fbpx

Predstavnici grupe „Pravda za Davida“ posjetili su danas banjalučku kancelariju Visokog predstavnika u BiH, gdje su predali molbu za odgovore na dva pitanja.

Izvor: Saopštenje

Oni od gospodina Valentina Incka traže sljedeće informacije:

Foto baza
  • Da li je za proteklih 15 mjeseci, od kada se svjetska javnost intenzivno i na nivou najpoznatijih medija bavi nezakonitom represijom državnog aparata nad „Pravdom za Davida“, kao zajednicom i pojedinačno, preduzeo bilo kakve mjere ili radnje suzbijanja protivpravnog napada, te zaštite napadnutog civilnog stanovništva i društva uopšte?
  • Namjerava li u narednom periodu preduzeti mjere i radnje u domenu svojih ovlaštenja na planu zaštite civilnog stanovništva, sprečavanja aktuelne nezakonite represije u očiglednoj kriminalnoj namjeri produkovanja „prisilnog nestanka“ civilne zajednice „Pravda za Davida“ kao takve, odnosno nezakonitosti zabranjenih Ustavom BiH i Konvencijom protiv torture i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja (1984)?

Takođe su predali i više od 100 potpisa građana koji trpe posljedice od stane vlasti samo zbog toga što podržavaju porodicu Dragičević u borbi za istinu o stradanju njihovog sina Davida.

“Gospodine Incko, na raspolaganju imate pravne instrumente i u mogućnosti ste da zabranite radnje protivpravnog napada na nas, da smjenama i zabranama spriječite pojedince u teškim zloupotrebama državno-represivnog aparata protiv civilnog stanovništva, pa sve do traženja međunarodnog političkog reagovanja zbog teških i masovnih kršenja zajamčenih prava i osnovnih ljudskih sloboda“, navodi se u molbi.

Grupa „Pravda za Davida“ zatražila je i zvanični sastanak sa Inckom, sa željom da ga detaljno informišu o svim dešavanjima koja se tiču ove neformalne grupe građana. Kako kažu, nadaju se konkretnom odgovoru i zaštiti od strane Visokog predstavnika u BiH.

Napiši komentar