fbpx

Na čelu Naftnog terminala Ploče, strateške firme u vlasništvu FBIH koja vrijedi preko 700 miliona KM, od 2016. godine nalazi se  kadar HDZ-a Josip Tomić. Tomić je 2014. godine pravosnažno osuđen pred Županijskim sudom u Dubrovniku za privredni kriminal u ovoj firmi. Ova nevjerovatna činjenica nije sporna ni Vladi FBIH, ni preduzeću „Operator Terminali Federacije“ koje ima nadzor nad NTF-om, kao u konačnici ni Josipu Tomiću.

Piše: Predrag Blagovčanin – Tacno.net

Podsjećamo, uprava „Operator Terminali FBiH“, uz suglasnost Vlade Federacije BiH, 2016. godine smijenila je Ferida Džihanića s mjesta direktora Naftnih terminala FBiH u Pločama. Na njegovu poziciju ponovno je imenovan Josip Tomić, bivši direktor NTF-a, koji je s te dužnosti smjenjen 2009.

Podrži eTrafiku

Uz Džihanića, smijenjeni su i ostali članovi Uprave Pero Matić i Ivica Žulj, kao i članovi Nadzornog odbora Dževad Haznadar i Izet Spahić. Promjene u NTF-u bile su vezane uz novu kadrovsku politiku koaliciju HDZ-SDA-SBB.

Upravo je pitanje novih uprava javnih preduzeća predstavljalo najveći izazov koalicije HDZ –SDA  2015. godine. Nakon bojkota HDZ-ovih ministara u Vladi FBIH, vlast je profunkcionisala u trenutku kada su na pozicije javnih preduzeća poput Aluminijuma Mostar, Elektroprivrede HZHB te NTF-a postavljeni njihovi kadrovi.

Kratki rezime sabranih djela Josipa Tomića

Za Josipa Tomića, dugogodišnjeg kadra HDZ-a veže se niz afera, poput afere sa Deltagripom. Naime prema pisanju medija finansijska policija 2008. podnosi prijavu protiv Josipa Tomića, Drage Burđeleza, Dževada Paradžika, kao i nekadašnjeg premijera FBIH Nedžada Brankovića i tadašnjeg ministra energije i rudarstva Vahida Heće, zbog sklapanja štetnih ugovora sa ovom britanskom firmom.

Nakon odlaska Tomića iz NTF-a 2009. godine tadašnja uprava sačinila je analizu ugovora sa Deltagripom i prema njihovim podacima zbog niske cijene najma i kaznenih penala NTF Ploče na ovim ugovorima je izgubio preko 3 miliona KM.

Drago Burđelez nekadašnji direktor Energopetrola Ploče potpisuje ugovor sa Deltagripom 2005. godine kada u najam daje skladište od 10.000 kubnih metara za ugovornu cijenu od 50.000 USD mjesečno plus 1,5 USD po toni izdate nafte. Sljedeće godine iznajmljena su im još dva neobnovljena skladišta iste zapremine, ovaj put za nižu cijenu od 40.000 USD i 1,7 USD po toni izdate nafte.

Aneksima koje potpisuje Tomić na ugovor o najmu dva skladišta NTF se obavezao da obnovi skladišta u roku od šest mjeseci. U slučaju kašnjenja NTF bi platio penale. Obzirom da su rokovi probijeni, NTF britanskoj firmi, prema navodima tadašnjeg menadžmenta, plaća 175.000 KM. Nedugo nakon toga u oktobru 2006. godine Tomić Deltagripu u najam daje jedno skladište u zamjenu za dva nedovršena, a umjesto fiksne cijene Tomić pristaje na cijenu od 4 USD po toni istočene nafte. Prema navodima mendžmenta NTF je oštećen za dodatnih 750.000 KM.

Josip Tomić

Tomić također 2007. godine potpisuje još jedan aneks na ugovor te se obavezuje da NTF besplatno čisti skladišta, prepumpava naftu i obračunava troškove čime Deltagrip stavlja u povlašten položaj u odnosu na druge klijente. U aprilu Tomić bez saglasnosti nadzornog odbora od OTP Banke podiže kredit od 4,8 miliona KM a sredstva su trebala biti uložena u završetak obnove skladišta u najmu Deltagripa. Kao osiguranje kredita i pozajmice od Deltagripa Tomić kao hipoteku stavlja 150.000 kvadrata zemljšta NTF-a.

