Osmočlana porodica Gašić iz Zalužana pored Banjaluke dobila je od čitalaca eTrafike odjeću i obuću za djecu, higijenske proizvode, kolica za bebu, kao i sjeme i rasadu za njihovu baštu. Od Caritasa je stigao šporet, a tokom narednih dana će im biti isporučeni i frižider i mašina za veš.

Piše: Vanja Stokić

Gordana i Željko Gašić sa šestoro djece, među kojima je i jednomjesečna beba, žive kao podstanari u neuslovnoj kućici, koju čine tri prostorije pune vlage. Preživljavaju od 140 KM dječijeg doplatka i novca koji Željko zaradi radeći teške fizičke poslove.

“Ovdje smo već 13 godina, doselili smo se iz Krupe na Vrbasu. Vlasnik kuće je u Njemačkoj, dolazi samo ljeti. Borimo se kako znamo, muž ide u dnevnice i zaradi nešto novca. Problem je stan, tijesno nam je i ima mnogo vlage. Za ostalo se nekako snalazimo, ali nam je najveća želja da imamo svoj krov nad glavom. Da djeca imaju prostora za učenje i igranje. Sada se pojavilo dosta vlage, zimi nam je još gore”, kazala nam je Gordana prilikom naše prve posjete.

Nakon objave teksta o njima, čitaoci eTrafike su se organizovali i prikupili odjeću, obuću i igračke za djecu, kolica za bebu, kozmetiku, kao i sjeme i rasadu za baštu, za koju su Gašići izrazili želju da oforme. Pomoću dobrih ljudi iz njihove okoline, vijest o ovoj porodici stigla je i do organizacije Caritas iz Banjaluke, koja im je donirala šporet, a obećala još i mašinu za veš i frižider.

Kada smo ih ponovo posjetili i odvezli prikupljenu pomoć, njihovoj sreći nije bilo kraja. Djeca su radoznalo zavirivala u kese i kutije, stidljivo izvlačila igračke, a njihova majka se zahvaljivala na pomoći. Kako kaže, ovo je prvi put da su dobili donaciju od nekoga.

Težak život Gašića iz Zalužana: Šestoro djece u kući punoj vlage

Napiši komentar