fbpx

Na godišnjicu okupljanja grupe “Pravda za Davida” Davor Dragičević poručio je opoziciji da više ništa ne želi imati sa njima. Kako je naveo, Branislav Borenović i Vukota Govedarica iskoristili su grupu da bi dobili glasove na izborima. Oni su se danas sastali sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom kako bi razgovarali o saradnji na nivou BiH. 

Piše: Vanja Stokić

Članovima grupe poručio je da moraju biti mirni i dostojanstveni, jer će borba biti duga.

Podrži eTrafiku

“Uskoro ćemo prerasti u politički pokret i partiju. Nemate više karaktera, radite šta hoćete. Ja ću se vratiti, ali će tada mnogi otići”, poručio je opoziciji.

Još jedna zabrana

Grupa “Pravda za Davida” planirala je da godišnjicu okupljanja obilježi na mjestu na kome su ona i počela, Trgu Krajine, ali im je to onemogućeno.

“Tražena je dozvola za skup 18. marta, ali nam je nisu dali. Uložili smo žalbu i tražili dozvolu za danas, ali je navedeno da nemamo pravo na to. Svako pominjanje Davida i pravde je zabranjeno”, kazao je član grupe Dragan Dabić, naglašavajući da se grupa ne bori protiv institucija, jer su nam one svima potrebne.

Prije tačno godinu dana održana je i konferencija za medije, na kojoj su pripadnici MUP-a RS optužili Davida da je bio narkoman i pljačkaš.

“Slučaj je govoto zaključen – David je drogiran opljačkao kuću i sam upao u Crkvenu. Nekoliko puta je ponovljeno da nema indicija da je učinjeno krivično djelo. Čak je rečeno da kriminalistička verzija jasno ukazuje da se radi o zadesu. Time je, što se policije tiče, slučaj zaključen. Kasnije od tužioca Lepira saznajemo da ga je ministar Lukač lično zvao i predlagao da se donese ubrzani postupak o nesprovođenju istrage. Da nije bilo naroda na ulici, to bi se i desilo. Prije mjesec dana glavni tužilac je pred nekoliko članova naše grupe rekao da mu je bilo sumnjivo to što policija želi čim prije završiti slučaj. Pošto je narod izašao na ulicu, mnogi su dobili naknadnu pamet i govorili kako je konferenciju bila greška, ishitrena, konfuzna”, istakao je član grupe Ozren Perduv.

On je podsjetio da je doktor Karan na toj konferenciji za medije iznosio detalje iz obdukcionog zapisnika bez odobrenja Tužilaštva, iako se on dostavlja isključivo toj instituciji. Na konferenciji tužilac nije bio prisutan, a umjesto njega je djelo kvalifikovala policija, koja nema nadležnosti za to.

“David se optužuje da je opljačkao kuću na Laušu, a kasnije zbog pritiska javnosti saznajemo da uviđaj te kuće nije ni izvršen. Na izuzetim predmetima nema Davidovih tragova. Glavni tužilac je prije mjesec dana pred nekoliko članova naše grupe rekao da David nije opljačkao tu kuću. Mrtvozornik je po pronalasku tijela pregledao njegove džepove i nije pronašao predmete koji se kasnije vide na obdukcionom stolu. Okvalifikovan je kao narkoman, tvrdeći da se u njegovoj krvi nalaze LSD i marihuana, što su kasnije analize u potpunosti demantovale. Davidova smrt proglašena je zadesom, ali nakon 100 dana i pod pritiskom javnosti, Tužilaštvo proglašava da je u pitanju ubistvo i pokreće istragu protiv NN lica. Darko Ilić saopštio je da su pregledani svi video nadzori i bazne stanice, ali dva mjeseca kasnije Siniša Kostrešević priznaje da su mnogo snimci bili izbrisani jer nisu blagovremeno izuzeti”, navodi Perduv sporne stvari iznesene na toj konferenciji.

Kako su naveli članovi grupe, David je simbol nepravde u kojoj živimo, ali i pravde za koju se neumorno bore.

Napiši komentar