Nakon smjene Josipa Tomića i dolaska tadašnje uprave dolazi do prekida ugovora sa Deltagripom, a nakon tužbe Arbitražnog suda međunarodne trgovinske komore iz Pariza (ICC), i presude u korist Deltagripa računi NTF-a su blokirani, što je ovu stratešku firmu dovelo do ruba stečaja.

Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem, da bi spasila NTF od stečaja, bila je primorana podići kredit kod komercijalnih banaka kako bi isplatila 15 miliona KM Deltagripu po presudi Arbitražnog suda u Parizu.

Tužilaštvo KS već godinama istražuje upravo te navode, s ciljem da se utvrdi kako je sklopljen ugovor koji je Deltagrip imao u Pločama i zbog čega je nastupila šteta po državu. Međutim, do danas konkretnih podataka nema.

Za Josipa Tomića veže se i sudski spor iz 2008.  godine pred Općinskim sudom u Metkoviću kada se nagodio sam sa sobom da sebi isplati 67.000 KM.

Naime Tomić je u prvom mandatu na čelu NTF-a bio u period od 2006. do 2009. godine sa prekidom od nepuna četiri mjeseca. Ovaj period nastao je kao posljedica smjene od strane Zijada Džemića bivšeg direktora OTF-a firme koja je vlasnik NTF-a, zbog zloupotrebe položaja.

Nakon što je odlukom Nadzornog odbora NTF-a vraćen na poziciju direktora Tomić pred Općinskim sudom u Metkoviću podnosi odštetni zahtjev kojim je tražio isplatu od oko 18.000 KM mjesečno za nepuna četiri mjeseca koliko nije radio. Ovaj sudski spor je riješen tako što je Tomić kao predstavnik NTF-a pristao da o trošku firme sam sebi isplati 67.000 KM sa zateznim kamatama.

Međutim, najtragičnija činjenica postavljanja Josipa Tomića na poziciju Direktora NTF-a je podatak da je Tomić pravosnažnom presudom Županijskog suda u Dubrovniku 6. juna 2014. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog pronevjere nešto više od 14.000 KM, a sud je odredio da kazna neće biti izvršena ukoliko Tomić u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Nisam kriv iako sam osuđen

Josip Tomić u telefonskom razgovoru ističe da su optužbe protiv njega montirane od strane političkog lobija iz Sarajeva. Navodi da su protiv njega podnesene 33 prijave te da je pravomoćno oslobođen po svim tačkama osim tačke o putnim nalozima.

“To su izmišljotine. Ja sam po svim krivičnim prijavama oslobođen osim po toj točki o tim putnim nalozima bez priloga. Zato što je to sklonjeno negdje i onda su napravili kao neki obračun da ja dugujem firmi. Nije kazneno djelo dugovati. Mene jeste sud osudio jer ja nisam imao dokaza. Oni su dokaze sklonili i uništili. Ja sam imao 33 prijave i po svim točkama ja sam pravomoćno oslobođen. Kad su vidjeli da tu nemam ništa onda su sudu dostavili 20 mojih putnih naloga bez priloga. Mene sud pita “Jeste li vi kopirali priloge”. Pa ko još kopira račune od goriva ili autoceste? Nisam u životu kopirao račun niti znam da iko kopira.”

Razlog medijskih natpisa o kriminalnim aktivnostima kao i optužbi Tomić vidi u činjenici da nije želio raskinuti ugovor sa Deltagripom.

“Ja sam naslijedio ugovore od Burđeleza. Znači nisam ja potpisao niti raskinuo. Ja jesam potpisao neke anekse, a ti aneksi nisu bili predmet arbitraže. Ugovor su raskinuli tadašnja uprava Nikola Štula, Davor Matić i Vehid Frljak. To je problem svih mojih optužbi i sporova zato što ja nisam htio raskinuti ugovor sa Deltagripom jer nije bilo nikakvog osnova ni komercijalnog ni pravnog. Ljudi su plaćali redovno ali su tada kapaciteti trebali nekom drugom političkom lobiju iz Sarajeva i tražili su da se to raskine. Kad sam ja odbio mene su smijenili i to su raskinuli. I to je sve bilo iza moje smjene. Kad su raskinuli ugovore onda je Deltagrip tužio i dobio. Ta se cijena i dan danas plaća.”

Navode da je Deltagrip trebao preuzeti Naftne terminale Tomić demantira.

“Deltagrip je jedan veliki trgovac koji ima kapital i njih ništa ne zanima izuzev trgovine i profita, a navode da je Deltagrip trebao preuzeti terminal nisu istiniti. Njih to ne zanima. To su izmišljotine.”

Zakonom o privrednim društvima FBIH u članu br. 248. i br. 263 jasno je propisano da lice osuđivano za krivično djelo ne može biti imenovano na poziciju predsjednika uprave društva pet godina od dana pravomoćnosti presude. Tomić naglašava da obzirom na činjenicu da NTF posluje po hrvatskim zakonima na njega se odnose samo zakoni R. Hrvatske.

“To je sve isteklo i ta uvjetna je bila 8 ili 10 mjeseci ne mogu sad da se sjetim. Kad prođe taj rok nakon dvije godine to se briše tako da kod mene nema ništa u registru niti je bilo na dan imenovanja. Znači ja sam donio potvrdu da se protiv mene ne vodi nikakav kazneni postupak. Ja kad sam imenovan nisam imao nikakav sudski spor da ne mogu biti imenovan po zakonima Hrvatske. Jer NTF je u Hrvatskoj i podliježe svim zakonima R. Hrvatske. Da sam imao bilo kakvo terećenje Trgovački sud u Dubrovniku ne bi me upisao u registar.”

Sve se može kad se HDZ i SDA slože  

Rifat Fetić dugogodišnji član nadzornog odbora “Operator Terminali Federacije” preduzeća u čijem je vlasništvu je NTF, te šef kancelarije Reisu-l-uleme ističe da je bio protiv imenovanja Josipa Tomića na poziciju predsjednika uprave NTF-a u prvom predlaganju.

„Prilikom prvog predlaganja da se g. Josip Tomić imenuje za člana uprave NTF u Pločama bio sam protiv davanja saglasnosti za to imenovanje. Nakon što je ponovo ovaj prijedlog došao na dnevni red NO-a OTF Terminali Federacije, tada je uz njegov dosije priložena sva potrebna dokumentacija što uključuje i potvrdu o nekažnjavanju. Tada nije bilo formalnih razloga da se odbije zahtjev NO NTF-a da se da saglasnost za njegovo imenovanje.“

Informacije koje dolaze iz vrha OTF-a da je na Fetića vršen pritisak od strane samog vrha SDA za davanje saglasnosti Tomiću, demantira.

„Zahtjev za imenovanje g. Tomića, kako sam ranije kazao, došao nam je od NO NTF-a, uz kompletnu potrebnu dokumentaciju uključujući i potvrdu o nekažnjavanju. Nije bilo, kada sam ja u pitanju, nikakvih pritisaka prilikom imenovanja u organima NTF-a.“

Međutim, podsjećamo na izjavu medijima Rifata Fetića iz 2016. godine o imenovanju Josipa Tomića:

“To je odluka politike. Ja sam bio protiv toga vrlo jasno, i na sjednicama NO, prije nego je nova struktura došla. Obrazlagao sam da to nije dobar poslovni potez ali su oni ipak odlučili da ga dovedu. “

Na pitanje novinara ko dovodi Josipa Tomića na čelo NTF-a Fetić nije precizirao u odgovoru.

“Evo ja sam vam kazao, mislim da će vrijeme vrlo brzo pokazati ko je bio u pravu, oni koji su ga doveli ili mi koji smo bili protiv toga. Moguće je da nas iznenadi, pa napravi nešto suprotno od onog što mi mislimo. Ja sam mišljenja da dok se god vode postupci protiv ljudi, neovisno je li to Tomić ili neko drugi, da ih ne treba dovoditi na rukovodeće pozicije dok se ne okonča postupak.”

