fbpx

Nakon što im je policija usmeno zabranila okupljanja ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, članovi grupe “Pravda za Davida” i večeras su se okupili na ovom mjestu, 437. dan zaredom.

Piše: Vanja Stokić

U petak, 07. juna, okupljenima u porti Hrama prišli su policajci te ih obavijestili da su okupljanja od subote, 08. juna zabranjena, jer ih je kontaktirala Srpska pravoslavna crkva i žalila se da okupljanja remete poslove sveštenstva. Nakon toga, član grupe “Pravda za Davida” Ozren Perduv otišao je u policiju tražeći zvaničan dokument.

Podrži eTrafiku

“Pokazali su dopis od Crkve. Nisu mi dali da ga nosim, niti da slikam. Uglavnom, Crkva između ostalog moli policiju da im omogući nesmetan rad i vršenje poslova. Ja samo ne znam kako smo mi to stajanjem smetali ili ometali bilo koga. Kako god, sutra ću doći u 19:30 da zapalim svijeću za ubijenog Davida, a onda ću da sjednem na klupu i ćaskam sa svojim kolegom. Baš kao što mnogo roditelja sa svojom djecom radi. Nadam se da neću na taj način ometati rad sveštenstva”, napisao je Perduv na Facebook grupi “Pravda za Davida”.

Portal eTrafika.net poslao je dopis Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tražeći informacije o ovom slučaju, ali odgovor još uvijek nismo dobili.

Kada su članovi grupe danas u 19:30 došli u portu Hrama zatekli su policajce koji im nisu dozvoljavali da stoje na prostoru na kom se okupljaju od decembra. Umjesto toga, rasporedili su se na klupe u dvorištu Hrama, gdje svakodnevno sjede i drugi građani Banjaluke. Za to vrijeme, trojica mladića sjela je na stepenice koje vode do ulaza u Hram. Ubrzo su im prišla osmorica policajaca, te im naredila da se udalje.

“Stanite negdje tamo kod njih, nemojte sjediti tu. Turisti prolaze, a vi sjedite na vratima”, kazao je policajac.

“Stoji to kao savjet. Jesmo li dužni poslušati? Je li to sad naređenje ili samo savjet u vezi te neke etike sjedenja?”, upitao je Aleksandar Gluvić, sjedeći na stepenicama.

“Zasad nije naređenje, al ako ti izdam naređenje i odbiješ… Znaš šta će biti”, zaprijetilo je uniformisano lice.

“Ako je naređenje, ja ću se maknuti”, obećao je Gluvić.

“Izdajem ti naređenje da ne sjedite tu u smislu jer ometate ulazak u crkvu”, naređuje policajac, nakon čega mladići ustaju i odlaze sa stepenica.

Dok se ovo dešavalo, Crkva je bila zatvorena jer je prošlo njeno radno vrijeme.

Nakon toga policajci su legitimisali člana grupe Petra Blažića. Ostatak okupljanja protekao je mirno, ali pod budnim okom pripadnika MUP-a.

Proteklih dana MUP RS uručio je veći broj prekršajnih prijava članovima “Pravde za Davida”, tereteći ih za narušavanje javnog reda i mira kroz uzvike “Pravda za Davida”, čak i u danima kada ti članovi nisu bili na okupljanju ispred Hrama. Policija je otišla tako daleko da je zaplijenila i dva lista papira na kojima je napisano “Tegeltija ostavka”.

Nakon toga, članovi grupe Stefan Lazić i Aleksandar Gluvić prošetali su gradom sa papirom na kome je pisalo “Podrška SNS:D-u”, te stajali ispred Hrama naočigled pripadnika MUP-a. Niko ih nije legitimisao, zaplijenio im papir niti im napisao prekršajnu prijavu.

Napiši komentar