fbpx

Vanja Stokić (eTrafika.net), Dejan Tovilović (Nezavisne novine) i Berislav Jurič (Bljesak.info) dobitnici su nagrada za najuspješnije istraživačke priče na temu praćenja tokova javnog novca. Nagrade su dodijelili Transparency International u BiH i poslovni portal Capital.ba.

Istraživačke priče su rađene u sklopu projekta “Istražimo tokove javnog novca”, koji su u partnerstvu realizovali TI BiH i Capital.ba, uz podršku USAID u okviru IMEP programa osnaživanja medija.

Vanja Stokić dobila je nagradu za priču o trošenju javnih sredstava na javnu rasvjetu, gdje je otkrila da je Brčko distrikt apsolutni šampion po ovoj budžetskoj stavci i da na javnu rasvjetu troši 2,3 miliona KM godišnje, što je za samo 50.000 KM manje od Banjaluke. Prostom računicom dolazimo do 6.356 KM dnevno, koliko Brčaci daju za ove namjene.

Podrži eTrafiku

Rekorder po pitanju javne rasvjete: Brčko svijetli kao Las Vegas!

Berislav Jurič sa portala Bljesak.info pisao je o sportskoj dvorani koja se u Mostaru gradi još od 1985. godine. Od 2010. godine pa do danas, za gradnju dvorane utrošeno je osam miliona KM, dok gradonačelnik Ljubo Bešlić kaže da je za nastavak gradnje potrebno još 25 miliona KM. Istovremeno, 36 sportskih klubova nemaju krov nad glavom. Priču pročitajte ovdje.

Dejan Tovilović (Nezavisne novine) bavio se izdvajanjem javnih sredstava za zapošljavanje pripravnika, te otkrio da je Zavod za zapošljavanje Republike Srpske jedan dio tih sredstava dodjeljivao sam sebi, a ne drugim firmama. Za 30 pripravnika su uzeli oko 200.000 KM. Tekst pod naslovom “Odlučili da su najbolji i uzeli sebi najviše” će biti objavljen sutra.

Napiši komentar