fbpx

Treće veče zaredom policija u Banjaluci spriječava članove grupe “Pravda za Davida” da kroče u dvorište Hrama Hrista Spasitelja, dok je drugim građanima ulazak dozvoljen. Na početku okupljanja jedan od policajaca naredio je medijskom snimatelju da ugasi kameru, dok je ekipa eTrafike legitimisana.

Piše: Vanja Stokić

Nakon što je Srpska pravoslavna crkva poslala dopis MUP-u RS, u kome moli policiju da im omoguće nesmetano obavljanje poslova, policajci čuvaju sva četiri ulaza u dvorište Hrama. Nakon usmene zabrane okupljanja u porti koju su dobili u petak, 07. juna, članovi grupe “Pravda za Davida” okupljaju se na dijelu pješačke zone pored Hrama. Večeras je ekipa eTrafike svjedočila diskriminaciji i ograničavanju kretanja građana Banjaluke.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Policajci su u dvorište Hrama propuštali roditelje sa malom djecom, dok su skoro sve odrasle osobe zaustavljali i ispitivali da li su članovi grupe. Ukoliko zaključe da se radi o “pravdašu”, osobi je zabranjen ulazak. Snimak možete pogledati ovdje.

Kao što vidite, nismo svi jednaki.

Geplaatst door eTrafika.net op Maandag 10 juni 2019

Nekoliko ljudi je moralo napustiti dvorište Hrama jer ih je policija identifikovala kao članove grupe. Pogledajte snimak.

Policija istjeruje ljude iz porte Hrama Hrista Spasitelja

Geplaatst door eTrafika.net op Maandag 10 juni 2019

Takođe, policijski službenici nisu dozvolili jednom muškarcu da uđe u portu iako je on objašnjavao da nema nikakve veze sa okupljanjem i da su mu djeca u dvorištu Hrama. Ulazak mu je dopušten tek kada je došao još jedan policajac koji ga je identifikovao. Video pogledajte ovdje.

Poslušajte! Čovjeku ne dozvoljavaju da uđe u dvorište Hrama iako su mu djeca tamo. Da bi ga pustili bilo je potrebno da dođe još jedan policajac i kaže kako on nema veze sa Pravdom za Davida.

Geplaatst door eTrafika.net op Maandag 10 juni 2019

Okupljanje je počelo u 19:30, a članovi grupe su se zadržali otprilike do 21 čas. Ekipa eTrafike je ostala i dalje ispred Hrama, dok su policajci još uvijek čuvali ulaz. Oko 21:30 su se policajci povukli i ekipa eTrafika je krenula kući, kroz dvorište Hrama. Kada smo bili na prostoru gdje se grupa nekada okupljala, tri policajca su se vratila i zatražila nam lične karte.

“Ako se pitate zašto ste legitimisani, to je zato što smo izdali upozorenje da se ne možete ovdje okupljati, a nakon našeg odlaska vi ste otišli tamo”, kazali su nam policajci, dodajući da su mislili da smo članovi grupe koji se fotografišu u dvorištu Hrama, kako bi zatim širili informaciju kako je okupljanje u porti ipak održano.

Napiši komentar