Nakon što je Vrhovni sud FBiH prihvatio žalbu Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, nekoliko stotina građana okupilo se sinoć u Sarajevu kako bi podržali porodicu Memić. Iz Banjaluke su stigli i članovi grupe “Pravda za Davida”.

Piše: Vanja Stokić, foto: Stefan Lazić

Seferovići su se teretili za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića iz Sarajeva. Vrhovni sud je prihvatio žalbu na oslobađajući presudu, što je neprihvatljivo za porodicu Memić koja tvrdi da Dženan nije poginuo u saobraćajnoj nesreći.

“Dženan je ubijen, znam ime ubice, ali ga nikad neću reći. Pitajte advokata zašto. Nek to urade institucije i Dalida Burzić. Ja ću preuzeti pravdu u svoje ruke, meni nije žao umrijeti, jedva čekam da se sastanem sa Dženanom”, kazao je okupljenima Dženanov otac Muriz Memić.

Mozaik prijateljstva

Dženanova sestra Arijana Memić javno je zatražila od potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić da podnese ostavku, a od Tužilaštva BiH pokretanje istrage. Okupljenima se obratio i advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodice Memić i Dragičević.

“Naoružani smo dokazima. Demokratija je počela na ulici. Nedostaje nam vladavina prava i institucije koje su nam garancija prava i zakona. Bez vladavine prava nećete se izboriti za bilo čiju pravdu”, istakao je on.

Na protestu je bio izložen i kombi ofarban u zelenu, plavu, sivu i crvenu boju, sa vidnim oštećenjima. Naime, svjedoci su u slučaju Memić naveli da je sporni kombi Ljube Seferovića bio različitih boja, a sudski vještak Ševal Kovačević tvrdi da su oštećenja nastala prilikom udara Dženanovog tijela.

“Da vidimo ljudsko tijelo koje će napraviti ova oštećenja. Pozivam Ševala Kovačevića da vozi ovaj kombi, a ja ću stati da me udari”, kazao je Memić.

Na protestu je bila i majka ubijenog Davida Dragičevića Suzana Radanović. Nju su građani pozdravili podignutim pesnicama i pjesmom “Klinac iz geta”.

“Istina nije u pitanju, u pitanju je pravda, proces na sudu. Muriz neće odustati, neće ni Davor, neću ni ja. Naše dijete mora dobiti svoju pravdu. Isto tako i Dženan. Ifet Feraget ima sve dokaze da slučajeve Dženana Memića i Davida Dragičevića završi u roku od pet dana. Samo nam dajte sud”, rekla je Davidova majka.

Autizam

Napiši komentar