fbpx

“Ja nisam ništa loše uradila, došla sam samo da prošetam. Strah me je, plašim se da mi se nešto ne desi. Ništa loše nisam uradila.”

Piše: Vanja Stokić

Kazala je ovo jedna mlada Banjalučanka, nakon što je legitimisana jer je šetala svojim gradom. Sinoćnja šetnja u Banjaluci, organizovana pod nazivom “Slobodni građani Banjaluke”, praćena je jakim policijskim snagama i zastrašivanjem. Trajala je samo tridesetak minuta, a završena je legitimiranjem novinara koji su imali jasno istaknute akreditacije, te nekolicine građana koji su nakon šetnje stajali na javnoj površini i razgovarali.

Podrži eTrafiku

“Njihov cilj je da se bojimo. Ako ja u svom gradu ne smijem prošetati niti stati na javnu površinu, onda ovdje neću ni živjeti. U koncentracionom logoru barem imaš propisana pravila šta smiješ, ovdje ništa nije propisano, a opet ništa ne smiješ”, kazali su nam oni.

Inicijator sinoćnje šetnje nije grupa “Pravda za Davida”, već stranica “Slobodni građani Banjaluke”. Dok su Banjalučani pokušavali da šetaju svojim ulicama, šest njihovih sugrađana bilo je u policijskoj stanici na informativnom razgovoru. Jedan od njih je Ozren Perduv, mladić koga je policija dva puta privodila zbog okupljanja grupe “Pravda za Davida”. Kako ističu, prije dva dana dobili su poziv za informativni razgovor, bez detalja o čemu se konkretno radi.

“Svi smo se odazvali pozivu i došli sa žutim trakama oko ruke, šaljući na taj način jasnu poruku šta mislimo o svemu tome. Nakon pola sata prozivaju jednog od nas. Jedno po jedno. Svako od nas se zadržao između pola sata do 45 minuta. Ja sam bio posljednji i pozvan sam u 20:15h na prvi sprat. Ulazim u kancelariju, a unutra njih 5-6 policajaca i naš advokat. Sjedam ja sa žutom trakom oko ruke i slušam. Oni se svi smiju, zezaju. Opuštena neka varijanta. Meni iskreno do zeze i do smijeha nije. Oni su na poslu, ja nisam”, navodi Perduv na svom Facebook profilu.

Kako kaže, policajci su bili jako ljubazni prema njemu. Ubrzo je shvatio da oni sastavljaju zapisnik o zapisnik o ispitivanju okrivljenog, odnosno njega, zbog počinjenog prekršaja.

“Okrivljen sam da sam 27. januara organizovao, vodio, učestvovao i uzvikivao parole u neprijavljenom javnom skupu koji je trajao u vremenu od 18 do 19:40h, prilikom kog je došlo do narušavanja javnog reda i mira. Slijedi novi zapisnik i novo ispitivanje. Sve isto, samo drugi datum – drugi februar. Okrivljen da sam organizovao, vodio, učestvovao i uzvikivao parole u neprijavljenom javnom skupu koji je trajao u vremenu od 17:30 do 19:05 prilikom kog je došlo do narušavanja javnog reda i mira. I tu se ja slatko nasmijem i kažem njima – pa, kako samo dva zapisnika? Nedostaje ovdje još više od 300 zapisnika. Od 26. marta 2018. godine, pa do 9. februara 2019”, navodi on.

Na prijedlog advokata, odbrana je sačuvana za eventualni sudski proces.

“Ono što je za rubriku ‘Vjerovali ili ne’ je činjenica da se mi svi teretimo za iste prekršaje. Da smo organizatori i rukovodioci neprijavljenih okupljanja pomenuta dva dana, a koji su počeli od 18h. Oni kao da ne znaju da takva okupljanja traju mjesecima u isto vrijeme. Naredbodavci su smišljeno to uradili sa željom da onemoguće šetnju koja je planirana bila za 18:30h misleći da smo mi neki bitni tu, da smo mi neki organizatori. Sa željom da zastraše druge. Oni ne shvataju da organizatora nema. Jučerašnja šetnja je to pokazala”, ističe Perduv.

Građani su se i večeras, po 322. put, okupili ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, kako bi zapalili svijeću za ubijenog Davida Dragičevića.

Napiši komentar