fbpx

Husein Delalić godinama skrivao da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju i nanošenja lakših tjelesnih povreda. Ured disciplinskog tužioca tužio ga zbog prikrivanja činjenica, te tražio njegovo razrješenje, a VSTV mu sredinom jula produžio mandat dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu za još dvije godine.

Piše: Avdo Avdić

U kaznenoj evidenciji Huseina Delalića piše da je osuđivan dva puta. Prvo ga je zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda Opštinski sud u Trebinju osudio na uslovni kaznu u trajanju od 30 dana. Godinu kasnije, presudom Opštinskog suda u Trebinju, broj K -110/82, Delalić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, uslovno na tri godine, zbog toga što je počinio krivično djelo silovanje u pokušaju. Kada je, prilikom imenovanja za nosioca pravosudne funkcije, popunjavao upitnik, Delalić je tvrdio da nikad nije osuđen. I bivao je biran. No, onda je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a u aprilu ove godine pronašao u njegovoj kaznenoj evidenciji presude koje je dodatni sudija Kantonalnog suda u Sarajevu skrivao. UDT je podnio tužbu, te je od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zatraženo njegovo razrješenje sa pozicije dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu. Pripremno ročište održano je u junu ove godine, svega tridesetak dana prije nego će Delaliću formalno isteći dvogodišnji mandat. I onda – iznenađenje.

Podrži eTrafiku

“Visoko sudsko i tužilačko vijeće donijelo je odluku o produženju mandata Huseinu Delaliću, dodatnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu, na period od dvije godine, počev od 1. 8. 2019. godine”, saopćeno je nakon sjednice VSTV-a održane 17. jula ove godine.

Dakle, iako su znali da je dodatni sudija Husein Delalić godinama skrivao da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju, članovi VSTV-a su mu produžili mandat za još dvije godine. Osim toga, prvostepena disciplinska komisija VSTV-a mjesec dana prije produženja mandata dobila je zahtjev za Delalićevo razrješenje, ali je glavno ročište zakazano tek za septembar ove godine, nakon što Delalić i formalno preuzme funkciju dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu.

Napiši komentar