fbpx

Banjalučki centar za ljudska prava, Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka i Udruženje BH novinari organizuju konferenciju i panel diskusije pod nazivom: „Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja (napadi na novinare, zastrašivanje, cenzura, protesti, pravna zaštita, zakonska regulativa)”.

Izvor: Saopštenje

Na ovom događaju, koji će se održati 16. maja (četvrtak) u hotelu „Bosna” u Banjoj Luci sa početkom od 12 časova, raspravljaće se o uticaju zakona na medijske slobode i ljudska prava, lažnim vijestima bez granica (off-shore medijima) i gušenju novinarstva i građanskih protesta cenzurom i pritiscima.

Podrži eTrafiku

Novinarstvo i novinari na području Balkana su na svakodnevnom udaru od strane političara, interesnih grupa, biznismena i ostalih pojedinaca i grupa koje smatraju da njihove zakulisne radnje treba da prođu neprimjećeno. Dešavanja sa grupom „Pravda za Davida” i zabrane okupljanja na Trgu Krajine u Banjoj Luci, pokazale su da se skoro svaki bunt protiv vlasti i svaka riječ izgovorena protiv vlastodržaca i nerada državnih organa mogu gledati kao akti usmjereni protiv države. U Srbiji se događaju dešavanja naroda u vidu skupova pod nazivom „1 od 5 miliona”, a u Hrvatskoj  novinari protestuju protiv cenzure, tužbi protiv medija i novinara, kao i uništavanja novinarstva kao javnog dobra, dok se protiv novinara vodi preko 1000 sudskih procesa u Hrvatskoj.

Događaj je otvoren, slobodan i besplatan za sve zainteresovane građane, a posebno za novinare, pravnike, politikologe kao i studente žurnalistike, prava i politikologije.

Panelisti na ovoj konferenciji koji će govoriti u tri panela su: Siniša Vukelić (predsjednik Kluba novinara Banja Luka), Milorad Labus (predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske), Avdo Avdić (novinar portala Žurnal), Vladimir Kovačević (novinar BN TV), Đorđe Vuković (Fakultet političkih nauka Banja Luka), Milan Malešević (advokat Banja Luka), Sandra Arbutina (glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina), Andrijana Pisarević (Sindikat grafičara i medija Republike Srpske), Željko Raljić (Centar za slobodno novinarstvo), Veselin Simonović (dnevne novine EuroBlic), Branimir Đuričić (novinar i urednik RTRS), Amir Zukić (direktor N1 BiH), Drago Hedl (novinar Osijek), Slobodan Georgiev (BIRN Beograd), Dejan Lučka (Banjalučki centar za ljudska prava), Marko Divković (predsjednik Udruženja BH novinari), a moderatori su Žarko Marković (novinar) i Vladimir Šušak (novinar).

Program (Agendu) događaja možete preuzeti na ovom linku.

Napiši komentar