fbpx

Četvrto legitimisanje za pet mjeseci, prijetnje privođenjem i prekršajnom prijavom. Nakon što su ekipu eTrafike grubo otjerali sa javne površine pored Hrama Hrista Spasitelja, policajci su prešli u obližnji kafić, gdje su legitimisali građane u potrazi za članovima “Pravde za Davida”.

Piše: Vanja Stokić

Prilikom terenskog rada i praćenja aktivnosti grupe “Pravda za Davida”, večeras je u Banjaluci ponovo legitimisana ekipa eTrafike, nakon čega nam je naređeno da se udaljimo od Hrama. Kada smo im rekli da smo tu po službenoj dužnosti i pokazali novinarske akreditacije, zaprijećeno nam je privođenjem u policijsku stanicu i pisanjem prekršajnih naloga.

Foto baza

“Možemo li znati razlog?”, upitali smo policajca.

“Legitimisanje”, odgovorio nam je on.

Tek kada smo ga ponovo pitali, kazao je da to radi zbog utvrđivanja identiteta.

“Je li sad jasno ili trebam glasnije reći? Nećemo se praviti da se ne znamo, odmah ćete se udaljiti, čim vam uzmemo podatke”, zaprijetio je službenik.

“Zašto da se udaljimo? Mi smo ovdje na radnom mjestu, isto kao i vi”, odgovorili smo.

“Na radnom mjestu? Pripadnici grupe ‘Pravda za Davida’! Razići ćete se odmah, ukoliko se ne raziđete bićete lišeni slobode i biće vam uručen prekrišajni nalog”, zaprijetili su ponovo.

“Gospodine, novinari smo”, objašnjavali smo pokazujući akreditacije.

“Ostavite to u džep. Nadam se da sam bio dovoljno jasan, nemate prijavljen skup i ne možete se ovdje zadržavati”, bili su izričiti policijski službenici.

Upitali smo otkad smo mi članovi grupe ali odgovor nismo dobili.

“Gospođo, ja sam svoje rekao. Ako ne postupite po naređenju, bićete lišeni slobode i biće vam izdat prekršajni nalog”, završili su svaku priču.

Za to vrijeme, članova “Pravde za Davida” nije bilo pored Hrama, neki od njih su sjedili u obližnjem kafiću. Međutim, ubrzo ih je vlasnik kafića primorao da napuste lokal, riječima da moraju izaći svi koji imaju bilo kakva obilježja. Nakon toga, policijski službenici ušli su u ovaj prostor, te legitimisali građane koji su se nalazili u njemu, tražeći članove “Pravde za Davida”.

Napiši komentar