fbpx

Nakon što je Vrhovni sud FBiH prihvatio žalbu Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, nekoliko stotina građana okupilo se sinoć u Sarajevu kako bi podržali porodicu Memić. Iz Banjaluke su stigli i članovi grupe “Pravda za Davida”.

Piše: Vanja Stokić, foto: Stefan Lazić

Seferovići su se teretili za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića iz Sarajeva. Vrhovni sud je prihvatio žalbu na oslobađajući presudu, što je neprihvatljivo za porodicu Memić koja tvrdi da Dženan nije poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Podrži eTrafiku

“Dženan je ubijen, znam ime ubice, ali ga nikad neću reći. Pitajte advokata zašto. Nek to urade institucije i Dalida Burzić. Ja ću preuzeti pravdu u svoje ruke, meni nije žao umrijeti, jedva čekam da se sastanem sa Dženanom”, kazao je okupljenima Dženanov otac Muriz Memić.

Dženanova sestra Arijana Memić javno je zatražila od potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić da podnese ostavku, a od Tužilaštva BiH pokretanje istrage. Okupljenima se obratio i advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodice Memić i Dragičević.

“Naoružani smo dokazima. Demokratija je počela na ulici. Nedostaje nam vladavina prava i institucije koje su nam garancija prava i zakona. Bez vladavine prava nećete se izboriti za bilo čiju pravdu”, istakao je on.

Na protestu je bio izložen i kombi ofarban u zelenu, plavu, sivu i crvenu boju, sa vidnim oštećenjima. Naime, svjedoci su u slučaju Memić naveli da je sporni kombi Ljube Seferovića bio različitih boja, a sudski vještak Ševal Kovačević tvrdi da su oštećenja nastala prilikom udara Dženanovog tijela.

“Da vidimo ljudsko tijelo koje će napraviti ova oštećenja. Pozivam Ševala Kovačevića da vozi ovaj kombi, a ja ću stati da me udari”, kazao je Memić.

Na protestu je bila i majka ubijenog Davida Dragičevića Suzana Radanović. Nju su građani pozdravili podignutim pesnicama i pjesmom “Klinac iz geta”.

“Istina nije u pitanju, u pitanju je pravda, proces na sudu. Muriz neće odustati, neće ni Davor, neću ni ja. Naše dijete mora dobiti svoju pravdu. Isto tako i Dženan. Ifet Feraget ima sve dokaze da slučajeve Dženana Memića i Davida Dragičevića završi u roku od pet dana. Samo nam dajte sud”, rekla je Davidova majka.

Napiši komentar