fbpx

Dvanaest članova porodice Savanović sada ima novi, vlastiti dom. Kuća koja je sagrađena zahvaljujući akcijama humanitarne ogranizacije “Srbi za Srbe” i udruženja građana eTrafika.net, spremna je da primi ovu porodicu sa desetoro djece.

Piše: Vanja Stokić, foto: Nikola Zgonjanin

Za kupovinu zemljišta, izgradnju i opremanje kuće bilo je potrebno 89.662 KM, od čega je eTrafika prikupila 8.000 KM za kupovinu zemljišta, dok je organizacija “Srbi za Srbe” obezbijedila ostali iznos.

Podrži eTrafiku

“Presrećni smo svi zbog ovoga! Mnogo hvala svima koji su pomogli”, govori nam Željko.

Izgrađena kuća ima četiri sobe, dva kupatila, dnevni boravak i kuhinju.

“Imamo sve, nedostaje nam još samo sedam ormara. Komšija nam je poklonio radijatore za centralno grijanje i sada možemo da se preselimo u našu kuću”, rekla nam je Suzana Savanović.

Petoro djece iz ove porodice ide u školu, dok će još dvoje u septembru sjesti u školske klupe. Kako ova porodica ističe, najveći mjesečni izdatak su im mjesečne karte za đake, kao i školski pribor. Zaposlen je samo otac Željko, koji je srčani bolesnik i 21 godinu radi kao mesar. Majka Suzana ima problema sa bubrezima, zbog čega je nesposobna za rad. Trenutno imaju oko 2.000 KM duga za struju iz stare kuće.

“Sve do 2016. godine, dok supruga nije ostala u bolnici, plaćao sam sve redovno, da se ne zatrpam. Kada je ona oboljela, morali smo dati svu ušteđevinu za liječenje. Od tada su se dugovi samo nakupljali. Dobijao sam obećanja da će to biti riješeno, ali nije. Sada su nam napravili program otplate struje, na 60 mjeseci”, govori nam Željko.

U julu 2018. godine ekipa eTrafike posjetila je ovu porodicu u neuslovnoj kući Poljoprivredne škole u Potkozarju, u kojoj su tada živjeli. Saznavši da im je odobrena donacija organizacije “Srbi za Srbe”, ali da je ona na čekanju već pola godine, jer je uslov posjedovanje zemljišta, odlučili smo da pomognemo. Savanovićima je tada nedostajalo 8.000 KM za kupovinu placa u Barlovcima pored Banjaluke, zbog čega je eTrafika organizovala humanitarne svirke, rafting, kao i prikupljanje pomoći na Demofestu. Za manje od 20 dana, 8.000 KM uplaćeno je na račun Željka Savanovića, koji je uskoro postao vlasnik zemlje u Barlovcima.

“Sve smo pretrpjeli i prešli. Ja sam srčani bolesnik, otišla mi je desna komora 55 odsto. Zamor osjećam i dok pričam, ali raditi se mora. Bitno da su djeca živa i zdrava. Dok je mojih leđa i ruku, oni neće biti gladni”, govori nam Željko, koji je u Banjaluku izbjegao iz Sanskog mosta.

Saša Vignjević iz organizacije “Srbi za Srbe”

Duško Ilić iz humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” kazao nam je da su zadovoljni time kako je akcija protekla. Kuća za Savanoviće izgrađena je i opremljena za četiri mjeseca, a u evidenciji ove organizacije je još 600 porodica kojima je potrebno pomoći na isti ili sličan način.

“Trenutno se gradi jedna kuća u Prijedoru, a mi na terenu obilazimo nove porodice i snimamo stanje kod njih. Porodice se same mogu prijaviti za pomoć, da jave stanje u kome se nalaze i šta im je potrebno. Trenutno na spisku imamo oko 600 porodica sa područja cijelog Balkana”, govori on, dodajući da će se uskoro krenuti sa organizovanjem “Pikada iz bloka”, kao i “Trojke iz bloka”, sportskih aktivnosti za prikupljanje pomoći.

Povezane vijesti:

Porodica sa desetoro djece sanja sopstveni dom

Napiši komentar