fbpx
Djelovanje hrvatskih obavještajaca u BiH državnog tužitelja Olega Čavku ne zanima. Pa, stoga, nijedno pitanje koje je postavio tokom saslušanja našeg novinara nije imalo veze sa vrbovanjem i progonom bh. građana koje provodi hrvatska obavještajna služba SOA. Tužitelja Čavku interesira nešto drugo.
Piše: Žurnal.info – Avdo Avdić, Foto: Slobodna Bosna
„Odakle vam informacije o ruskom uticaju u BiH? Da li vas neka strana ili domaća obavještajna služba plaća da to radite“, pitao je Čavka.
Odgovor na njegovo pitanje nalazi se na stranici Tužilaštva BiH. Datum 4. 3. 2019. godine.
„Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH nj.e. Petrom Ivancovom. Centralne teme sastanka odnosile su se na jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, te saradnju u okviru međunarodne pravne pomoći“, piše na zvaničnoj web stranici Tužilaštva BiH.
I saradnja je ozvaničena. Tako je Gordana Tadić, desetak dana poslije, predmetom „hrvatski špijunski upad u BiH“ zadužila Olega Čavku, tužitelja koji je disciplinski kažnjavan nakon što je priznao da je krivotvorio dokumente Tužilaštva, te uništavao materijalne dokaze iz krivičnih spisa.  A onda je Čavka krenuo u proces zataškavanja.
„Neću Vas ništa pitati o ovom tekstovima koje ste pisali u vezi sa špijunskom aferom“, kazao je Čavka novinaru Žurnala, iako je u pozivu naznačeno da se svjedok saslušava baš na te okolnosti.
Uslijedila su, potom, pitanja da li novinar Žurnala poznaje ministra Dragana Mektića, da li poznaje direktora Obavještajne službe BiH Osmana Mehmedagića, s kim sjedi u ugostiteljskim objektima, ko su mu izvori…? O dokumentima, video snimcima, iskazima svjedoka i viber prepiskama koje dokazuju umiješanost hrvatske obavještajne službe SOA u vrbovanje selefija, te podmetanje terorizma, Čavka nije progovorio ni riječ. Nisu ga interesovali ni iskazi desetina bh. državljana koje je SOA prisiljavala da sarađuju s njima. Nije ga interesovao ni eksploziv, niti bilo koja druga informacija koja bi mogla kompromitirati hrvatsku obavještajnu službu. Čavku je interesovalo odakle novinar Žurnala dobija informacije o ruskom uticaju u BiH.
Netom prije saslušanja novinara Žurnala, u kancelariju Olega Čavke, u pratnji policije doveden je jedan od vrbovanih bh. državljana H.Č.. Zadržao se pet minuta, nakon čega je, novinaru Žurnala, u hodniku ispred kancelarije tužioca Čavke rekao da mu je porastao pritisak.
Za ovoga svjedoka direktor hrvatske obavještajne službe SOA , Daniel Markić, priznao je da mu je „poznat“. No, nameće se pitanje kako je identitet svjedoka H.Č. poznat državnom tužitelju Olegu Čavki?Nijedan do sada saslušani svjedok nije pomenuo H.Č., niti je kazao da mu je poznat njegov identitet. Kako je, onda, to saznao tužilac Čavka? Direktor hrvatske obavještajne službe SOA jedini je zvaničnik koji je priznao da zna ko je H.Č., a on nije saslušan.
Podsjećamo, direktor Markić je prošle sedmice novinarima u Zagrebu priznao da je H.Č. bio „interesantan obavještajnim službama Hrvatske“, te da su o „svojim kontaktima s njim“ obavijestili OSA-u.
H.Č. je, prema vlastitom iskazu, a i prema viber prepisci koju nam je ustupio, sarađivao sa službenikom  SOA-e po imenu Davor. Davor je od njega, tokom razgovora obavljenog na području Krapine, tražio  da prebaci paket s oružjem i eksplozivom iz Doboja u Zenicu.
https://www.youtube.com/watch?v=V2EMEcY4YJo

Napiši komentar