Smail Šikalo prvi je komšija porodice Gačanin. Dobio je ime po svom stricu po kojem se zove sarajevska ulica u kojoj je živio. Upravo tu ga je vrbovao narko kartel i Šikalo je postao jedan od najpouzdanijih ljudi Edina Gačanina i njegovog rođaka Mirze. Uhapšen je početkom januara ove godine u Peruu s tonu i po kokaina na kojima je bila oznaka – BiH.

(Smail Šikalo)

Kasnije će policijskim istražiteljima otkriti bitne informacije o ovom kartelu. Prijatelj Smaila Šikala, još jedan Sarajlija, David Cufaj uhapšen je dvije godine ranije u Peruu. Vozio je dvije tone kokaina.

(David Cufaj)

“Kada je u pitanju zapljena dvije tone kokaina u Limi, Peru, dokumentovano je da je član kriminalne grupe Edina Gačanina, David Cufaj, bio umiješan sa peruanskim državljanima u pripremu krijumčarenja navedene pošiljke iz Perua u Belgiju. Cufaj je uhapšen i procesuiran na području Perua. Kauciju, u velikom novčanom iznosu, koja je uplaćena radi njegovog puštanja na slobodu obezbijedio je Edin Gačanin. Prilikom hapšenja Cufaja u Limi, u njegovoj blizini se nalazio Ervin Gačanin, brat Edina Gačanina, koji je bio u pratnji navedene pošiljke od dvije tone kokaina. On je izbjegao hapšenje i dva dana poslije hapšenja Cufaja je napustio Peru i otišao u Holandiju. Za transport navedene pošiljke kokaina korištena je firma za uvoz šparoga iz Perua u Belgiju, koja je osnovana samo za tu namjenu”, navedeno je u jednom od brojnih policijski dokumenata koji su u posjedu Žurnala.

Gačaninov kartel u Južnoj Americi ima direktne kontakte sa tamošnjom mafijom. Tako su u isporuku dvije tone, koje je policija zaplijenila, bili umiješani članovi kolumbijskog narko kartela “Del Norte del Valle” – Jairo Andres Alvarez Rivillas i Aquibar Trujillo Malagon.

“Navedena lica zajedno sa drugim članovima narko grupe čiji je član i Edin Gačanin realizuju nabavke i krijumčarenje kokaina u Evropu sa područja Ekvadora, Kolumbije, Paerua, Bolivije, Paname i drugih zemalja Srednje Amerike”, zadokumentovale su policijske agencije koje u ovom slučaju sarađuju i sa američkom DEA-om.

Tada je dokumentovano da je, iz Sarajeva, na područje Južne i Srednje Amerike putovao i nekoliko puta osuđivani kriminalac iz BiH – Elvis Hodžić.

(Elvis Hodžić)

Osim njega, sa klanom sarađuju u kriminalci iz Sanskog Mosta – Armin i Nermin Ćulum. Kako bi što lakše putovali u Južnu Ameriku, oni su u Banja Luci dobili nove bh. pasose na imena Denis i Damir Giljon.

(Braća Ćulum / Giljon)

Tu je i Denis Stojnić koji je također često boravio u Holandiji i koji ima veze sa braćom Ćulum. Da su bh. “biznismeni” sarađivali sa ovim kartelom, objavljivali smo nekoliko puta. Danas objavljujemo dio materijalnih dokaza.

“Ugovor o najmu automobila”, piše u dokumentu kojeg su 4. juna ove godine sačinili “ASA- rent” d.o.o. Sarajevo i kompanija “E.S. Tech d.o.o. Sarajevo.

Kao ovlaštena osoba firme E.S. Tech naveden je sarajevski poduzetnik Alem Hodović, koji je u prvoj reakciji na pisanje Žurnala naveo da nema ništa sa članovima kartela “Tito i Dino”. Dva mjeseca ranije, kompanija E.S. Tech, prema izvodu sa deviznog računa iz BBI Banke, imala je transakcije sa firmom STAR BUILDING BVB-a čije je sjedište u belgijskom gradu Antverpen. U pitanju je uplata u iznosu od 91 hiljade eura, koja je naznačena kao “uplata od ino partnera”.

Upravo belgijska firma STAR BUILDING BVB-a navedena je u Zamolnici holandskog pravosuđa. Formalna vlasnica i direktorica te belgijske firme je poljska državljanka Danuta Agnieszka Deblaere. Istragom je utvrđeno da je STAR BUILDING BVB-a pozajmljivao novac kompanijama koje su u vlasništvu jednog od članova kartela – Mirze Gačanina. Pozajmicom u iznosu od 540 hiljada eura, isplaćenom sa računa STAR BUILDING iz Antverena , Mirza Gačanin je u novembru 2018. godine, preko svoje kompanije MI Sistemi d.o.o. Sarajevo u holandskom gradu Breda kupio nekretninu vrijednu milion maraka.

I nisu ovo jedine veze sarajevskih bizinismena sa članovima narko kartela Tito i Dino. Žurnal će u narednim danima nastaviti da objavljuje i druge materijalne dokaze koji dokazuju pranje novca stečenog trgovinom narkoticima.

Napiši komentar