fbpx

Petnaesta izložba inovacija, ideja i stvaralaštva „Inost mladih“ otvorena je danas u prostorijama banjalučkog Velesajma. Ove godine 500 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije izlaže 345 svojih radova na temu automatike i informatike, a najupješnije očekuju nagrade, kaže organizator izložbe i predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić.

Pošto se radi o malom jubileju, Bajić se prisjetio kako je ova manifestacija izgledala na samom početku.

„Počeli smo 1998. godine kada smo imali „Inost“ (Inovatori stvaraju). Banja Luka je imala čast da se svrsta u nekolicinu evropskih gradova koji su imali sajam inovacije na najvišem nivou. Kasnije se ta ideja nastavila pod nazivom „Mali Inost“ i održavali smo ga na lokalnom nivou, odnosno po osnovnim školama, pa smo mijenjali lokacije. Završne smotre smo održavali u Privrednoj komori, Omladinskom centru i Banjalučkom velesajmu, gdje smo se sada i skrasili“, navodi on, te dodaje da posebnu zahvalnost duguje Vladi Republike, Gradskoj upravi Banja Luka, Banjalučkom velesajmu, Privrednoj komori, Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, Gradskoj razvojnoj agenciji, Inovacionom centru Banja Luka, Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i mnogim drugim firmama koje su na bilo koji način pomogli realizaciju ove manifestacije.

Podrži eTrafiku

Među učesnicima „Inosta“ najviše ima osnovaca i srednjoškolaca, ali i studenata. Mirza Ramičić sa Panevropskog univerziteta  “Apeiron” Banja Luka vođa je tima „Pametna kuća“.

„To je poseban spoj hardverskih i softverskih komponenti koje rade u sinergiji i omogućavaju da se kontrolišu svi elementi kuće preko mobilnog telefona, koristeći internet. Možete kontrolisati sve elemente kuće bilo gdje da se nalazite u svijetu, samo vam treba internet konekcija. Možete saznati kakva je tempetarura u vašoj kući, pa je mijenjati, paliti ili gasiti svjetlo ili kućanske aparate“, govori Mirza, čiji se tim sastoji od šest studenata.

Razvili su aplikaciju za android koja svojevrsno pokušava da replicira stanje u kući.

„Ona pokušava da prezentuje 3D prikaz cijele kuće i onda možete da se krećete po toj kući i da vidite šta palite, a šta gasite. Softver podžava sve android platforme od tableta preko smartphona“, kaže on, i dodaje da im je za pravljenje „Pametne kuće“ bilo potrebno dva mjeseca.

Nakon „Inosta“ njihov rad putuje u Moskvu, zatim na beogradski sajam inovacija, a planiraju se prijaviti i na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju koju organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske.

pametna_kuca

Iako su timove uglavnom činili učenici i studenti, te predstavnici određene firme, bilo je i izlagača koji su samostalno došli da pokažu svoj rad. Tako je Goran Medić iz Banja Luke donio svoje vozilo na pneumatski pogon.

„Ono koristi kompresovani vazduh da pokrene pneumatske cilindre koji vrše kretanje vozila. Prošle godine sam krenuo sa pravljenjem, lagano sam prikupljao dijelove. Trebalo je mnogo truda, novca toliko i ne, jer sam sve pomalo radio. Ne očekujem ništa od izložbe, slučajno sam vidio na internetu poziv pa sam riješio da dođem“, navodi on.

vozilo_na_pneumatski_pogon

Ekipa Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine napravila je „Pametni plastenik“. Učenik Darko Lukić rekao nam je da su na tome radili šest mjeseci i da očekuju nagradu.

„’Pametni plastenik’ ima mogućnost da navodnjava usjeve, podiže krov, kontroliše ventilaciju, grijanje, temperaturu… Sve te parametre možemo učitavati preko računara. Koristili smo web aplikaciju pa sve to možemo raditi preko telefona ili bilo kod drugog uređaja koji može da se poveže na internet“, objašnjava nam Lukić svoju inovaciju koja ima i glasovnu kontrolu. „Plasteniku“ možete reći da nešto uradi, a kada izvrši zadato naređenje, on vam i odgovori šta je konkretno uradio.

pametni_staklenik

Aleksandar Petković iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Teslića objasnio nam je princip rada svoje inovacije.

„Ovdje imamo primjer hidrocentrale. Imamo mali akvarijum sa pumpom koja pokreće vodu zbog nedostatka prirodnog pada. Pomoću prekidača pokrenemo pumpu koja dalje pokreće lopatice propelera. On pokreće generator koji generiše napon pomoću koga stvaramo struju za opskrbljenje kuće ili nekog drugog objekta koji je povezan sa hidrocentralom“, navodi on.

hidrocentrala_teslic_inovacija

Iz novosadske Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ stiglo je nekoliko radova. Učenik Vukašin Vasiljević donio je audio pojačalo koje je prošle nedjelje nosio u Moskvu.

„To je audio pojačalo velike snage koje se napaja na sunce. Profesor Skoko sa kojim smo došli je donio neke svoje maturske radove i projekte koje je razrađivao sa svojim đacima“, rekao nam je Vasiljević, i dodao da su prvi put u Banjoj Luci, te da su došli vidjeti kako funkcionišu ostale škole i kakve su njihove ideje.

„Inost mladih“ traje do petka kada je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Do tada prošetajte do Velesajma i pronađite svog favorita.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar