fbpx

Punih 18 godina 45 montažnih kuća u višegradskom naselju Prelovo nema pristup vodi za piće i ostale potrebe pa oko 60 građana, koji su poslije Dejtonskog sporazuma u gradu na Drini našli svoje novo utočište, često žedno provodi dane, posebno u ljetnim mjesecima.

Piše: Radoje Tasić – Infomedia Balkan

“Da bi bar kako-tako imali vodu za piće vatrogasne cisterne dva puta dnevno dovoze vodu iz grada i sipaju je u bazen ali se, i pored toga, dogodi da stanovnici naselja dnevno imaju vodu samo po jedan sat”, kaže mještanin Drago Glogovac.

Podrži eTrafiku

Glogovac s nevjericom priča o ovom fenomenu u 21 vijeku optužujući opštinsku vlast koja nema razumijevanja za muke i nevolje izbjeglih lica iz Konjica.

Tračak nade pojavio se u životima Hercegovaca i seljaka iz pojedinih zaselaka višegradske Župe kada je opštinska vlast predvođena SDS-om 2012. godine pokrenula projekat izgradnje vodovoda sa izvorišta Klašnik čime bi u potpunosti bili riješeni problemi snabdjevanja vodom ovog naselja i zaseoka u selu Blace.

Tadašnji narodni poslanik Miroslav Kojić isposlovao je kod ministra za izbjegla i raseljena lica Davora Čordaša, nakon što mu je pokazao projektnu dokumentaciju i zahtijeve građana Prelova, sredstva u iznosu od 120.000 KM za gradnju vodovoda.

Urađeno je 11.700 metara vodovodne trase, postavljene su cijevi, napravljeni šahtovi za šta je utrošeno oko 400.000 KM. Ostalo je da se uradi još 300 metara vodovoda kod izvorišta Klašnik gdje je planirano da se uzme samo jedna trećina vode što bi podmirilo dugoročno potrebe stanovnika naselja u Prelovu i ostalih zaselaka uz trasu.

I kad se očekivao kraj projekta došlo je do smjene vlasti u Višegradu, 2016. godine, na čelo opštine došli su kadrovi SNSD sa koalicionim  partnerima i – projekat koji je bio skoro završen je zaustavljen.

Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad

Nakon toga načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević obilazi trasu vodovoda, krajem decembra 2016. godine i izjavljuje da u projektu nisu riješeni imovinski odnosi, nije izdata građevinska dozvola i da ga je potrebno nastaviti.

“Pokušavamo naći nove izvore i zbog toga smo obišli Prelovo, Klašnik, Žlijeb i Odžak”, rekao je tada Đurević.

Načelnik odjeljenja za urbanizam Aleksandar Đukanović tom prilikom je izjavio da je opšti interes koji je proglasila Vlada RS istekao u junu te godine. Predsjednik Opštinskog odbora SDS Višegrad Miroslav Kojić tvrdi da to nije tačno.

“Kao prvo projektna dokumentacija postoji jer kako bi se dobilo 120.000 KM od Vlade RS za projekat a lokacijski uslovi su donošeni parcijalno za svaku fazu. Nije bio  završen onaj dio trase koji su osporavali neki članovi SNSD i SDA iz ličnih interesa. A što se količina vode tiče nje sa izvora Klašnik ima u dovoljnim količinama tako da nema potrebe da se traže nova izvorišta. I znači li to da će se zatrpati dosad uloženih 400.000 ili manje konvertibilnih marka. Treba li zato da neko odgovara”, pita se Kojić?

Odbornik PDP u skupštini opštine Mišo Savić, koji je bio direktor preduzeća “Vodovod” u vrijeme gradnje trase  tvrdi  da je kapacitet izvora u Klašniku 14 litara u minuti, čime se može vodom snabdjevati oko 300 porodica.

Kad su saznali da je projekat na predviđenoj trasi zaustavljen i da se traže novi izvori a vode još nema u Prelovu mještani izbjegličkog naselja su napisali peticiju i poslali je skupštini opštine.

“Mi se odlučno protivimo izmjenama projekta  za izgradnju vodovoda od Klašnika do Prelova  i  uzimanja vode sa izvorišta manjeg kapaciteta iz sela Odžak”, stoji u peticiji mještana Prelova.

U međuvremenu načelnik Đurević pominje i treću trasu vodovoda sa izvora Gradina.

 Odbornik SDS u skupštini opštine Brane Smiljić kaže da su odbornički klubovi ove stranke i NDP i PDP upozoravali vlast da se projekat nastavi jer su u njega uložena ogromna sredstva.

“Nisu uvažili naše primjedbe, omalovažavali su nas, tako da su naša tri kluba bila prinuđena da podnesu krivičnu prijavu protiv rukovodstva opštine  zbog zloupotrebe službenog položaja, prevara u službi, zloupotrebe položaja odgovornog lica, nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava  i nesavjesnog rada u službi”, navodi Smiljić.

Smiljić dodaje da se dogodilo nešto što niko nije mogao ni zamisliti jer je načelnik opštine Mladen Đurević podnio protivtužbu protiv potpisnika krivične prijave, ali kao građana privatnih lica a ne kao odbornika koji su protiv njega kao načelnika i rukovodstva opštine za njihove konkretne radnje podnijeli konkretnu krivičnu prijavu.

“U protiv tužbi stoji da smo tuženi za lažno prijavljivanje iako je dokazano da su u projekat uložena ogromna sredstva a da nova vlast to ignoriše i traži nova rješenja. I umjesto da odgovaraju ti koji treba da odgovaraju za zloupotrebu novca, sada nas tuže što smo tražili pravdu”, ističe Smiljić.

Miroslav Kojić kaže da je izmjenama regulacionog plana, koji je donijela skupština opštine, i traženjem novih izvorišta bukvalno bačeno 400.000 KM.

“Ova ohola vlast umjesto da udovoljava potrebama građana radi tako da ne želi da nastavi ni jedan projekat koji je prethodna vlast započela, bez obzira šta je započeto, jer sve što je započeto prije njih ništa ne valja, samo je dobro ono što ona čini. Što će se time zloupotrijebiti budžetska sredstva vlasništvo svih građana to njih ne interesuje”, ističe Kojić.

Miroslav Kojić, predsjednik OO SDS Višegrad

Zavrzlame oko vodovoda do Prelova ne prestaju a stanovnici izbjegličkog naselja su i dalje bez vode.

Načelnik opštine Mladen Đurević, za sajt opštine, 13. marta prošle godine, izjavljuje da je u plan kapitalnih investicija ove lokalne zajednice  upisano  da se nastavi  gradnja vodovodne mreže  za naselje Prelovo ne objašnjavajući sa kog izvora.

On,  27. avgusta  2018. godine izjavljuje da je Vlada RS obezbjedila sredstva za vodovod do Prelova i kanalizacionu mrežu na Okolištima  u iznosu od  250.000 KM i opet ne govori kada će radovi biti nastavljeni i kojom trasom.

Prepucavanja odbornika opozicije, predvođene SDS, i pozicije koju predvodi SNSD u skupštinskim klupama, što se vodovoda do Prelova tiče, ne prestaju. Prošle su dvije i po godine vladavine nove vlasti i obećanja da će Prelovčani dobiti vodu a ništa od toga nije realizovano.

Početkom ove sedmice smo na protokol tužilaštva u Višegradu predali dva jednostavna pitanja – u kojoj su fazi krivične prijave pomenute u našem tekstu, ali odgovor još nije stigao. Vatrogasne cisterne i dalje voze vodu dva puta dnevno u bazen za Prelovo.

Aktuelna vlast je zaustavila još jedan projekat bivše opštinske vlasti a to je izgradnja Akva parka, otvorenog bazena i sportskih terena kod Gradskog stadiona. U to je do sada uloženo oko 900.000 narodnih para. Između betonskih blokova, izgleda nesuđenog bazena, raste sitno rastinje i trava čičak. Višegrad je grad na dvije rijeke a nema gradskog bazena. Vlast SNSD i koalicionih partnera planira da na tom mjestu izgradi dječije igralište.

“Od Vlade Srbije  smo dobili 150.000 KM koje ćemo uložiti  u izgradnju dječijeg igrališta i pomoćnog stadiona”, rekao je novinarima 14.aprila ove godine načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Ovog ljeta, ako kiše prestanu, građani Višegrada će se, kao i decenijama do sada, kupati na divljim plažama Drine i Rzava. I usput pogledati betonsko korito gdje je trebalo da bude bazen. Na svoj novac zatrpan u šipražje izgleda da su zaboravili.

* Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Napiši komentar