fbpx

„Ako me pitate da li bih želio da to bude to vozilo – da, želio bih. Staru ‘Škodu’ ćemo prebaciti Skupštini opštine, a novu ću voziti ja“, kaže za Žurnal Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

Piše: Žana Gauk / Žurnal.info

„Iskreno ću vam reći, ‘Škoda oktavija’ je odlično vozilo i ja sam zaista želio da je kupimo. Slobodno to možete da napišete.“

Podrži eTrafiku

„Hoćete li nam to ponoviti u kameru?“

„Naravno da neću baš ovako ponoviti, ali ću svakako reći da je to odličan automobil prema potrebama opštine. Dođite slobodno.“

Ovako je tekao telefonski razgovor sa Ljubišom Ćosićem, načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo, koji ovih dana planira da, novcem građana, kupi nov službeni automobil. Sve ovo, još polovinom prošle godine, aminovala mu je Skupština opštine, navodeći da automobil ne smije da košta više od 55.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Potpis na odluku stavio je predsjednik SO Aleksandar Glavaš (DNS), desna ruka Nenada Nešića, prekaljenog putara na privremenom radu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, glavnog trgovca u Istočnom Novom Sarajevu, ali i taze građevinca koji započne gradnju zgrade, a potom je ucrta u regulacioni plan.

Ćosić se potom bacio na posao, pa se sa opštinskim tender-specijalistima koje voli da pohvali, potrudio da u tenderskoj dokumentaciji, za 54.990 KM, nacrta automobil koji iskreno želi. Uz mnogobrojne široko postavljene specifikacije, izmjerio je i dužinu automobila i odredio zapreminu prtljažnika. Jasan znak auto-dilerima da mu je potreban ili „VW pasat“ ili „Škoda oktavija“!

‘TA ĆE ZAKON?

Diskriminisao je auto-kuće na ovdašnjem tržištu, grubo prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH, ali se nije mnogo potresao. Jer, zna šta želi!

„’Škodu oktaviju’, u kojoj se vozim ja, nabavili smo 2014. godine. Sada, za potrebe Skupštine opštine, želimo da obezbijedimo jedno vozilo. Uvijek biramo nabavku gdje je dio sredstava naše učešće, a dio vraćamo kroz lizing pa i ova nabavka to predviđa. Ne želim da izbjegnem da kažem da sam, vozeći se u ovoj ‘Škodi’, zaključio da se radi o vozilu koje je za četiri godine prešlo 200.000 kilometara bez kvarova, sa minimumom potrošnje. Ako me pitate da li bih želio da to bude to vozilo – da, želio bih. Da li smo namjestili da to bude škoda ili pasat – ne, nismo. Samo smo željeli da to bude automobil te kategorije i kvaliteta u cijeni koju možemo da platimo“, objašnjavao je Ćosić u kameru Žurnala.

Na konstataciju da, kada propiše zapreminu gepeka i dužinu automobila, jasno je da to mogu da budu samo ova dva automobila, odgovara:

„Subjektivno, meni se to vozilo dopada. Ovo je drugi put da raspisujemo tender, prvi put se niko nije javio. Sada se javio samo ‘Porsche Inter Auto’ iz Sarajeva i zaključićemo ugovor s tom firmom. Nezadovoljni mogu da se žale Kancelariji za žalbe u Banjaluci“, odgovara načelnik iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće stranke u Republici Srpskoj.

Ćosićeva samovolja ovdje svakako ne prestaje. Iako je napomenuo da je Skupština opštine dozvolila kupovinu za njene potrebe, skovao je paklen plan.

„Staru ‘Škodu’ ćemo prebaciti Skupštini opštine, a novu ću voziti ja“, najavio je.

Ovo nije posljednji ovogodišnji auto-šoping, Ćosić ima dozvolu za nabavku još jednog – do 25.000 KM. U tu želju spakovao je:

Na kršenje Zakona u Istočnom Novom Sarajevu upozoravaju i iz Fonda otvoreno društvo BiH.

„Predvidjeli su zaista najtransparentniji postupak, tehničke specifikacije široko postavili, ali, na osnovu dva kriterija, dimenzije automobila i zapremine prtljažnika, jasno je da se preferira ‘VW pasat’ ili ‘Škoda oktavija’. Naše tržište automobila je veliko i za ovu procijenjenu vrijednost može da se dobije mnogo bolji automobil nego što je to predviđeno tehničkom specifikacijom“, navodi Mervan Miraščija iz ovog Fonda.

Načelnik odgovara:

„Zakon nije prekršen dok to neko zvanično ne kaže!“

OPŠTINA U MINUSU, VOZNI PARK PRIORITET

Ćosić će tako progurati i ovu kriminalnu priču, ali vozni park će obnoviti, jer je „vrlo oskudan“.

„U najboljem stanju je pet godine stara ‘Škoda’, tu je ‘Škoda fabija’ stara 15 godina i ‘Golf 2’. Za potrebe opštinskog parlamenta, na revers je, od Centra za socijalni rad uzet ‘Pežo 307’ star 13 godina.“

Zbog preskupe kupovine na račun opštinskog budžeta digla se i opozicija. Opštinari nemaju službene automobile, ali, tvrde, nemaju ni uplaćene doprinose. Sve ovo je, kaže za Žurnal Milan Kovačević, šef opštinskog Kluba odbornika SDS, bahatost kojom se zadovoljavaju isključivo lične potrebe.

„Opština mnogo duguje dobavljačima, radnicima opštine kasni uplata doprinosa. Nismo kreditno sposobni, nijedna banka neće da nam odobri kredit, više od dva miliona KM smo u minusu. To je bahatost vlasti na republičkom nivou, koja se prenosi i na lokalni. Bili smo protiv kupovine, jer opština ima druge životne potrebe. Na primjer, bilo bi korisnije da su platili uređenje parkova koji su u izuzetno lošem stanju“, navodi Kovačević.

Ćosić bi, u svom maniru, odgovorio:

„Nezadovoljni mogu da se žale!“

Napiši komentar