fbpx

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izmjenama Zakona o policiji pokušava svojim službenicima dati znatno šira ovlaštenja od trenutnih. Mijenjanjem člana o privođenju, policijskim službenicima bi bilo dopušteno da provode građane po sopstvenom nahođenju!

Piše: Vanja Stokić

U noći između 30. i 31. decembra 2018. godine, nakon velikog skupa podrške porodici ubijenog Davida Dragičevića, po učesnika okupljanja Ozrena Perduva policija je došla na kućnu adresu, i to u 1:30 ujutru.

Podrži eTrafiku

“Dva policijska službenika policijske stanice Lazarevo ušla su u moj privatni posjed gdje živim i zvonila na vrata moga doma. Tom prilikom su probudili moje ukućane, kao i mene samoga. Ugledavši ih na vratima u to (ne)doba unijeli su dodatno uznemirenje među nas ukućane. Na pitanje zašto su došli, odgovoreno nam je da sam ja lišen slobode i da treba da pođem sa njima. Pojavili su se bez ikakavog poziva ili naloga i na moje eksplicitno pitanje zašto sam lišen slobode, rečeno mi je kratko ‘Samo ti pođi sa nama’. Postoje i svjedoci – moji roditelji koji mogu da potvrde moje tvrdnje”, navodi Perduv u pritužbi koju je poslao MUP-u RS 28. februara 2019. godine, povodom ovog događaja.

Odgovoreno mu je da je prijava protokolisana i poslata Jedinici za profesionalne standarde.

“Ja sam bez pismenog naloga nadležnog organa priveden u službene prostorije Ministarstva, čime je policijski službenik iskoristio jedno od svojih ovlašćenja iz člana 29. stav 1. tačka 5. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske. U pitanju je ovlašćenje privođenja koje je definisano u članu 37. pomenutog zakona. Međutim, nijedan od tri razloga iz pomenutog člana zakona nije bio ispunjen da bi se privođenje bez pismenog naloga nadležnog organa moglo obaviti – niti je bilo potrebno da se utvrđuje moj identitet, niti je raspisana potraga za mnom, niti se ja nisam odazvao pozivu na razgovor”, navodi se dalje u pritužbi.

Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS

Izmjene više zakona RS koje su posljednjih dana zainteresovale javnost, obuhvataju upravo i ovaj član. Naime, prijedlog je da se doda stav koji omogućava policijskom službeniku da liši slobode lice ukoliko postoji bilo koji razlog naveden u Zakonu o prekršajima RS.

Izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS

Advokat Milan Malešević ovi izmjenu posmatra kao proširenje ovlasti do neslućenih razmjena.

“To je planketna norma koja upućuje na Zakon o prekršajima i sve što u tom zakonu bude predviđeno kao prekrštaj, primjenjuje se u ovom slučaju. Gdje god da se pominje bilo kakav prekršaj, oni to mogu primjenjivati kao osnov za privođenje”, ističe Malešević.

On dodaje da vjeruje da je ovakav tekst zakona lako osporiti pred Ustavnim sudom, ali je problem što bi u slučaju usvajanja on bio validan sve dok se ne poništi.

“Čini mi se da je sve to inspirisano upravo ‘Pravdom za Davida’, kao i Ozrenovim podnescima. Oni pokušavaju preduhitriti sve buduće slične aktivnosti, misleći da su to zakonski potkovali. Biće vjerovatno još tih represivnih odredbi u budućnosti. Prvo ide grudvica, pa onda lavina”, naglašava.

Privođenja bez obrazloženja

Perduv je najprije odveden u policijsku stanicu Lazarevo, gdje mu nije rečeno zbog čega je priveden. Zatim je prebačen u policijsku stanicu Centar, gdje je proveo noć u ćeliji.

“Ćelija je takva da ne možete pustiti vodu kada izvršite nuždu i za to postoje svjedoci. Tek ujutru su me sproveli do policijskog inspektora i tek tada mi se saopštava razlog lišavanja slobode – učinio sam prekršaj narušavanja javnog reda i mira glasnim uzvikivanjem parola ‘Pravda za Davida!’, ‘Ko je ubio Davida?’ i slično. Tada shvatam da se protiv mene pokreće/vodi prekršajni postupak”, navodi Perduv.

Iako član 170. Zakona o prekršajima RS navodi da osoba lišena slobode mora odmah biti obaviještena o razlozlozima tog postupka, u ovom slučaju se to nije desilo.

“Kao što rekoh, ja sam tačan razlog saznao sutradan, nakon provedenih 10 sati u pritvoru. Takođe, iz svega navedenog zaključujete da sam ja zadržan u pritvoru, ali i tom radnjom je prekršen član 171. Zakona o prekršajnim postupcima gdje se jasno kaže da lice može biti zadržano, ali sudskom naredbom, dok član 172. stav 2. istog zakona jasno kaže da će se naredba o zadržavanju (koju je donio sudija koji vodi prekršajni postupak) saopštiti okrivljenom, tj. meni i da ću je ja potpisati. Takvu naredbu ja niti sam vidio, niti mi je saopštena, niti sam je potpisao”, ističe Perduv.

Zakon o prekršajima RS
Zakon o prekršajima RS

Perduv u svojoj pritužbi pita da li je zaista bilo potrebno da mu policijski službenici dolaze kući u 1:30 ujutro i da ga privode u stanicu, gdje je proveo gotovo 10 sati bez saznanja o razlozima takvog postupanja. On smatra da su policajci izvršili i lakšu i težu povredu svojih dužnosti, jer su nepravilno obavljali poslove i zadatke, ali i prekoračili svoja ovlaštenja. Zbog toga od MUP-a RS traži da reaguje i zaštiti njegova prava i slobode.

“Tražim od vas da takođe preispitate postojanje osnova sumnje da je izvršeno i krivično djelo Protivpravno lišenje slobode iz člana 143. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske”, navedeno je u pritužbi.

Krivični zakon RS

Pročitajte i:

Legalizuju prijašnje postupanje: Policija kršila sopstveni Zakon, pa ga sada mijenja

Napiši komentar