Nihad Čolpa zastupnik GS-a u parlamentu FBIH ističe da vladajuće stranke javna preduzeća posmatraju kao privatnu svojinu. Također postavlja pitanje dodjele budžetskih sredstava preduzeću na čijem čelu se nalazi osoba koja je osuđena za privredni kriminal.

“Da je tako, najbolje se vidjelo na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je Vlada FBIH predložila stavku u budžetu za 2019. godinu kojom je predviđeno dodjeljivanje sredstava u iznosu od četiri miliona javnom preduzeću NTF Ploče. Takvoj odluci sam se usprotivio iz razloga što je na čelu javnog preduzeća osoba koja je pravomoćno osuđena za privredni kriminal u istom preduzeću. Međutim, Vlada FBiH i većina HDZ -SDA nisu smatrali da je sporno dodijeliti novac preduzeću u kojem je direktor već osuđivan zbog kriminala u istom.”

Nihad Čolpa/Foto: N1

Čolpa naglašava da vladajuća struktura u proteklom mandatu nije učinila ništa kako bi zemljište od 150 000 m2 uknjižila na preduzeće.

“Upravljačka struktura nikad ništa nije uradila da se zemljište od 150.000 m2 uknjiži na preduzeće, tako da sada u ZK izvatku nije upisan NTF Ploče niti majka firma OTF d.o.o. Umjesto da Vlada FBiH preispita zakonitost imenovanja direktora preduzeća i naloži reviziju poslovanja, ona svake godine izdvaja ogromna sredstava za preduzeće sa korumpiranim upravljačkom strukturom.”

Razloge imenovanja Josipa Tomića na funkciju direktora NTF Ploče kao i činjenice da zemljište nije još uvijek uknjiženo, Čolpa vidi u interesnim sferama HDZ-a. Ističe da će uputiti zahtjev prema resornom ministru Nerminu Džindiću o dostavljanju finansijskih izvještaja o poslovanju NTF-a u periodu od 2014. do danas.

“Jedan od razloga zašto je NTF Ploče upravljačkoj strukturi omogućeno da upravljaju sa preduzećem na ovakav način je što je na čelu ovog preduzeća kadar HDZ. Svi znamo da kada Dragan Čović i HDZ u BiH daju certifikat o hrvatstvu i imenuju osobu na neku od pozicija da su odmah toj osobi aktivirana prava kakva nema niko na svijetu pa tako i da ima zakonsko i moralno pravo da vodi preduzeće za koje je pravomoćno osuđen za pljačku. Ja ću na jednoj od narednih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uputiti zahtjev prema Federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću da dostavi Parlamentu FBiH finansijski izvještaj poslovanja NTF Ploče za period od 2014. godine i razloge zašto zemljište veličine 150.000m2 nije uknjiženo za NTF Ploče ili OTF. d.o.o.”

Prema riječima Josipa Tomića NTF sada posluje pozitivno. Ističe da je član HDZ-a ali bez ikakve funkcije.

“Pitanjima oko imenovanja i dešavanjima iz prošlosti se ne želim više baviti. Ja sam opet dobio povjerenje i firmu sam uz pomoć Vlade FBIH oživio. Mi smo napravili posao i dugoročne ugovore sa INOM na 5 godina skoro 20 miliona EUR-a, sa Petrolom, sa jednom švicarskom firmom. Sad poslujemo uredno i sad nema problema jer nije upetljana politika. Mislim uvijek ima politike ali nema one prljave politike. Ja sam samo član HDZ-a BIH bez ikakve funkcije u HDZ-u i dobar sam sa dosta ljudi u HDZ-u. I sa vodećim ljudima kao i sa ljudima iz drugih stranka. Ja sam nekad bio zamjenik ministra i bio sam u Parlamentu tako da znam dosta ljudi.”

Upravo je postavljanje Josipa Tomića na poziciju direktora strateške firme koja prema nezvaničnim procjenama vrijedi oko 700 do 800 miliona KM, dokaz da se princip kadriranja u javnim preduzećima na osnovu isključivo političke pripadnosti mora promijeniti. Nažalost javna preduzeća zastupaju stranačke interese, pravosuđe takvu praksu ne sankcioniše, a javnost toleriše.

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Napiši komentar