fbpx

Savjetodavna linija Plavi telefon danas obilježava šest godina postojanja.

Izvor: Saopštenje

Od njegovog pokretanja Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a oko 70% poziva prema bilo je upućeno od strane djece i mladih. Više od 90 volontera je prošlo obuku za savjetnika na Plavom telefonu i na taj način se stavili na raspolaganje svakom djetetu u Bosni i Hercegovini.

Plavi telefon je usluga Udruženja Nova Generacija, koja je pokrenuta 18. februara 2013. godine sa željom da bude na usluzi djeci koja se suočavaju sa nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave. S obzirom na pozivanja djece koja nisu žrtve nasilja, ali imaju problem koji ih muči i žele sa nekim da razgovaraju o tome, usluga Plavog telefona je proširena i na pružanje podrške i savjeta, svoj djeci u Bosni i Hercegovini koji imaju problem koji ih muči, a trenutno ne vide rješenje istog.

Zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom Mtel, pozivi prema Plavom telefonu su potpuno besplatni bez obzira iz koje mreže u BiH ostvaruju pozive. Besplatan broj savjetodavne linije je 080 05 03 05, a linija je aktivna svakim radnim danom od 09 do 17h.

Osim putem telefona, djeca mogu da se obrate i e-mailom, te preko web stranice www.plavitelefon.ba, na kojoj mogu da pronađu i korisne informacije o različitim temama.

Da bi što više djece upoznali sa postojanjem ove savjetodavne linije, informacije o Plavom telefonu se mogu naći i na FB profilu „Plavi telefon BiH“, i na Instagram profilu „plavi_telefon_bih“.

Rad linije je podržan i od strane Mediaboarda, Metromedie, Ježurka, ali i ostalih pojedinaca koji su prepoznali važnost postojanja ovakve linije, te su pružili podršku u skladu sa svojim mogućnostima.

“Nadamo se da će u budućnosti rad Plavog telefona biti još više prepoznat, te da ćemo dobiti potrebnu podršku za realizaciju našeg cilja, da Plavi telefon bude dostupan 24 sata i da svako dijete u BiH zna za broj Plavog telefona”, poručuju iz Nove generacije.

Napiši komentar