fbpx

“Ovo nije zbogom. Đakac, ostajemo uz tebe”, poručili su članovi grupe “Pravda za Davida” tokom današnje ekshumacije tijela Davida Dragičevića (21) na Novom groblju u Banjaluci.

Piše: Vanja Stokić, foto: Stefan Lazić

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića biće sahranjeni u petak, 15. marta, u gradu Viner Nojštat, nedaleko od Beča. Ekshumaciji je prisustvovala i njegova majka Suzana Radanović. Na Novom groblju u Banjaluci okupilo se stotinjak građana, koji su Davida ispratili pjesmom “Klinac iz geta”, kao i transparentima na kojima je pisalo “Iz geta odlazi, u srcu ostaje”, “Stidiš li se ‘državo’?”, “Ovdje je svako dotakao pakao, nema ko nije proplakao”, “Ovdje ni mrtvi nemaju mira, putuj Đakac”.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Ozren Perduv je u ime grupe “Pravda za Davida” istakao da je danas najtužniji dan otkako traje njihova borba za istinu i pravdu.

“Ovaj dan šalje poruku da ni mrtvi nemaju mira. David je blaćen poslije smrti kao i njegovi roditelji i svi koji su stali uz njih. Nastavljamo svoju borbu. Pokazali smo da borba nije prestala kada je otišao Davor. Danas odlazi i Davidovo tijelo, ali on ostaje s nama. Mi smo svi David”, kazao je on.

Da podsjetimo, David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta prošle godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvene u rijeku Vrbas. Već 26. marta MUP RS organizovao je konferenciju za medije na kojoj je predstavljen detaljan plan kretanja Davida Dragičevića u noći nestanka, te je optužen da je pod uticajem alkohola, marihuane i droge LSD opljačkao kuću u Banjaluci, a zatim skočio u Crkvenu, koja ga je šest dana nosila do Vrbasa.

Odbijajući da povjeruju u taj scenario, građani su istog dana započeli okupljanja na Trgu Krajine, u znak podrške porodici Davida Dragičevića. Okupljanja traju i dalje, svakog dana u 18 časova.

Davidova smrt je prvo bila okarekterisana kao zadesna, da bi pod pritiskom javnosti Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nakon tri mjeseca istrage ovaj slučaj zavelo kao ubistvo. U međuvremenu, roditelji Davida Dragičevića opovrgnuli su tvrdnje da je njihov sin bio pod uticajem narkotika u noći nestanka, slanjem njegove kose na analizu.

Sporna je i navodna pljačka kuće u Banjaluci, gdje postoje dokazi da su policijski inspektori naredili vlasniku kuće da prikupi snimke nadzornih kamera sa okolnih objekata, te ih preda Alenu Kukiću, koji ih je brisao i presnimavao. Zbog toga je Kukić proveo dva mjeseca u pritvoru, da bi Ustavni sud nedavno donio presudu da Okružno javno tužilaštvo nije ponudilo dokaze da se David sporne noći nalazio u kući koja je navodno opljačkana, te da bi se fokus istrage sa Kukića trebao prebaciti na policijske inspektore.

U međuvremenu, nestao je donji veš pokojnog Davida, zbog čega je podignuta optužnica protiv dvojice tehničara, koji se izjašnjavaju kao nevini i krivicu prebacuju na jednog od inspektora.

Centralna ličnost svakodnevnih okupljanja u Banjaluci postao je otac pokojnog Davida, Davor Dragičević. Građani su se okupljali na Trgu Krajine sve do 25. decembra, kada je MUP RS pod jakim policijskim snagama i upotrebom sile uklonio sva obilježja grupe “Pravda za Davida”, te onemogućio dalja okupljanja. Atmosfera u Banjaluci nalikovala je policijskom času, građani su privođeni u stanicu zbog uzvikivanja “Pravda za Davida” i fotografisanja na Trgu sa podignutom pesnicom, dok su članovi grupe “Pravda za Davida” i Davidovi roditelji nekoliko puta privođeni.

Od 30. decembra, kada se desio jedan od sukoba sa policijom, nestao je Davor Dragičević. Nakon mjesec dana bez vijesti o njemu, Dragičević se javio video porukom na Fejsbuku, a zatim dao nekoliko interjua za medije. Kako kaže, nalazi se na nepoznatoj lokaciji u inostranstvu, gdje se morao skloniti jer se plaši za svoj život.

Mjesto svakodnevnih okupljanja postala je porta Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Napiši komentar