fbpx

Banjalučka policija saslušala je novinara Impuls portala i akivistu Miljana Kovača. Kovač je sinoć priveden na Graničnom prelazu Gradiška zbog optužbe da je spriječio policajca u obavljanju službene dužnosti tokom protesta građana 25. decembra 2018. godine, na Trgu Krajine u Banjaluci.

Piše: Impuls portal / eTrafika

Miljan Kovač je neko vrijeme boravio izvan BiH u koju se, prema izjavi njegove supruge Impulsu, vratio prije otprilike mjesec dana. Od tada je bar jednom napustio zemlju bez ikakvih problema, a uhapšen je kada se zajedno sa suprugom pokušao vratiti u BiH preko graničnog prelaza u Gradišci.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Nakon saslušanja Miljan Kovač izjavio je novinarima Impulsa da se ne osjeća odgovornim ni po jednoj tački.

“Navedena djela nisam počinio, niti sam nanio bilo kome tjelesne povrede, druga stvar koju želim naglasiti je da su pripadnici granične policije BiH koji su me lišili slobode jutros po zahtjevu PU Banja Luka bili vrlo profesionalni i ljubazni. Takođe mogu reći da su pripadnici PU Banja Luka bili jako korektni. Čekamo nastavak, osjećam se odlično”, kazao je on.

Kovačeva advokatica Smiljana Moravac – Babić dodala je da se njen klijent tereti za sprečavanja vršenja službene dužnosti odnosno radnje od strane službenog lica, iz člana 306 stav 1 KZRS, i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 308, stav 2 KZRS.

“Naravno da gospodin Kovač nije počinio ni jedno od ovih krivičnih djela za koje se sumnjiči, malo je da kažem čudno da je kvalifikacija člana 308 stav 2, koja upućuje na tjelesnu povredu službenog lica. Ta kvalifikacija nikako ne može da stoji jer iz video snimka koji je na YouTube platformi vidljivo, a i mnogi građani mogu to da posvjedoče, da gospodin Kovač nije dodirnuo policajca, a kamoli da mu je nanio tjelesnu povredu. Ovo će ići dalje u postupak. Vjerovatno će doći do podizanja optužnice. Tvrdimo da nije došlo do napada od strane gospodina Kovača na službeno lice, dakle nema nikakvog osnova za procesuiranje, ali imajuću u vidu dosadašnje postupke službenih lica, odnosno organa, očekivati je da će to ići u postupak”, istakla je ona.

Za Kovačem je bila raspisana međunarodna potjernica, a pažnju javnosti privukao je u oktobru prošle godine kada je verbalno napao ekipu RTRS-a dok su snimali anketu na ulici, a zatim im oteo i bacio mikrofon.

U julu prošle godine dobio je prekršajni nalog i kaznu od 200 KM jer je pred tadašnjom premijerkom Željkom Cvijanović vikao “Lopovi, popu*ili ste!”, “Biserka, dosta je bilo!” i “Pravda za Davida”.

Napiši komentar