Najjednostavnije rečeno, državni sistem BiH je jedno monstruozno čudovište koje lebdi u vazduhu teturajući s jedne strane na drugu, u zavisnosti odakle vjetar duva.

Tročlano predsjedništvo, Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Centralna banka, te bezbroj agencija za sve i svašta i ostalih institucija koje čine državni sistem Bosne i Hercegovine. Vjerovatno stalno slušate o ovim institucijama, njihovim radnjama i članovima, a da s druge strane pojma nemate o čemu se tu radi i priča. Naravno, tu nema ništa sramotno, jer ni sama grupa stručnaka koja je kreirala ovaj sistem, vjerovatno,  ne zna šta je napravila i u šta nas je sve uvalila.

Zbog sveopšteg nepoznavanja državnog sistema Bosne i Hercegovine u ovom tekstu ću, ukratko, pokušati da objasnim šta je to, taj sistem BiH o kome se toliko priča i kako on funkcioniše.

Najjednostavnije rečeno, državni sistem BiH je jedno monstruozno čudovište koje lebdi u vazduhu teturajući s jedne strane na drugu, u zavisnosti odakle vjetar duva. Ipak to čudovište i nije toliko naivno kako vam se na prvi pogled čini, pa da ga baš svako može oduvati kad mu zatreba. Naprotiv, to čudovište ima predispozicije, naravno fizičke, da razmišlja i donosi odluke, jer ono ima tri glave, koje, na nesreću svih nas razmišljaju svaka za sebe, a što je najgore te misli sprovode u djelo. Da bi bolje funkcionisalo, iz ovog troglavog čudovišta izlazi veliki broj krakova, koji vuku svaki na svoju stranu, pa se s vremena na vrijeme prepliću i raspliću. Na ovim krakovima se učahurila u svojim dobro obloženim foteljama „gospoda“, koja je spustila sidro kao u mirnoj luci i zaboravivši na vrijeme ne zna da ga podigne. I da se zna, ovi kraci nisu za svakoga. U blagodatima koje nude ovi dijelovi našeg čudovišta mogu da uživaju samo oni koji su stekli određene zasluge po principu kumstva, bratstva (bez jedinstva), rodbinstva ili za one koji su se „snašli“.

Sad kad smo dobili kakvu takvu sliku o ovom troglavom čudovištu, trebalo bi da nešto naučimo i o tome kako ono funkcioniše. E pa, pored toga što lebdi u zraku i strahuje da bi svakog trenutka moglo da se surva na leđa naroda, ono ponekad i, da tako kažem, izvrši nuždu po svom stanovništvu koje se obično manifestuje kroz različita zaduženja u MMF-u, poskupljenja, poreze, pretplate i tako dalje, i tako gore.

Mana ovog našeg čudovišta se ogleda u činjenici da je pomalo nedruštveno, i da rijetko prihvata korisne savjete od drugih. Pokušali su mnogi da ga promjene iznutra, ali im to baš i nije polazilo za rukom, jer ovo čudovište sa tri tvrdoglave glave samo kroji svoju sudbinu, koja je trenutno puna zakrpa.
Moglo bi se o ovom našem čudovištu pričati još mnogo, ali zbog vašeg mirnijeg sna ovdje ćemo staviti tačku na državni sistem na nivou BiH, a o monstrumima iz entiteta neću ni počinjati jer bi u tom slučaju ovaj tekst bio zabranjen za mlađe od 18 godina.

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar