fbpx

Iako je razvoj američkog fudbala u BiH još uvijek u početnoj fazi, Brčko se već upisalo na listu začetnika. Klub “Distrikt Giganti” iza sebe ima kratak period postojanja, ali mnogo rada i organizaciju prvog turnira ovog tipa u našoj zemlji.

Klub postoji od početka 2012. godine, a kroz njega je do sada prošlo nekoliko desetina mladih ljudi. Trenutno ih ima dvadesetak, a treniraju na pomoćnom terenu “Jedinstva”, četiri puta sedmično.

“Na ideju o osnivanju smo došli najviše zbog nedostatka nečega ‘zanimljivog’ u našem gradu. Čuli smo da u Sarajevu postoji klub, ali i da je prije bio klub u Brčkom, i tako smo krenuli. Kupili smo loptu i počeli trenirati. U početku nas je bilo svega dvojica-trojica, ali se taj broj povećao iz treninga u trening. Ljudi su dolazili, ali i odlazili, uglavnom zbog nedostatka opreme koju smo tek ove godine uspjeli da kupimo”, kaže nam jedan od osnivača kluba Azur Glođić, i naglašava da se u toku upis novih članova.

Podrži eTrafiku

“Ovim putem pozivam sve mlade ljude koji su čuli za nas ili ovaj sport da dođu i pokušaju, jer mi smo zdrava promjena, i u gradu i u sportu.”

Za trening su neophodni kaciga i solderped, koje klub omogućava svakom članu. Pored njih, postoji još više od 20 različitih dijelova opreme. Najvažnija je zaštita, kao što su rukavice za određene pozicije, zubalo, duboke kopačke, štitnici za koljena… Opremu uglavnom nabavljaju polovnu iz Njemačke, Srbije, Amerike i Mađarske, a sve uz pomoć članarina, jer nikakvu drugu pomoć nisu dobili.

“Zbog ogromne opreme koju nosimo, svi misle da je ovo grub i brutalan sport, ali se varaju. Udaraca ima, ali sve to amortizuje oprema. Pogledajte fudbalere, rukometaše, košarkaše.. oni nisu ničim zaštićeni, a mi smo potpuno. Ako je igrač fizički spreman, uz određenu tehniku, oprema će mu pomoći da bez ikakvog bola zaustavi protivničkog igrača ili da prođe, zavisno od situacije.”

Iako ovaj sport treniraju i muškarci i žene, djevojke u Brčkom se još uvijek ne usuđuju na igru pa je njihova uloga samo posmatračka. U Srbiji čak postoje tri muške lige u američkom fudbalu, kao i jedna ženska, a “Distrikt Giganti” kao jedan od ciljeva postavljaju i dovođenje pojačanja u vidu nježnijeg pola.

“U narednom periodu ćemo nastojati da i djevojke dođu na naš trening, kao i juniori. Imamo ambicije i spremamo se za ‘nemoguće’, jer želimo svima da dokažemo da se može kad se hoce, a sport je jako dobro područje za tako nešto.”

Prvi turnir u američkom fudbalu u BiH odigran je u Brčkom početkom jula, na šta su “Giganti” jako ponosni.

“Ekipa je pokazala znanje koje smo učili posljednjih godinu dana i uspjeli smo upisati našu prvu pobjedu već u drugom javnom nastupu, što je veliki uspjeh jer je konkurencija bila mnogo jača i spremnija. Okvirno, turnir je napravio veliki bum u gradu, mnogi su poslije njega došli da prate treninge, dobili smo i nove članove, čak se i jedna ekipa iz Austrije javila da čestita na organizaciji tako velikog događaja.”

U septembru ih očekuje Arena liga u kojoj pored njih učestvuju i klubovi iz Sarajeva i regiona. To su prvi koraci ka stvaranju bh. lige.

“Pored nas postoji klub u Sarajevu, ‘Spartansi’ i klub u osnivanju iz Mostara. Potrebno nam je da imamo četiri kluba u državi da bismo mogli oformiti ligu, savez i krunu svega – reprezentaciju.”

Iako je bilo poziva, finansije im ne dozvoljavaju da igraju van Brčkog, ali se nadaju da će nakon Arena lige početi sa prijateljskim utakmicama u zemlji i regionu, jer ih mnogi klubovi iz Srbije i Hrvatske pozivaju u gostovanje.

Prije čak 11 godina u Distriktu je pokrenut klub američkog fudbala “Feniksi”, koji se nažalost ugasio zbog nedostatka opreme. “Giganti” kažu da se svakodnevno bore da njihov klub ne doživi istu sudbinu, te ističu da su jako zahvalni “Feniksima” jer su im mnogo pomogli oko treninga i organizacije igre.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar