fbpx

Na osnovu fotografija i video zapisa primijetili smo da se prethodnih dana više osoba fotografisalo na Trgu sa podignutom pesnicom. Ukoliko to uradite još jednom, zabranićemo vam da se okupljate i ovdje.

Piše: Vanja Stokić

Kazali su ovo policijski službenici pripadnicima grupe “Pravda za Davida” prilikom sinoćnjeg okupljanja pored Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Nedugo nakon toga, nekoliko članova grupe otišlo je do Trga Krajine, gdje su naredna tri sata sjedili na klupama, jeli sladoled i kokice, te razgovarali. Sve vrijeme pored njih su dežurala tri policajca, dok je ulicom pored Trga kužilo policijsko vozilo.

Podrži eTrafiku

Portal eTrafika.net poslao je MUP-u RS zahtjev za infomacije povodom ovog događaja, te zamolio da odgovore pošalje tokom današnjeg dana. Željeli smo da znamo da li je policijski službenik postupao po ranije donesenom aktu ili naređenju, te koji je tačno zakon u skladu sa ovom naredbom? Po kom zakonu je zabranjeno fotografisati se na Trgu Krajine sa podignutom pesnicom? Po kom zakonu okupljanje kod Hrama može biti zabranjeno? Da li okupljanja uopšte postoje, jer nema prijave okupljanja, transparenata, parola, obilježja niti ostalih elemenata koji skup čine skupom? I najvažnije, zanimalo nas je da li policijski službenici čuvaju sve građane dok sjede na klupi, jedu kokice i razgovaraju, ili se sinoć radilo o građanima sa privilegijama pa im je bila potrebna policijska zaštita?

Iako smo dobili obavještenje da su tri osobe iz MUP-a pročitale naša pitanja, odgovor nije stigao. 

Juče je stigao odgovor na zahtjev Davidove majke Suzane Radanović za odobravanjem manjeg skupa na Trgu Krajine, kako bi se zapalile svijeće za njenog ubijenog sina. Zahtjev je, kao i svi raniji, odbijen uz obrazloženje da bi moglo doći do ugrožavanja bezbjednosti i remećenja javnog reda i mira.

Napiši komentar